17 Μαΐου 2012

Economist: Ο δρομέας της «ελληνικής φυγής»


Μετά τον Αχιλλέα που έβγαζε το (θανατηφόρο) βέλος από τη φτέρνα του προσερχόμενος στην κάλπη και κοσμούσε το εξώφυλλο του περασμένου τεύχους του βρετανικού Economist, σειρά έχει τώρα ο δρομέας, ο οποίος καίει με τη φλόγα της δάδας του ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. «Η GREXIT - όπως χαρακτηρίζεται στον διεθνή Τύπο μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ - είναι ένας άσχημος όρος που μπορεί σύντομα να καταστεί μία ακόμα πιο άσχημη πραγματικότητα: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη», αναφέρει στην ανάλυσή του ο Economist.

Η εύγλωττη απεικόνιση της πιθανολογούμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ συνοδεύεται από ανάλυση, βάσει της οποίας μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν πολύ πιο επώδυνη για τη χώρα από την εσωτερική υποτίμηση που υφίσταται σήμερα, αλλά και «τραυματική εμπειρία» από πολιτικής απόψεως, για ένα κράτος το οποίο απαλλάχθηκε μόλις πρόσφατα από μία δικτατορία.

Ο αμφίσημος πρωτοσέλιδος τίτλος του «The Greek run» παραπέμπει ταυτόχρονα στον εικονιζόμενο δρομέα (Η Αθήνα παρέδωσε την Πέμπτη την Ολυμπιακή Φλόγα στο Λονδίνο), στην «έξοδο» ή «φυγή» της χώρας από την Ευρωζώνη, αλλά και στο αγγλικό «bank run», με το οποίο περιγράφεται η μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.

Κατά το βρετανικό συντηρητικό περιοδικό, η ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να επιταχυνθεί σε περίπτωση μαζικών εκροών. «Εάν οι ελληνικές τράπεζες υποστούν μαζικές εκροές, καθώς ο καταθέτες σηκώνουν τα ευρώ τους υπό το φόβο ότι θα μετατραπούν σε νέες δραχμές, η τύχη της Ελλάδας θα καθοριστεί ακόμα πιο σύντομα», γράφει ο Economist.

Το περιοδικό αναφέρεται στους «ανερχόμενους πολιτικούς της Ελλάδας και ειδικά στον Αλέξη Τσίπρα, επικεφαλής του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Σύριζα», οι οποίοι επιθυμούν να καταγγείλουν τη συμφωνία της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ.«Αν στις εκλογές της 17ης Ιουνίου λάβουν την πλειοψηφία, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα διακοπεί», εκτιμά ο Economist.