22 Αυγούστου 2012

Ερχεται τηλεοπτική καμπάνια για το παρεμπόριο

Στη μάχη κατά του παρεμπορίου η κυβέρνηση θα ρίξει τηλεοπτική καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους που συνεπάγεται για την ελληνική οικονομία, αφού συνολικά 25 δισ. ευρώ από την αγορά και 6 δισ. από τα ταμεία του κράτους κάνουν φτερά εξαιτίας του παρεμπορίου, που οργιάζει στη χώρα μας.

Σε ευρεία σύσκεψη που συγκαλεί στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης θα εξετασθεί το μείζον πρόβλημα του παρεμπορίου που αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας. Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος όλοι οι αρμόδιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς αλλά και ο ειδικός γραμματέας ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος, ο γενικός διευθυντής Τελωνείων Κ. Νιχωρίτης καθώς και η ηγεσία του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Μια πρώτη πρωτοβουλία που βρίσκεται είναι η τηλεοπτική καμπάνια που θα ξεκινήσει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για την παραγωγή των συγκεκριμένων τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων δεν επιβαρύνθηκε ο προυπολογισμός του υπουργείου. Η παραγωγή έγινε εξ ολοκλήρου από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και η μετάδοση των μηνυμάτων είναι δωρεάν.

Το παρεμπόριο απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας αλλά το φαινόμενο αντί να μειωθεί παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις. Με το παρεμπόριο συνολικά 25 δισ. ευρώ από την αγορά και 6 δισ. από τα ταμεία του κράτους κάνουν φτερά. Με απλά λόγια, τα μισά χρήματα του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα είχαν ευκόλως βρεθεί αν η κυβέρνηση μπορούσε να πατάξει το παρεμπόριο.

«Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί 11,5 δισ. ευρώ και ετοιμάζεται για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων, υπάρχουν δράσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, πριν τη συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Για μια ακόμη φορά, το ΕΒΕΑ επαναφέρει την πρόταση που έχει κάνει ήδη από το 2008 για τη σύσταση ενός αυτόνομου Σώματος Δίωξης Παρεμπορίου. Η μάστιγα αυτή αποστερεί έσοδα τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία λόγω της φοροδιαφυγής και διαφυγόντα τζίρο από την αγορά 25 δισ.» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.