08 Φεβρουαρίου 2012

Υπερψήφιση του απολογισμού του οικον. έτους 2010 στη Βουλή... λογικό! Τέτοια επιτυχία που είχε ποιος να τον αμφισβητούσε;

Στη σκιά της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης για το νέο οικονομικό πρόγραμμα και της αναμονής των νέων δημοσιονομικών μέτρων, υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο ισολογισμός και απολογισμός του οικονομικού έτους 2010 από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Στην καταληκτική του ομιλία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, εκτίμησε πως είναι εφικτή η διατήρηση ενός πλαισίου προστασίας όσων βάλλονται οικονομικά και περνούν στην ανεργία - ένα «κοινωνικό δίχτυ» έστω και αναμορφωμένο.

«Μια χώρα που δεν προστατεύει την κοινωνική της συνοχή στην πιο κρίσιμη στιγμή της δοκιμασίας των πολιτών της, δεν θα έχει μέλλον και θα βρεθεί σε επικίνδυνες ατραπούς. Δική μας υποχρέωση είναι να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο» επεσήμανε ο κ. Σαχινίδης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε πως «η ευρωζώνη δεν έχει ρήτρα εξόδου - και έξοδος δια της βίας, μιας χώρας μέλους, θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρωζώνη και τις οικονομίες των χωρών της. Άρα, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στην ευρωζώνη, όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες απειλές».

Αντίθετα με τον Φ. Σαχινίδη, ο Νάσος Αλευράς (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε πως «δεν είναι δεδομένη η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ - και αυτό οφείλουμε να το έχουμε πολύ καλά υπόψη μας».

Διαχωρίζοντας τη θέση του από εισηγήσεις που θέτουν «απλουστευτικά και δήθεν ηρωικά διλήμματα ανάμεσα στην εθνική αξιοπρέπεια και την ταπείνωση», ο Νάσος Αλευράς υποστήριξε πως «το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι αυτό ανάμεσα στην χρεοκοπία και την διάσωση». Από τη μία η χώρα χρειάζεται να βρίσκει 45 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για να καλύπτει το έλλειμμά της - κι από την άλλη θα πρέπει να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς «το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων είναι τεράστιο, η φορολογία τις οδηγεί στις γειτονικές χώρες, η αγροτική παραγωγή δεν υπάρχει, το συνεταιριστικό κίνημα έχει βουλιάξει».

Απεναντίας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επικαλέστηκε πληροφορίες περί επαναφοράς της Ελλάδας στον κατάλογο των τριτοκοσμικών χωρών εκ μέρους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στη Γενεύη - «σε έναν κατάλογο όπου περιλαμβάνονται τα καθεστώτα που δεν σέβονται ούτε τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας, ούτε τις συλλογικές διαδικασίες μέσα απ' τις οποίες εκφράζονται οι παράγοντες της οικονομίας. Δεν μπορούμε εμείς να γυρίσουμε εκεί που ήμασταν πριν το 1981. Η εθνική γενική συλλογική σύμβαση δεν μπορεί να καταργηθεί με κανένα μνημόνιο και με κανένα κατεπείγοντα νόμο, που μπορεί να περάσει κυριακάτικα από το Κοινοβούλιο» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, διαβεβαίωσε πως, σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά και την Αριστερά, «εμείς δεν θα επενδύσουμε ποτέ το πολιτικό μας μέλλον στα ερείπια και στα χαλάσματα της κατεστραμμένης χώρας μας. Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας και εμείς θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον». Απεναντίας, ο Γιώργος Κασσάρας (ΠΑΣΟΚ - Δωδεκάνησα), αξίωσε αύριο από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, «να έχουν κι από μια πρόταση».

«Εάν δεν έρθουν με μία πρόταση στη Βουλή, να μην είναι σίγουροι ούτε οι αρχηγοί, ούτε η Τρόικα, ούτε κανείς από τους δανειστές μας ότι αυτά τα μέτρα θα ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή. Εγώ τουλάχιστον θέλω να έχω μια πρόταση» σημείωσε ο κ. Κασσάρας.

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ, εκτοξεύθηκαν κατηγορίες εναντίον του ΠΑΣΟΚ, πως δεν πίστεψε στο Μνημόνιο - και πως αυτό υπήρξε σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητά του.

