03 Αυγούστου 2012

Ο μαρτυρικός Αύγουστος του Αντώνη Σαμαρά σε Ελλάδα και Ευρώπη

Με το βλέμμα στραμμένο στους ξένους ηγέτες, τους οποίους θα συναντήσει τις επόμενες ημέρες, ο Αντώνης Σαμαράς δέχεται εκ νέου σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για την εξειδίκευση των μέτρων αλλά και για την άμβλυνση των διαφωνιών που έχουν προκύψει μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο το ταξίδι του σε Παρίσι και Βερολίνο, στις 24 και 25 Αυγούστου. Θα είναι η πρώτη του συνάντηση σε επίπεδο ηγετών αφού δεν είχε παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής εξαιτίας του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισε.


Στο Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν πολλά στις επαφές του κ. Σαμαρά στην Ευρώπη αφού ο πρωθυπουργός θα έχει στις βαλίτσες του την πολιτική συμφωνία που εξασφάλισε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για λήψη μέτρων 11,5 δισ., συμφωνία που τον ενίσχυσε πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας και του δίνει έναν αέρα αξιοπιστίας έναντι των δανειστών.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να έχει αποσπάσει ως τότε μια ξεκάθαρη προαναγγελία θετικής αξιολόγησης από την Τρόικα που αναχωρεί από την Αθήνα σε δύο ημέρες, την Κυριακή. Ο Πολ Τόμσεν βγήκε χθες από τη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και χαρακτήρισε -για πρώτη φορά- τη συνάντηση «εξαιρετική» προκαλώντας ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών της χώρας άρχισαν να πιστεύουν στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.

Στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός θα θέσει επισήμως στους δανειστές το αίτημα για επιμήκυνση του σκληρού προγράμματος μέτρων κατά δύο έτη, και προσδοκά να αποσπάσει το πράσινο φως εκ μέρους του Φρανσουά Ολάντ και της Ανγκελα Μέρκελ που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στην «επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας». Βεβαίως αυτό το οποίο προβληματίζει είναι τα ενδεχόμενα ανταλλάγματα τα οποία θα ζητηθούν από τη χώρα μας προκειμένου να μας δοθεί αυτή η ανάσα.

Αυτή η τακτική του κ. Σαμαρά την οποία επέβαλε, από κοινού με τον Γιάννη Στουρνάρα, στους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θα αποτελέσει και σήμερα αντικείμενο συζήτησης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εως την Κυριακή, οπότε αναμένεται να κλείσει αυτός ο κύκλος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιδιώκει να έχει οριστικοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων.

Στη συνέχεια οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς αναμένεται να αναχωρήσουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές διατηρώντας όμως διαδικτυακή επικοινωνία με την ελληνική πλευρά και αφήνοντας στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια που θα προετοιμάσουν τις λεπτομέρειες για την εξειδίκευση των μέτρων.

Το «πακέτο» των 11,5 δισ. στην οριστική του μορφή, θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.