12 Μαΐου 2012

Σόιμπλε: Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για την ανάπτυξη τη συζητάμε

Νέο μήνυμα στην Ελλάδα στέλνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που με συνέντευξή του στην αυριανή έκδοση της Welt αναφέρει με νόημα ότι καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέσει κάποια άλλη να παραμείνει στο ευρώ.

Ο Σόιμπλε επιβεβαιώνει σε ερώτηση του δημοσιογράφου ότι η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζεται για τυχόν έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Καμιά χώρα δεν μπορεί να πιέζει μιαν άλλη να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Φυσικά εμείς δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να βγει η Ελλάδα. Αλλά θα ήμασταν μια πολύ περίεργη κυβέρνηση, εάν θα ετοιμαζόμασταν για όλα τα δυνατά σενάρια και ενδεχόμενα για να μπορέσουμε στη συνέχεια να τα αντιμετωπίσουμε, ακόμη και καταστάσεις που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη».

Η εφημερίδα Schwäbische Zeitung υποστηρίζει ότι η Ελλάδα καταποντίζεται. «Ο Σόιμπλε», γράφει ο αρθρογράφος της. «δεν διακρίνεται για ανόητες απόψεις. Όταν λοιπόν επισημαίνει ότι η ευρωζώνη θα αντέξει τυχόν έξοδο της Ελλάδας, ξέρει καλά τι λέει. Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να εντείνει τις πιέσεις στην Αθήνα. Το μήνυμά του είναι το εξής: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τα συμφωνηθέντα. Τα ίδια μηνύματα έρχονται και από τις Βρυξέλλες. Όμως το μήνυμα του Σόιμπλε είναι πιο δυνατό. Παραπέμπει στην ενισχυμένη θωράκιση της ευρωζώνης και λέει ότι το ευρώ δεν χρειάζεται την Ελλάδα» γράφει ο αρθρογράφος της.