29 Δεκεμβρίου 2011

Μύθος και ψίχουλα τα ελληνικά CDS: Στα 5 δισ δολ η συνολική έκθεση-25 δις θα πληρώσουν οι τζογαδόροι αν ενεργοποιηθούν

Μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη σημειώθηκε τον Δεκέμβριο ο οποίος ολοκληρώνεται σε λίγες και μαζί και η χειρότερη χρονιά για την Ελλάδα το 2011. Έληξαν αξιόλογες θέσεις σε ελληνικά CDS μέρος των οποίων κατ΄ εκτίμηση 50% ανανεώθηκαν εκ νέου εξέλιξη που σημαίνει ότι υπάρχουν επενδυτές που εκτιμούν ότι θα πληρωθούν.

Η συνολική έκθεση στα ελληνικά CDS διαμορφώνεται στα 4,8 με 5 δις δολάρια έχει μειωθεί σε σχέση με τα 6,2 δις δολάρια 1 χρόνο πριν. Αν πληρωθούν όλα τα CDS το κέρδος που θα προκύψει θα είναι περίπου 24-26 δις δολάρια και προφανώς το κόστος αυτό δεν επωμίζεται η Ελλάδα. [Το τελευταίο πολλοί που τρώνε κουτόχορτο δεν το έχουν καταλάβει]


Πολλές φορές έχουμε επιχειρηματολογήσει γιατί πρέπει να πληρωθούν τα CDS και βεβαίως λόγω της δαιμονοποίησης που έχει υπάρξει ορισμένοι θεωρούν ότι εξυπηρετούμε αλλότρια συμφέροντα ή ιδιοτελή.

Ωστόσο θα δώσουμε μια πληροφορία που προέρχεται από απόλυτα αξιόπιστη πηγή και η οποία αποδεικνύει το παλαιό αμερικανικό ρητό. Τα πάντα είναι μεγάλα αλλά η αγορά είναι η μεγαλύτερη….

Πολλά desk μεγάλων τραπεζών άπαξ και διαπίστωσαν ότι τα CDS δεν δουλεύουν κοινώς δεν προστατεύουν έχουν αποφασίσει για το 2012 να θέσουν όρια πλαφόν στην ανάληψη του επενδυτικού ρίσκου σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Θα δώσουμε ένα παράδειγμα.

Π.χ. η Barclays πριν 4 χρόνια αγόραζε 4 δις ευρώ Ιταλικά ομόλογα λαμβάνοντας ωε εξασφάλιση CDS έναντι υπαρκτών ομολόγων. Ακολουθούσε πρακτικές αντιστάθμισης κινδύνων.

Ταυτόχρονα η Barclays αγόραζε και 1 δις εταιρικά ομόλογα διαφόρων τραπεζών και εταιριών λαμβάνοντας ωε εξασφάλιση CDS έναντι υπαρκτών ομολόγων.

Η Barclays του 2012 δεν θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα ούτε εταιρικά καθώς το risk management θέτει όρια καθώς τα ομόλογα δεν φέρουν πλέον μηχανισμούς εξασφάλισης αντιστάθμισης κινδύνων έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Το παράδειγμα της Ελλάδος ήταν ένα παγκόσμιο κακό παράδειγμα όχι γιατί η χώρα δεν είχε να πληρώσει και άλλες δεν έχουν και με τρόπους μη συμβατούς ακόμη επιβιώνουν.

Η Ελλάδα ήταν η αφορμή ή αιτία να αμφισβητηθούν βασικοί κανόνες των αγορών και η ζημία που ακόμη δεν είναι εμφανής θα διαπιστωθεί προσεχώς.

Οι τράπεζες δεν θα αγοράζουν ομόλογα όχι αλλά θα αγοράζουν οριοθετημένα. Τα risk management των τραπεζών αναλαμβάνουν σκληρή δουλειά.

Το www.bankingnews.gr έχει πάρει καθαρή θέση τονίζοντας ότι η πληρωμή των CDS θα ήταν μια λύση θα ήταν μια ενεργητική πρωτοβουλία.

Η διαιώνιση αυτής της φαύλης κατάστασης δεν οδηγεί πουθενά την οικονομία. Η ύφεση βαθαίνει και διέξοδος δεν υπάρχει.

Καλά όλα θα ηθικολογικά σενάρια αλλά η ουσία είναι η Ελλάδα είναι σε καλύτερη ή χειρότερη θέση;

[Τα παρακάτω αφορούν τα CDS που αγοράζουν όσοι κατέχουν και τα ομόλογα και όχι τα τσογαδόρικα naked CDS με τα οποία κάνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΟΜΟΛΟΓΟ... μια παπαριά δηλ. που η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ...]

Πρόσφατα τονίζαμε ότι τα Credit Default Swaps το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το δημιούργημα της J P Morgan από τις αρχές του 1990 «κατασκευάστηκαν» ως επενδυτικό εργαλείο προστασίας των δανειστών από αθέτηση υποχρεώσεων των δανειζομένων.

