18 Απριλίου 2012

Θα πει κανας πατριώτης του κώλου "μπράβο" στο Ίδρυμα Σ. Νιάρχος που αγόρασε το κύπελο του Σ. Λούη

Στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έναντι 544.000 ευρώ δημοπρατήθηκε τελικά από τον οίκο «Christie’s» το ασημένιο κύπελλο που απονεμήθηκε στον Έλληνα μαραθωνοδρόμο Σπύρου Λούη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 1896. Το 15 εκατοστών ασημένιο κύπελλο δημοπρατήθηκε...
μετά από απόφαση του εγγονού του Ολυμπιονίκη, με τιμή εκκίνησης τα 120.000 ευρώ. Οι προσφορές ήταν πολλές και τελικά το κύπελλο δόθηκε για το ποσό των 544.000 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, ο αγοραστής είναι το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το οποίο όπως λέει θα μοιραστεί το νέο του απόκτημα με τον ελληνικό λαό.

Στην ανακοίνωσή του το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αναφέρει:

«Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώνει ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, το 1896. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» απέκτησε το Ασημένιο Κύπελο σε έντονη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον οίκο Christie’s στο South Kensington του Λονδίνου. Το Ίδρυμα θα μοιραστεί το κύπελλο με τον ελληνικό λαό, εκθέτοντάς το μόνιμα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου το 2015. Στο μεταξύ, το Ίδρυμα θα ερευνήσει την εύρεση κατάλληλης προσωρινής θέσης για την έκθεσή του στο κοινό.

Πηγή: iefhmerida