26 Σεπτεμβρίου 2011

El Pais: «O Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του»

Με ήρωα αρχαίας τραγωδίας παρομοιάζει τον πρωθυπουργό η ισπανική εφημερίδα El Pais σε εκτενές άρθρο της για την κατάσταση στην Ελλάδα. Του δίνει μάλιστα τις διαστάσεις ενός Οιδίποδα, ακόμα και με τον τίτλο του άρθρου, ο οποίος επισημαίνει ότι «ο Γιώργος πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του».

«Ο Έλληνας ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να διαλύσει το πελατειακό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το άρθρο ξεκινά με την περιγραφή μιας παλιάς συνήθειας του πρωθυπουργού να επισκέπτεται ψαροταβέρνα των βορείων προαστίων και πριν καθίσει για φαγητό να συνομιλεί με τους υπόλοιπους πελάτες.

«Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει περάσει από το εστιατόριο εδώ και πολλούς μήνες» επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρεται στην τελευταία έξοδο του πρωθυπουργού σε αυτό το κατάστημα, τον Ιούλιο του 2011, λίγο μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Φιλοξενεί μάλιστα την άποψη ενός θαμώνα ο οποίος τονίζει: «Ο πρωθυπουργός έμοιαζε κουρασμένος και δεν χαιρέτισε κανέναν».

Η εφημερίδα παρομοιάζει τον πρωθυπουργό με τον Οιδίποδα και επισημαίνει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι υποχρεωμένος να βάλει τέλος στο υπερτροφικό κράτος που δημιούργησε ο πατέρας του, και το οποίο –όπως υπογραμμίζει- διατήρησαν με ενθουσιασμό οι διάδοχοί του.

«Η ιδέα ότι όλοι, ιδιαίτερα οι φίλοι, μπορούν να εξασφαλίσουν μια θέση στο Δημόσιο είναι μία από τις ρίζες αυτής της τραγωδίας», σημειώνει η El Pais.

Περιγράφει επίσης την πολιτική πορεία του Γιώργου Παπανδρέου και τις σχέσεις του με τον Αντρέα, την εκλογή στην πρωθυπουργία και την προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ εστιάζει στην απογοήτευση των πολιτών για το γεγονός ότι παρά τις δεσμεύσεις του η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει βελτιωθεί.

Στο κλείσιμό του μάλιστα ο αρθρογράφος τονίζει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος κάποτε είχε πει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα τη Δανία του Νότου, αντιμετωπίζει μια πρόκληση πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορούσε να προβλέψει: να πετύχει να μην επαληθευθεί ο οιωνός που θέλει τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και να αποφύγει έτσι έναν σεισμό με συνέπειες μη αναστρέψιμες.»