25 Δεκεμβρίου 2011

Βέτο Σαμαρά για τις συντάξεις

Αλλωστε, η αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων όταν έρθει στην κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη προεκλογική του δέσμευση, αφού στο θέμα αυτό συναντάται η κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η στάση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. και υπουργού Εξωτερικών κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος, αρνήθηκε την περικοπή στις επικουρικές συντάξεις, αναγκάζοντας τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιώργο Κουτρουμάνη να αποσύρει την πρόταση για σχέδιο νόμου που είχε φέρει.

Μάλιστα όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής πρότεινε να εγκριθεί η πρόταση του κ. Κουτρουμάνη, ο κ. Δήμας ξεκαθάρισε: «Πήραμε απόφαση για διαβούλευση και ενημέρωση των κομμάτων και όχι για περικοπές. Αν η πρόταση τεθεί με τον χαρακτήρα των περικοπών, εμείς θα διαφωνήσουμε».

Οταν μάλιστα ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Κουτρουμάνη για το έργο που έχει επιτελέσει την προηγούμενη διετία, ο κ. Δήμας παρενέβη λέγοντας: «Προς τι τα συγχαρητήρια; Επειδή ύστερα από δύο χρόνια συνεχών μειώσεων έφθασε να εισηγείται μία ακόμη περικοπή στις επικουρικές συντάξεις; Καλύτερα να είμαστε πιο φειδωλοί σε τέτοιες εκφράσεις αλληλοσυμπάθειας».

Η σπουδή του πρωθυπουργού να φέρει διά του υπουργού Εργασίας -αφού άλλωστε είχε προηγηθεί συνάντησή τους- ένα θέμα που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές του κ. Σαμαρά προκάλεσε ερωτήματα στη λεωφόρο Συγγρού και από ορισμένους θεωρήθηκε «unfair». Κατά τη συζήτηση που έγινε πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο στα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού όταν ελέχθη ότι το θέμα των επικουρικών αποτελεί εκκρεμότητα, σύμβουλος του κ. Σαμαρά παρατήρησε: «Και λοιπόν; Δεν είναι η μόνη εκκρεμότητα, γιατί το φέρνουν τώρα;». Η Ν.Δ. συζητά μόνο την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων για να προκύψουν οικονομίες κλίμακος κατόπιν αξιόπιστων αναλογιστικών μελετών. Αν η κυβέρνηση ξαναφέρει τις μειώσεις σε νομοσχέδιο στις 15 Ιανουαρίου, τότε θα προκληθεί κυβερνητική κρίση. Η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει και κατά πάσα πιθανότητα θα συμπαρασύρει και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δεν θα θελήσουν να πάρουν μόνοι τους το βάρος, σε κοντράστ μάλιστα με τους «γαλάζιους» συναδέλφους τους.

Και αυτό ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει τον Ιανουάριο, εκτός από την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, έντεκα νομοθετήματα που θα αφορούν εκκρεμότητες που παρέλαβε. Η Ν.Δ. έχει δηλώσει ότι δεν θα εγκρίνει νέα μέτρα, αλλά θα στηρίξει μόνο ό,τι περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο και στο πολυνομοσχέδιο τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. Ωστόσο, όπως έδειξε και η υπόθεση με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, υπάρχουν αρκετές ασάφειες όσον αφορά στο ποια μέτρα έχουν ήδη αποφασιστεί και ποια όχι.

Η Ν.Δ. βλέπει ότι η κυβέρνηση έφερε στο προσκήνιο την περικοπή των επικουρικών συντάξεων την ίδια ώρα που έβαλε στην ατζέντα ζήτημα αναβολής των εκλογών, σε συνδυασμό με τον επαναπροσδιορισμό της αποστολής της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Η ηγεσία της Ν.Δ., η οποία μετρά το πολιτικό κόστος που θα έχει μια ενδεχόμενη αναβολή των εκλογών, κάνει τις δικές της κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα. Στην πρωτοβουλία του κ. Παπαδήμου για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της κυβέρνησής του ο κ. Σαμαράς απάντησε αρνητικά επιμένοντας στην προηγούμενη συμφωνία. Βεβαίως, αν ο κ. Παπαδήμος επιμείνει και ο κ. Κάρολος Παπούλιας αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει. Η λεωφόρος Συγγρού διαβλέπει πίσω από τις τελευταίες κινήσεις την προσπάθεια πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου και να δώσουν χρόνο στο ΠΑΣΟΚ, κάτι όμως που θα έχει πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ.

«Η θέση μας για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου είναι δεδομένη», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Μιχελάκης και προσθέτει: «Συζητούμε μόνο μικρή αναβολή μερικών εβδομάδων, σε συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη του PSI». Ετερος σύμβουλος του κ. Σαμαρά τονίζει: «Αυτά τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα από την αρχή, η κυβέρνηση Παπαδήμου θα ολοκληρώσει το PSI και θα εγκρίνει τη νέα δανειακή συμφωνία και το πρόγραμμα που θα τη συνοδεύει. Αυτά όμως μπορούν να γίνουν μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε αποφασίσει, δεν χρειάζεται αναβολή των εκλογών».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Δήμας είναι σαφής: «Η παρούσα κυβέρνηση υπό τον κ. Παπαδήμο θα πάρει τα μέτρα που απαιτούνται για τη νέα δανειακή συμφωνία και θα αφορούν στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας». Στη λεωφόρο Συγγρού λένε ότι αυτό είναι το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και δεν υπάρχει αντικείμενο ρήξης του κ. Σαμαρά με τον κ. Παπαδήμο, εφόσον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «ο πρωθυπουργός δεν θελήσει να δώσει χρόνο στο ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα».