07 Ιουνίου 2012

Το Reuters "βλέπει" και νέες εκλογές στον ελληνικό ορίζοντα

Ενδεχόμενο τρίτου γύρου εκλογών στην Ελλάδα "βλέπει" το Reuters ακόμα και αν τα παραδοσιακά κόμματα επικρατήσουν τελικά του Αλέξη Τσίπρα, οι πολιτικές του οποίου μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
"Ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία, που προηγείται τώρα ελαφρώς του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, μπορέσει μετά τις επερχόμενες εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση με την υποστήριξη των σοσιαλιστών, δύσκολα θα καταφέρει να φέρει το βάρος όλων των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται μπροστά της. Στην ουσία, είναι σαν να αναβάλουμε το αναπόφευκτο. Δε θα αντέξει παρά για μερικούς μήνες", αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Τζον Λούις.

Στην έρευνα του, το αγγλικό πρακτορείο κάνει λόγο για τον σκεπτικισμό των Ελλήνων πολιτών για τη ρητορική του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εναντίον των αγορών, σημειώνοντας πως ακόμα και αν το κόμμα του κερδίσει, σύντομα θα βρεθεί στη δύσκολή θέση του να έρθει αντιμέτωπος με τα άδεια χρηματοκιβώτια του κράτους.

"Μπορεί οι Έλληνες να είναι έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν εναντίον των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όμως την ίδια στιγμή θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, κάτι που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να υπόσχεται ότι μπορεί να προσφέρει", σημειώνεται.

Οι διεθνείς ωστόσο δανειστές, όπως αναφέρεται, έχουν καταστήσει σαφές στην Αθήνα πως πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να λάβει περαιτέρω δόσεις του δανείου.

Το Reuters σημειώνει πως οι Έλληνες πολιτικοί υποτίμησαν στις εκλογές το θυμό των πολιτών για τα τόσα χρόνια κακής δημόσιας διαχείρισης, διαφθοράς και γι' αυτό πλήρωσαν το τίμημα.

"Τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου είναι αρκετά ενδεικτικά του θυμού του κόσμου αλλά και την απροθυμία τους να γυρίσουν στα μεγάλα κόμματα όμως τίποτα ακόμα δεν είναι σίγουρο", τονίζεται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση Έλληνα οδοντιάτρου ο οποίος δήλωσε στο αγγλικό πρακτορείο "δεν πιστεύω στο Σαμαρά αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τη χώρα, συμπληρώνοντας πως "είναι η μόνη επιλογή για τη χώρα, είναι μονόδρομος. Ο Τσίπρας φαίνεται να έχει βάλει πλώρη για να καταστρέψει τη χώρα".

http://news247.gr