07 Νοεμβρίου 2011

Ανεβαίνει πάλι η «δραχμολογία»!

http://img.protothema.gr/4500075E5420FA7BA86FDB5FEA40CFC0.jpgΤα σενάρια επιστροφής της χώρας στη δραχμή όλο και φουντώνουν, την ίδια ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό και πολιτικό αλαλούμ.

«Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να επιστρέψει στη δραχμή» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Οικονομολόγος και πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (ifo), Hans-Werner Sinn.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel ο κ. Werner Sinn ανέφερε ότι αυτό που οι πολιτικοί αποκαλούν «διάσωση», στην πραγματικότητα δεν θα σώσει την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες  δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε μια  υγιή οικονομία με το ευρώ. Η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική. Οι μισθοί και οι τιμές είναι πολύ υψηλά  επίπεδα, ενώ το σχέδιο διάσωσης το μόνο που θα καταφέρει είναι να παγώσει την υφιστάμενη κατάσταση», είπε ο πρόεδρος του ifo.

Ο Hans-Werner Sinn υποστήριξε μάλιστα ότι όλα πρέπει να γίνουν άμεσα.

«Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν για μία εβδομάδα. Όλοι οι λογαριασμοί και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μετατραπούν σε δραχμές, ενώ στη συνέχεια, η δραχμή θα υποτιμηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Werner Sinn.

Ερωτηθείς σχετικά με το χάος  που θα επικρατήσει σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών είπε πως… «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί».

«Θα προκληθεί μεγάλη καταιγίδα αλλά μετά ο ήλιος θα λάμψει», είπε και πρόσθεσε: «Οι εύποροι Έλληνες έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό. Τα λεφτά θα επιστρέψουν στην χώρα μόλις καταφέρει και γίνει ανταγωνιστική».

Όσον αφορά  την υποτίμηση της νέας δραχμής, ο πρόεδρος του ifo εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 44%, τότε η χώρα θα είναι το ίδιο ακριβή με την Τουρκία, ενώ τα ελληνικά προϊόντα θα αρχίσουν εκ νέου να πωλούνται και ο τουρισμός θα αυξηθεί.

Τα σενάρια ωστόσο, που θέλουν την Ελλάδα να επιστρέφει στη δραχμή δεν τελειώνουν εδώ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» περιγράφει το ιστορικό της κρίσης της Ελλάδας, σε ένα εκτενέστατο άρθρο, στο οποίο παρουσιάζει το παρασκήνιο των εξελίξεων που οδήγησαν στο περίφημο «κούρεμα», αποκαλύπτοντας ότι ο Γ. Παπανδρέου, όταν την περασμένη Άνοιξη συνειδητοποίησε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα διάσωσης,  εξέτασε μέχρι και ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ. Το ρεπορτάζ επικαλείται τραπεζίτη από την Ελλάδα που είχε συζητήσει μαζί του.

Σύμφωνα με τους New York Times δε, εάν οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει νωρίτερα σε μια μείωση του ελληνικού χρέους και έκαναν πιο γρήγορες κινήσεις για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, τα χειρότερα θα ήταν πίσω μας.

«Η προειδοποίηση ήταν σαφής: Η Ελλάδα ήταν εκτός ελέγχου. Άλλωστε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Bob Traa, το είχε γράψει από το 2009, σε ένα σχέδιο έκθεσης του ΔΝΤ, που δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ».

Κάπως έτσι ξεκινά χαρακτηριστικά την ανάλυσή της η εφημερίδα για το ελληνικό πρόβλημα και αν διαβάσει κανείς όλο το ρεπορτάζ βγάζει ένα ίσως, θλιβερό συμπέρασμα. Η Ελλάδα έφτασε στο χείλος του γκρεμού και τώρα απειλεί να τραβήξει το ευρώ μαζί της...

protothema.gr