31 Οκτωβρίου 2011

Προβληματισμός των ξένων media για το ελληνικό δημοψήφισμα

Έντονος προβληματισμός, καθολική κινητοποίηση και αρνητικές πρώτες αντιδράσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά Μέσα ενημέρωσης ελάχιστη ώρα μετά τις ανακοινώσεις του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποδοχή της νέας δανειακής σύμβασης.

Η πρώτη ανάγνωση αυτών των εξαγγελιών από τον ευρωπαϊκό Τύπο είναι πως το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Και σε κάθε περίπτωση όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν στρέψει τα μάτια τους και πάλι στην Ελλάδα, ενώ όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της ηπείρου παρακολουθούν «μουδιασμένα» τις ραγδαίες εξελίξεις.

«Το πακέτο διάσωσης βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό “Der Spiegel” αναφορικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 60% των Ελλήνων τάσσονται αντίθετοι στα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειακές συμβάσεις».
Για μια ριψοκίνδυνη απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού κάνει λόγο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” αναφερόμενη στο εσωτερικό μέτωπο που καλείται να κατευνάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς εκτός από τους αγανακτισμένους Έλληνες, πρέπει να πείσει και την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Σε δημοψήφισμα οι Έλληνες για το πακέτο διάσωσης» γράφει και η γαλλική “Le Monde”. «Μπροστά στο φόβο της απώλειας εθνικής κυριαρχίας ο Γιώργος Παπανδρέου δυναμιτίζει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής επιλεγέντας να λάβει καθαρή λαϊκή εντολή, καθώς περίπου 6 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την απόφαση για το «κούρεμα του ελληνικού χρέους»