21 Νοεμβρίου 2011

Στα πρόθυρα της διάλυσης το Βέλγιο που εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει κυβέρνηση!

Συνεχίζεται η πολιτική κρίση στο Βέλγιο, καθώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, ο γαλλόφωνος σοσιαλιστής Ελιο Ντι Ρούπο, κατέθεσε στο μονάρχη Αλβέρτο Β' την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την ώρα που επείγει στο κοινοβούλιο να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012.

Η κατάθεση της εντολής στα Ανάκτορα έγινε μετά την αποτυχία του Ντι Ρούπο να γεφυρώσει τις διαφωνίες των ηγεσιών των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων, πάνω σε μίνιμουμ συμφωνίας προκειμένου, εντός του 2012 να περισταλεί κοντά στο 3% του ΑΕΠ το βελγικό δημόσιο έλλειμμα.

Σε ανακοίνωση των βελγικών ανακτόρων επισημαίνεται «η κρισιμότητα που χαρακτηρίζει τώρα την πολιτική κατάσταση», ενώ σημειώνεται ακόμη πως «είναι προς το γενικό συμφέρον του βελγικού λαού να επιλυθεί γρήγορα, με τρόπο ενεργητικό, αυτή η μακρά πολιτική κρίση».

Όταν έγινε γνωστό ότι ο Ντι Ρούπο κατέθεσε την εντολή, ο μονάρχης Αλβέρτος Β' διέκοψε τις διακοπές του (περίπου 100 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, στο Σιερνιόν).

Στο μεταξύ, στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές κλιμακώθηκε στο 2,90% το σπρεντ των 10ετών βελγικών κρατικών ομολόγων.

Το Βέλγιο μετά τις εκλογές του περυσινού Ιουλίου, που δεν έδωσαν σε κανέναν πολιτικό σχηματισμό μεγάλη πλειοψηφία, έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Έχει αυξηθεί, στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο από το Σύνταγμα ρυθμιστικός ρόλος του βέλγου μονάρχη, που είναι 77 ετών. Ο τελευταίος έχει αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των γαλλόφωνων και ολλανδόφωνων πολιτικών της χώρας, με κεντρικό στόχο την άρση του 17μηνου αδιέξοδου σχηματισμού κυβέρνησης, που συνιστά παγκόσμιο ρεκόρ.