23 Απριλίου 2012

Άνω του 4,5% αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος η ύφεση

Δυσμενέστερα εξελίχθηκε η ύφεση και η ανεργία στη χώρα. σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος. οι οποίες είχαν συμπεριληφθεί στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του Μαρτίου.Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ετήσια Έκθεση που θα δώσει αύριο (Τρίτη) στη δημοσιότητα ο διοικητής της ΤτΕ. Γ. Προβόπουλος, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να προβλέπει ότι ύφεση θα ξεπεράσει φέτος το 4,5% και η ανεργία θα υπερβεί το 19% από 17,7% που έκλεισε πέρυσι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ΤτΕ θα συστήνει ταχύτερους ρυθμούς και εντατικοποίηση των προσπαθειών και την υιοθέτηση μίας εθνικής στρατηγικής προκειμένου να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά από το 2013. Ο ίδιος θεωρεί ότι ήδη έχουν γίνει τα πρώτα θετικά βήματα, όπως η ολοκλήρωση του PSI και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Η διοίκηση της ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και θεωρεί απαραίτητη την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση. Επιπροσθέτως υπογραμμίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην τελευταία διετία, εμφανίζει αστοχίες οι οποίες οφείλονται στη δυσμενέστερη εξέλιξη βασικών οικονομικών μεγεθών και κυρίως της ύφεσης, που αποδείχτηκε βαθύτερη της αναμενόμενης.

O κ. Προβόπουλος εκτιμά ότι εφόσον εφαρμοστεί το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές, αλλά και προωθηθούν οι κατάλληλες προσαρμογές, η οικονομία θα κατορθώσει να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.