«Το πρόβλημα με το Μνημόνιο, παρά τις αδυναμίες του, ήταν πως πολλοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν πίστεψαν στο πρόγραμμα και ενδιαφέρονταν να διασωθούν πολιτικά» σημείωσε ο Θανάσης Πλεύρης (ΛΑΟΣ). «Αντί το ΠΑΣΟΚ να μπει με το μαχαίρι στο δημόσιο τομέα για να στηριχθεί μια ιδιωτική οικονομία, ακόμα και τώρα συζητάμε για τυχόν ανάγκη 15.000 απολύσεων στο δημόσιο, όταν χάνονται 15.000 θέσεις στον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πήρε πριν από δύο χρόνια μία απόφαση, αλλά δεν την πίστεψε και δεν την πάλεψε. Και δεν γίνεται σερνάμενος να πετύχεις τίποτε» παρατήρησε ο γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας. «Το 2010, τον απολογισμό του οποίου σήμερα συζητούμε, ήταν ένα έτος σαστιμάρας και εσφαλμένων επιλογών. Το 2012 δεν πρέπει να έχει καθόλου σαστιμάρα και καθόλου εσφαλμένες επιλογές» συμπλήρωσε αργότερα.

Σημειώνεται μεταξύ άλλων και η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ, Αργύρη Ντινόπουλου, να καταργηθούν οι βουλευτικές συντάξεις, «ως ένα δημοσιονομικό, αλλά και βαθύτατα πολιτικό και πρωτίστως ηθικό ισοδύναμο απέναντι στους χαμηλόμισθους και κυρίως απέναντι στις επικουρικές συντάξεις».

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος στάθηκε στην ομιλία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Στάθη Κουτμερίδη, ο οποίος είχε κατηγορήσει τα κόμματα της Αριστεράς πως «ζητούν εκλογές για να πανηγυρίσουν την αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα χαλάσματα και στα ερείπια».

«Θέλει μεγάλο πολιτικό θράσος να καταγγέλλεις εσύ που υπερασπίζεσαι με νύχια και με δόντια μια πολιτική που εξαθλιώνει το λαό, ότι το ΚΚΕ θέλει να αυξήσει τα ποσοστά του κατά μία μονάδα. Κι αυτοί που ευθύνονται για τις πολιτικές τους επιλογές, θέλει πολύ μεγάλο θράσος να κατηγορούν το λαό ότι ευθύνεται για την κατάσταση που αντιμετωπίζει».

Ο κος Καραθανασόπουλος υποστήριξε πως «σκοπός της δήθεν διαπραγμάτευσης είναι να οδηγήσετε στη φτώχεια και στην εξαθλίωση το λαό. Η κυβέρνηση είναι στο ίδιο στρατόπεδο με την τρόικα».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε πως το κόμμα του δεν επιθυμεί την ασύντακτη χρεοκοπία ή την επιστροφή στη δραχμή, αλλά «αντιθέτως σας εγκαλούμε γιατί ποτέ δεν διεκδικήσατε βάζοντας πραγματικά όπλα στο τραπέζι, τα δικαιώματα που απορρέουν απ' τη συμμετοχή μας στο ευρώ».

«Ελπίζω τουλάχιστον ένας πολιτικός αρχηγός να πει όχι. Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Αν έστω και ένας πει «δεν υπογράφω» θα μπει στο τραπέζι ο ελληνικός λαός» συμπλήρωσε ο κος Παπαδημούλης.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έθεσε μετ' επιτάσεως το θέμα της ενδεχόμενης υπερψήφισης την Κυριακή, του PSI, του Μνημονίου, και της δανειακής σύμβασης, σε ένα και μόνον άρθρο: «Κάτι τέτοιο συνιστά πραξικόπημα που δεν αφήνει ούτε ίχνος Δημοκρατίας, συνταγματικής τάξης και Κανονισμού της Βουλής. Δεν είναι δυνατόν να επαναφέρετε τη χώρα στις πιο σκοτεινές εκτροπές και περιόδους. Δεν είστε δημοκρατικά νομιμοποιημένοι. Θα αντισταθούμε και θα υπερασπίσουμε τη Δημοκρατία. Δεν μπορείτε να το κάνετε και δεν θα το κάνετε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Λαφαζάνης προφανώς τελεί υπό καθεστώς δημοσκοπικής μέθης» απάντησε ο Φ. Σαχινίδης. «Επειδή έχουμε πλέον και ιστορική εμπειρία, περιμένετε κύριε συνάδελφε, όταν κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει, να δείτε πραγματικά ποιοι έχουν και ποιοι όχι τη δημοκρατική νομιμοποίηση...» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.