[Σε σοβαρά κράτη, όταν γίνονται κυβερνήσεις συνεργασίας υπογράφουν ένα αναλυτικό χαρτί για το τι πρόκειται να κάνουν μετά από 10-20 μέρες συσκέψεων και οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν ξανασυναντιούνται ποτέ. Εμείς εδώ κάθε τρεις και λίγο σύσκεψη...]
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών πριν από την έλευση της τρόικας (την Παρασκευή), όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια συνάντηση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Το γεγονός έχει προκαλέσει την ενόχληση του Ευ.Βενιζέλου, ωστόσο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνεται ότι ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να συγκαλεί συσκέψεις συνεχώς για θέματα καθημερινότητας, αλλά για θέματα στρατηγικής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η «απροθυμία» του κ. Σαμαρά να συγκαλέσει τη σύσκεψη άμεσα γίνεται για λόγους εντυπώσεων ώστε να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι οι πρόεδροι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δεν συνδιαμορφώνουν, αλλά ακολουθούν τις εξελίξεις.
Στο μεταξύ στο ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζονται σενάρια με αντιπροτάσεις για τα μέτρα, με στόχο να μη θιγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την Τετάρτη ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι τα μέτρα να μην οδηγούν σε οριζόντιες περικοπές και ότι το κριτήριο θα πρέπει να είναι η κοινωνική δικαιοσύνη.
«Αυτά που γνωρίζω ότι ήδη έχουν τεθεί έντονα στις συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο, είναι ζητήματα που αφορούν τις περικοπές στις συντάξεις, τα δώρα, την προστασία των ατόμων με αναπηρία, που εξαιρέθηκαν στην προηγούμενη φάση και πρέπει να συνεχίσουν να προστατεύονται», είπε και γνωστοποίησε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αναθέσει σε στελέχη την επεξεργασία εναλλακτικών προτάσεων.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης επεξεργάζεται φόρμουλα για «ρήτρα ισοδυνάμων» για το πακέτο των 11,9 δισ. ευρώ, με στόχο την ελάφρυνση ιδιαίτερα των χαμηλών εισοδημάτων.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, η πρόταση Κουβέλη που θα παρουσιαστεί στην τρόικα είναι να ψηφιστεί το σύνολο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, αλλά να εφαρμοστεί αρχικά μόνο ένα μέρος του - στο οποίο πάντως θα περιλαμβάνονται και μέτρα περιορισμού εισοδημάτων, όπως διευκρινίζουν.
Ωστόσο, όπως προσθέτουν, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για αναβολή κάποιων πολύ επώδυνων μέτρων και να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να τα καταργεί, σε περίπτωση που βρει ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με το σενάριο της ΔΗΜΑΡ, για κάθε ισοδύναμο που θα επιτυγχάνεται θα αφαιρούνται ισόποσα μέτρα από το πακέτο που ζητάει μετ' επιτάσεως η τρόικα προκειμένου να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις.
Όπως εξηγεί στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου με γνώση του σχεδίου, προϋπόθεση είναι να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το ποια μέτρα θα αφαιρούνται από τη λίστα που αναμένεται να έρθει για ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες, «θα είναι δηλαδή προκαθορισμένα και ονοματισμένα».
Newsroom ΔΟΛ