21 Απριλίου 2012

Σαμαράς: Δεν θα κοπούν o 13ος και o 14ος μισθός

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε από την Θήβα όπου μίλησε σε συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη στις εκλογές ενώ δεσμεύθηκε ότι δεν θα κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός.

«Θα νικήσουμε γιατί διαφέρουμε από τους άλλους» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Άλλοι όπως το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να σωθούν, άλλοι ποντάρουν στον φόβο και στην οργή του κόσμου. Τα διαχωριστικά τείχη πέφτουν, η παράταξή μας ενώνει τους Έλληνες από παντού». Μίλησε για τις διαφορές του με τους αντιπάλους του σημειώνοντας: «τους έλεγα κόψτε τις σπατάλες του κράτους, εκείνοι όμως έκοβαν μισθούς και συντάξεις» και δεσμεύθηκε ότι μετά τις εκλογές δεν θα κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός.

Ο κ. Σαμαράς προέταξε την ανάπτυξη της οικονομίας και υπογράμμισε ότι για να αρχίσει η ανάκαμψη χρειάζονται τρία πράγματα:

-να ξεμπλοκάρουμε τα κοινοτικά κονδύλια

-να κάνουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις

-να βρούμε στηρίγματα στην Ευρώπη

Επανέλαβε ότι τα μέτρα 11,5 δισ. του Ιουνίου θα προκύψουν από την περικοπή της κρατικής σπατάλης και υποστήριξε: «Προσπαθούν να σας πείσουν ότι δεν υπάρχει σπατάλη γιατί την προστατεύουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύθηκε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα πάρει μέτρα πραγματικής ανακούφισης των δανειοληπτών.

Όπως και χθες στην 'Αρτα έκανε ειδική αναφορά στα αγροτικά προβλήματα και δήλωσε ότι χρειάζεται ειδική μέριμνα για τους αγρότες μας και μεταξύ άλλων "να μικρύνει το χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων ανάμεσα στο χωράφι και στο ράφι. Ήταν έγκλημα που εγκαταλείφθηκε ο αγροτικός τομέας, τώρα θα το διορθώσουμε αυτό".

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στον δεύτερο βασικό πυλώνα της πολιτικής του και είπε ότι η ανάπτυξη από μόνη της δεν αρκεί για να βγούμε από την κρίση, θα χρειαστούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ άλλων επισήμανε: "Τέρμα οι σκανδαλώδεις παραγραφές, τέρμα το αίσθημα ασυδοσίας και ατιμωρησίας, κανείς δεν θα είναι πάνω από το νόμο, οι εκπρόσωποι του λαού και οι αξιωματούχοι των κυβερνήσεων θα πειθαρχούν πρώτοι στους κανόνες νομιμότητας και διαφάνειας. Το παράδειγμα της λιτότητας και της σύνεσης θα το δώσουμε εμείς πρώτοι. Θα ερευνήσουμε το πόθεν έσχες όσων μετείχαν στις κυβερνήσεις από το 1974, όλα στο φως".

Επανέλαβε ότι θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των υπουργείων, θα βάλλει εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και θα συγκροτήσει "επιτελική κυβέρνηση και όχι φέουδα προσώπων".

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας όπου επανέλαβε ότι "θα βγάλω τις κουκούλες από όσους καίνε κάθε τόσο τις πόλεις μας, τέρμα η ασυδοσία και η ατιμωρησία" και της λαθρομετανάστευσης όπου αναφέρθηκε στις επαφές "που έχει ήδη ξεκινήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες ώστε να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την λαθρομετανάστευση".

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε στο κοινό του το πώς πήρε την απόφαση να μετάσχει στην μεταβατική κυβέρνηση: "Όποιος νομίζει ότι ήταν εύκολο να απομακρύνουμε τον επικίνδυνο κ. Παπανδρέου για να γίνουν εκλογές είναι πολύ γελασμένος. Εκλογές εκείνη την ώρα χωρίς κούρεμα του χρέους σε συνθήκες ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη χώρα. Εκείνη την ώρα είναι πλέον απολύτως αποδεδειγμένο, ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ αδημονούσαν να μας διώξουν από το ευρώ. Μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα που στήριξε ο κ. Βενιζέλος η Ελλάδα είχε απομονωθεί απ΄ όλους.

Αν τα έσπαζα εκείνη την στιγμή πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού θα ερχόταν μαζί μου, αλλά θα γινόμουν ο ηγέτης μίας χώρας που βάδιζε στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Από την άλλη ήξερα ότι η διαγραφή χρέους ήταν μία μεγάλη ευκαιρία, δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα αλλά θα κερδίζαμε χρόνο και χρήμα. Μίλησα τότε με τον νέο πρωθυπουργό, ζήτησα να καταγραφεί η δέσμευση για εκλογές μόλις ολοκληρωθεί το κούρεμα του χρέους.Τελικά πραγματοποιήθηκαν και οι δύο μεγάλες υποσχέσεις μου και το κούρεμα του χρέους και οι πρόωρες εκλογές".

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι διατηρεί την αντίρρησή του στην λάθος συνταγή του Μνημονίου και ότι ζητά να τροποποιηθούν οι όροι της μονομερούς λιτότητας όπως είχε αναφέρει στις επιστολές που είχε στείλει στους ευρωπαίους. Πρόσθεσε ότι "οι δανειστές αποδέχθηκαν τις επιστολές που μιλούσαν για τροποποίηση για να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη". Εν κατακλείδι ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι με την πολιτική του έγινε πραγματικότητα η μεγαλύτερη μείωση χρέους και η Ελλάδα κέρδισε χρόνο και χρήμα.

Επιτέθηκε στον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο απαντώντας στις αιτιάσεις του: "Ο κ. Βενιζέλος γυρνά δεξιά και αριστερά και με κατηγορεί. Ο τελευταίος που μπορεί να με κατηγορήσει για εξουσιομανία είναι ο κ. Βενιζέλος. Έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου γιατί δεν συμβιβάστηκα με την συνείδησή μου, δεν υπερασπίστηκα κάτι που δεν πιστεύω για να παραμείνω μέσα σε όλα όπως κάνει ο κ. Βενιζέλος".

Μίλησε όμως και για την επομένη των εκλογών λέγοντας: "Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι το πρώτο κόμμα παίρνει την πρωθυπουργία. Τους καταλαβαίνω. Έχουν άγχος ότι χάνουν την εξουσία". Επιτέθηκε και στην Αριστερά λέγοντας ότι "πρέπει να καταλάβουν ότι τελείωσε η εποχή της ιδεολογικής τους τρομοκρατίας".

Έστρεψε όμως τα πυρά του και στα άλλα κόμματα του κεντροδεξιού χώρου σημειώνοντας ότι "υπάρχουν μικρά κόμματα που δεν ανήκουν στην Αριστερά αλλά έχουν πάρει τις συνήθειές της και προσπαθούν απεγνωσμένα να εκμεταλλευτούν την απελπισία του κόσμου δίνοντας σωσίβιο στο ΠΑΣΟΚ που καταρρέει. Ψήφος σε αυτούς είναι πολιτική ασυλία και φιλί της ζωής στο ΠΑΣΟΚ". Έκλεισε επαναλαμβάνοντας ότι "έχουμε σχέδιο για την κρίση, ζητάμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό για να το εφαρμόσουμε και θα την κερδίσουμε. Όσο πιο μεγάλη δύναμη μου δώσετε τόσο πιο πολλά θα αλλάξω".