06 Ιανουαρίου 2012

Φόρο -μαχαιριά σε ΗΠΑ, Βρετανία- θα επιβάλει ο Σαρκοζί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανία, επιβολή του φόρου και στις «27» χώρες της ευρωζώνης ζητά η Γερμανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα επιβάλλει έναν αμφιλεγόμενο φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών εντός του χρόνου -όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν-γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βερολίνου που κατηγόρησε το Παρίσι ότι βιάζεται.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιτίθενται σθεναρά στην φορολόγηση των συναλλαγών μετοχών και έχουν προειδοποιήσει ότι οι επενδυτές θα καταφεύγουν έτσι στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση.

Ο Μπαρουάν είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συζητήσουν για το θέμα.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε λίγες μόλις ώρες αφότου ο σύμβουλος του Σαρκοζί Ανρί Γκενό αποκάλυψε ότι ο φόρος θα «επιβληθεί» αυτό τον χρόνο και ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί θα προχωρήσει μόνος του αν οι υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ δεν συμφωνήσουν και θα λάβει σχετική απόφαση στα τέλη του μήνα.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η θέση της Γερμανίας παραμένει η επιβολή του φόρου και στις 27 χώρες μέλη ταυτόχρονα.

«Αυτός είναι ο στόχος μας», είπε ο Ζάιμπερτ στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Σαρκοζί είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το Βερολίνο την Δευτέρα για συνομιλίες με την Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρόταση για αυτό τον φόρο τον Οκτώβριο του 2010, παρά τις αντιρρήσεις της Βρετανίας και της Σουηδίας. Σαρκοζί και Μέρκελ έχουν από κοινού ζητήσει την εφαρμογή του.