14 Ιουνίου 2012

Spiegel: «Παιχνίδι πόκερ» για την επαναδιαπραγμάτευση

Για ένα «λεπτό παιχνίδι πόκερ» κάνει λόγο το Spiegel σε δημοσίευμά του για τις σχέσεις Ελλάδας και Ευρώπης και τα μετεκλογικά σενάρια στη χώρα.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο η γραμμή έναντι της Ελλάδας ήταν σαφής: «Είτε η Αθήνα θα ακολουθήσει μία σκληρή πολιτική λιτότητας είτε θα σταματήσει η παροχή βοήθειας».


Ωστόσο, όπως αναφέρεται, πλέον όλα τα κόμματα στην Ελλάδα ζητούν πιο επιθετικά κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις στην εγχώρια οικονομία, αλλά και επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας.

Αυτό το κλίμα έχει ενταθεί μετά και την συμφωνία της Ισπανία που συγκριτικά έχει πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Ενδεικτικά στο δημοσίευμα αναφέρεται πως ο επικεφαλής της ΝΔ, Α. Σαμαράς, ζήτησε ανοιχτά την Τετάρτη την αναδιαπραγμάτευση του πακέτου βοήθειας, ενώ και ο υπεύθυνος για τα οικονομικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Παρασκευόπουλος, ζήτησε σε συνέντευξή του στο ARD την παύση καταβολής του χρέους για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το Spiegel οι εν λόγω ελληνικές απαιτήσεις βασίζονται στο ότι οι Ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν και θα επαναδιαπραγματευτούν από φόβο για τη σταθερότητα του ευρώ. «Το σενάριο αυτό ενισχύεται από χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times Deutschland. Οι Βρυξέλλες διέψευσαν αυτό το ενδεχόμενο», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το Spiegel, στο Βερολίνο κανείς δεν θέλει, τουλάχιστον ανοιχτά, να θέσει σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα λιτότητας και τα σενάρια φαίνεται να προκαλούν ενόχληση. Γερμανοί αξιωματούχοι τονίζουν πως το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Ωστόσο, σημειώνει το Spiegel, το δίλημμα είναι υπαρκτό καθώς «οποιαδήποτε μελλοντική ελληνική κυβέρνηση θα απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος λιτότητας».

«Αν η Ευρώπη τηρήσει αδιάλλακτη στάση, υπάρχει ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν θα αφήσουν την Αθήνα να καταρρεύσει, απλώς και μόνον για να αποτρέψουν το σενάριο τρόμου της άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Zeit, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας. Ίσως, μάλιστα, το Bundestag να κληθεί να το εγκρίνει εντός του καλοκαιριού», σημειώνεται στο δημοσίευμα, το οποίο καταλήγει:

«Αυτό θα ταρακουνήσει για τα καλά τον κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία. Οι αντιτιθέμενοι στα πακέτα βοήθειας είναι σε κατάσταση συναγερμού. Ο Söder καθιστά σαφές: Εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις απαιτήσεις, δεν θα μπορεί να λάβει περαιτέρω πληρωμές».