03 Απριλίου 2012

Ο Πασόκος τραπεζίτης Σάλλας κάνει διεθνή καριέρα (στο Ρόιτερς)


Εκτενές αφιέρωμα στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα, κάνει το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα στις οικογενειακές επιχειρήσεις και την τράπεζα, της οποίας ηγείται.

Ο αρθρογράφος Stephen Grey στο ειδικό ρεπορτάζ του, με τίτλο “Οι μυστικές συμφωνίες ενός Έλληνα τραπεζίτη”, αναφέρεται στον Μιχάλη Σάλα και τη σύζυγό του Σοφία Στάικου, κάνοντας λόγο για “ένα από τα πιο ισχυρά ζευγάρια της Ελλάδας”.


Μάλιστα, επικαλούμενος έρευνα σε δημόσια έγγραφα και αρχεία ιδιοκτησίας, σημειώνει ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να αποτελεί “χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδιαφάνειας που οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία”.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, o Μιχάλης Σάλας τοποθετήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση επικεφαλής της Πειραιώς πριν 21 χρόνια, πριν ακόμα η τράπεζα ιδιωτικοποιηθεί και είναι κάτοχος του 1,5% των μετοχών της. Όπως επισημαίνει οι μετοχές της έχουν χάσει το 97% της αξίας τους από το 2007 μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει ο Grey, ο Μιχάλης Σάλας, από κοινού με τη σύζυγό του και τα παιδιά του έχουν στην κατοχή τους ιδιωτικές εταιρείες επενδύσεων, οι οποίες έχουν βγάλει εκατομμύρια μέσα από τη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς και μέσω συμφωνιών που δεν γνώριζαν οι άλλοι μέτοχοι.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι εντόπισε συνολικά 11 επιχειρήσεις, στις οποίες μέλη της οικογένειας του Μ. Σάλλα έχουν υπηρετήσει στο διοικητικό τους συμβούλιο.

Ο Μιχάλης Σάλλας, πριν γίνει golden boy του ΠΑΣΟΚ, οραματίζεται το Σοσιαλισμό ακούγοντας ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου

Περίεργες συμφωνίες

Στο ρεπορτάζ γίνεται ακόμη λόγος για ασυνήθιστες συμφωνίες που αφορούν εταιρείες που συνδέονται με την κα Στάικου και τα παιδιά του ζευγαριού, Γιώργο και Μυρτώ, αλλά και πρώην στελέχη της Πειραιώς.

Οι περίεργες, σύμφωνα με τον Grey, συμφωνίες αφορούν στην πώληση στην Πειραιώς, τον Απρίλιο του 2006, τριών διαφορετικών ιδιοκτησιών μέσω τριών διαφορετικών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Τα ακίνητα φαίνεται ότι αγοράστηκαν σε εξευτελιστικές τιμές και μετά μεταπωλούνταν στην Πειραιώς σε διπλάσια τιμή.

Σύμφωνα με έγγραφα, που επικαλείται το Reuters, φαίνεται πως υπήρξε τουλάχιστον 160% συνολικό κέρδος σε μετρητά δηλαδή σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, σε διάστημα μόλις τριών εβδομάδων.

Από όλες τις συναλλαγές που έγιναν με τις εταιρείες του Σάλλα, οι πιο περίεργες είναι τρεις πρωταρχικές ιδιοκτησίες στο κέντρο της Αθήνας τις οποίες αγόρασε η Πειραιώς τον Απρίλιο του 2006 για ένα συνδυασμένο κόστος 9,4 εκατ. ευρώ.

Η "συγχορδία" του συστήματος Σημίτη: Το 2000 ο Σάλλας "προβλέπει" οτι το Χρηματιστήριο θα φτάσει τις 7000 μονάδες
Μία από τις ιδιοκτησίες βρίσκεται στο ισόγειο ενός κτιρίου γραφείων, ενώ οι άλλες δύο είναι σπίτια. Κάθε μία από τις ιδιοκτησίες αυτές ανήκε σε μία από τις τρεις εταιρείες: MGS, Αγιαλόν, και Ερεχθέα. Σύμφωνα με τους λογαριασμούς της εταιρείας, η Στάικου, σύζυγος του Σάλα, ήταν πρόεδρος της MGS και στο παρελθόν είχε διετελέσει διεθύντρια των άλλων δύο.

Οι εταιρείες πώλησαν τις περιουσίες τους σε φυσικά πρόσωπα τα οποία στη συνέχεια τα μεταπώλησαν μέσα σε λίγες μέρες. Συνολικά, οι τρεις εταιρείες οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την οικογένεια Σάλλα, δήλωσαν συνολικά 4 εκατ. ευρώ για πωλήσεις ακινήτων τους. Οι νέοι αγοραστές πούλησαν αυτές τις ιδιοκτησίες για 2,05 εκατομμύρια, 2,65 εκατομμύρια και 4,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα


Η "συγχορδία" του συστήματος Σημίτη: Το 2000 ο Σάλλας "προβλέπει" οτι το Χρηματιστήριο θα φτάσει τις 7000 μονάδες

Όπως αναφέρει το Reuters, η Τράπεζα και ο Μιχάλης Σάλλας αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις παραπάνω συμφωνίες, επικαλούμενοι μια δικαστική διαμάχη με πρώην εργαζόμενο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε εδώ το πλήρες άρθρο του Stephen Grey

- Πηγή: news247.gr
http://amantomatimou.wordpress.com