13 Μαρτίου 2013

Όταν ο ΣΥΝασπισμός ήθελε χρυσωρυχείο στη Χαλκιδική!!

Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ της 9.6.2003...

Τους αποκλεισμένους μεταλλωρύχους-απεργούς πείνας της TVX στο Μαντέμ Λάκο της Χαλκιδικής επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μαζί με την βουλευτή του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, το μέλος της Π.Γ. του κόμματος Γ.Μπαλάφα και τον Γραμματέα Ν.Ε. Χαλκιδικής Χρ.Ασημινάρη.

Σε ευρεία σύσκεψη με τα σωματεία των εργαζομένων στα Μεταλλεία και με την παρουσία του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, των δημάρχων Πολυγύρου και Προέδρου της ΤΕΔΚ Χαλκιδικής Ν. Βασιλάκη, το Δήμαρχο Μεγ. Παναγιάς Δ. Δρούγκα και τον Δήμαρχο Σταγείρων -Ακάνθου Γ. Βλαχόπουλο, ο Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ ενημερώθηκαν για την τραγική κατάσταση των απεργών μεταλλωρύχων και των οικογενειών τους, για την οριακή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα Μεταλλεία από την πολύχρονη κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη καθώς και τις προτάσεις των εργαζομένων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της περιοχής σχετικά με την προοπτική της απασχόλησης στα μεταλλεία αλλά και τις επιπτώσεις σ΄ όλη την περιοχή.

Μετά τη σύσκεψη, ο Ν.Κωνσταντόπουλος, η Μ.Ξυροτύρη και ο Γ.Μπαλάφας κατέβηκαν στις στοές των μεταλλείων, όπου συναντήθηκαν με τους αποκλεισμένους απεργούς πείνας μεταλλωρύχους και είδαν τις εξοντωτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται και δίνουν σήμερα τον αγώνα τους για μην χάσουν τη δουλειά τους.

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, μιλώντας στους μεταλλωρύχους και τις οικογένειές τους, που στηρίζουν τους αγώνες τους, τόνισε:

"Οι μεταλλωρύχοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να σώσουν το μεροκάματό τους, μεροκάματο του τρόμου, γιατί έτσι διασώζουν την αξιοπρέπεια της ύπαρξής τους, την αξιοπρέπεια της οικογένειάς τους.

΄Εχουν πολλά ειπωθεί κατά καιρούς και έχουν κοροϊδέψει κατά καιρούς πολλοί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβουν όλοι πως δεν υπάρχει πια περιθώριο για να λέγονται λόγια στον αέρα και να μην υπάρχουν άμεσες και αξιόπιστες λύσεις τώρα.

Δεν πρέπει να χάσουν οι εργαζόμενοι τίποτα από αυτά που έχουν δουλέψει, τίποτε απ΄ αυτά που δικαιούνται. Πρέπει το κράτος και η πολιτεία να τους συμπαρασταθεί, να τους στηρίξει, γιατί εδώ είναι μία από τις πρώτες περιπτώσεις που χρειάζεται η αλληλεγγύη και η κατοχύρωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Με τροπολογίες της νύχτας χαρίζουν δισεκατομμύρια δεξιά και αριστερά. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα των εργασιακών σχέσεων και της ασφαλιστικής κάλυψης των μεταλλωρύχων.

Η πολιτεία και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει:

Τι προτείνει, έτσι ώστε να έχει διάρκεια η λύση, να είναι αξιόπιστη, φιλική προς το περιβάλλον, συνδεδεμένη με εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης της περιοχής. ΄Όχι πειρατικές λύσεις, σε προεκλογικές περιόδους. Ούτε λύσεις χωρίς αντίκρισμα μετά από ένα ή δύο χρόνια. Ούτε λύσεις οι οποίες θα βάζουν τους εργαζόμενους να στρέφονται οι μισοί εναντίον των άλλων και να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους για να ξεπεράσουν αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

Ας έρθουν εδώ οι Υπουργοί, οι Γραμματείς, οι υπεύθυνοι, οι Επιθεωρήσεις Εργασίας, οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί να δουν τις συνθήκες δουλειάς, να δουν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κάθε μέρα διακινδυνεύουν την ύπαρξή τους οι εργαζόμενοι για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Ας έρθουν εδώ και εδώ να απαντήσουν:
  • Πού είναι η κοινωνική αλληλεγγύη;
  • Πού είναι η κοινωνική ευθύνη του κράτους;
  • Που είναι η πολιτική συνέπεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας αλλά και αξιοπρεπή διαβίωση στον εργαζόμενο;
Μπήκαμε στο 2003 και αυτό που σφραγίζει την κυβερνητική πολιτική είναι η αποβιομηχάνιση, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι θέσεις ανεργίας.

Δεν υπάρχει ιερότερο βίωμα από αυτό που ο εργαζόμενος αναγκάζεται να επιλέξει να βάλει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή για να σώσει τη δουλειά του.

Κάνω έκκληση σ΄ όλη την ελληνική κοινωνία και σ΄ όλους τους υπεύθυνους, κυβέρνησης και κράτους, να έρθουν εδώ. Δεν είναι μια συνηθισμένη απεργία. Να έρθουν εδώ και να πουν γιατί. Γιατί καταδικάζονται στον μαρασμό οι εργαζόμενοι, γιατί καταδικάζεται στην ανασφάλεια και στην αβεβαιότητα μια περιοχή που θα έπρεπε να έχει κατακτήσει άλλες προϋποθέσεις για συλλογικότερη ευημερία".

To Γραφείο Τύπου

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=2156%29