Τα CDS έχουν πραγματικά διπλό ρόλο από την μια προστατεύουν τον δανειστή δηλαδή τον κάτοχο των ομολόγων αφού εστιαζόμαστε στο ελληνικό δημόσιο αλλά από την άλλη λόγω των CDS αυτής της ιδιαίτερης αγοράς παραγώγων διατηρούνται σε ρεαλιστικά επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων πλην βεβαίως αυτών που έχουν τυπικά χρεοκοπήσει όπως η Ελλάδα.

Από την μια πλευρά λοιπόν και ορθά βεβαίως όλοι εστιάζονται στον κλασσικό μηχανισμό των CDS που λειτουργούν ως μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνων αλλά λησμονούν όλοι το δεύτερο και ίσως εξίσου σημαντικό ρόλο των CDS που είναι η διατήρηση τιμών και αποδόσεων ομολόγων σε ρεαλιστικά επίπεδα.

Αν υποθέσουμε ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2012 καταργηθούν όλα τα CDS παγκοσμίως ποια πιστεύετε ότι θα είναι η πρώτη παρενέργεια παγκοσμίως;

Η πρώτη παρενέργεια είναι ότι οι τιμές των ομολόγων θα υποχωρήσουν και οι αποδόσεις θα αυξηθούν κατακόρυφα τόσο στα κρατικά όσο και στα εταιρικά χρεόγραφα καθώς θα έχει χαθεί ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου.

Τα CDS έχουν στιγματιστεί λόγω της κερδοσκοπίας που υπήρξε στην Ελλάδα ως ένα κακό σατανικό εργαλείο που ως στόχο έχει την δυστυχία των κοινωνιών.

Αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος.

Τα CDS είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει εσένα κάτοχε των ομολόγων του ελληνικού κράτους στην περίπτωση που κακή ώρα όπως τώρα το ελληνικό δημόσιο κινδυνεύει να αθετήσει τις υποχρεώσεις του προς εσένα.

Τα CDS δεν είναι μόνο ένα κλασσικό παράγωγο που έχει ως στόχο την κερδοσκοπία. Αυτά είναι τα γυμνά CDS για τα οποία θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Το CDS είναι η προστασία του δίκαιου κεφαλαίου απέναντι στην κρατική αυθαιρεσία ή την κατάρρευση του κράτους όπως κακή ώρα της Ελλάδος.

Τα CDS αν πληρωθούν θα εκτονώσουν την σωρευμένη πίεση, θα αφήσουν αποκαΐδια αλλά θα εκτονώσουν και την σωρευμένη πίεση.

Όσοι λαμβάνουν θέση υπέρ της πληρωμής των CDS – όπως εμείς – κατηγορούμαστε ως κάτοχοι των CDS, κερδοσκόποι, ανθέλληνες και άλλα φανταστικά επιχειρήματα.

Όμως τα CDS είναι ένας μηχανισμός αγοράς που δημιουργήθηκε από την αγορά για να βοηθήσει την αγορά.

Όλα τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνες στρεβλώσεις και ανούσιες ηθικολογίες.

Δυστυχώς η δαιμονοποίηση των CDS δεν επιτρέπει σε πολλούς να δουν την χρησιμότητα αυτού του εργαλείου.

Από την άλλη ρόλο σε αυτή την άκρως αρνητική εικόνα έχει διαδραματίσει και η ISDA η διεθνής ένωση swaps και παραγώγων που πιστοποιεί πότε υφίσταται πιστωτικό γεγονός καθώς αν υπάρξει πιστωτικό γεγονός πληρώνονται τα CDS.

Η μη πληρωμή των CDS από την ISDA έως τώρα δεν γίνεται με το σκεπτικό ότι θέλει να προστατέψει την Ελλάδα αντιθέτως θέλει να προστατέψει τα μέλη της τα οποία έχουν εκδώσει CDS και θα υποχρεωθούν να πληρώσουν δισεκατομμύρια δολάρια καθώς τα CDS αποτιμώνται σε δολάρια.

Ποια είναι τα μέλη της ISDA Ευρώπης που θα αξιολογήσουν αν υπάρχει πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα

Voting Dealers
Bank of America / Merrill Lynch
Barclays
BNP Paribas
Credit Suisse
Deutsche Bank
Goldman Sachs
JPMorgan Chase Bank,
Morgan Stanley
Société Générale
UBS
Consultative Dealers
Citibank
The Royal Bank of Scotland
Voting Non-dealers
BlackRock (Third Term Non-dealer)
BlueMountain Capital (Second Term Non-dealer)
Citadel Investment Group, LLC (First Term Non-dealer)
DE Shaw Group (First Term Non-dealer)
Rabobank International (Second Term Non-dealer)
Determinations Committee Decision

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr