09 Απριλίου 2013

Άλλη μια επικοινωνιακή γκάφα ψήνεται: Γερμανικές αποζημιώσεις και επισήμως από το ΥΠΕΞ

[Εχω μια απορία για όλους αυτούς που καλλιεργούν προσδοκίες στους ηλίθιους, πριν κάνουν οποιαδήποτε διερευνητική επαφή με τους Γερμανούς: Αφού εμφανίζουν το Σαμαρά έτοιμο να τα κάνει λίμπα, μπορούν να μας εξηγήσουν γιατί το πόρισμα είναι απόρρητο; Τι φοβούνται; Μη μάθουν οι Γερμανοί τι ζητάμε; Γιατί δεν το δημοσιοποιούμε να δούνε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ότι έχουμε δίκιο και να μας στηρίξουν; Ποιος θα σε πάρει στα σοβαρά όταν...
έχεις αξιώσεις από τον Α' ΠΠ; Όλοι αυτοί που διαρρέουν κορώνες θα απαιτήσουν τίποτα από την Τουρκία για την εκρίζωση του ελληνισμού της Μ. Ασίας ή της Πόλης που είναι και πιο πρόσφατη; Ή εκεί ισχύουν οι συμφωνίες Βενιζέλου ότι παραιτούμαστε από δικιά μας γη; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει: Όσες αποζημιώσεις απ' τον Α ΠΠ κι αν πάρουμε δεν μας σώζει τίποτα αν δεν είμαστε ικανοί να διώξουμε ούτε έναν επίορκο κλέφτη απ' το δημόσιο; ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ!]

Της Μαρίνας Μάνη

Τις αποζημιώσεις που χρωστά η Γερμανία στην Ελλάδα από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους θα αναδείξει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Στην ουσία, θα επικαλεσθεί το σχετικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση τον περσινό Σεπτέμβριο, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Παναγιώτη Καρακούση.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της πριν μία εβδομάδα (σ.σ. η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν η 30η Δεκεμβρίου 2012) και παρέδωσε το πόρισμα στον πρωθυπουργό και στα υπουργεία Οικονομικών-Εξωτερικών για την αξιοποίησή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «πρόκειται για μείζονος σημασίας πολιτική κίνηση» που εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο στην Ε.Ε.

Παρά το timing, διευκρινίζεται ότι η δημοσιοποίησή του δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία του ελληνικου προγράμματος.

162 δισ. ευρώ τα χρωστούμενα κατά το Spiegel

Ο κ. Αβραμόπουλος, αμέσως μόλις παρέλαβε το πόρισμα, συζήτησε αναλυτικά με τον Αντώνη Σαμαρά για την αξιοποίησή του, ενώ συγκάλεσε δύο συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες στο ΥΠΕΞ εν όψει της σημερινής διπλωματικής κίνησης.

Στο πόρισμα αναφέρθηκε χθες και το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναδημοσιεύοντας στοιχεία του που παρουσίασε το «Βήμα» της Κυριακής.

Αποτιμώντας οικονομικά το ύψος των αποζημιώσεων, το περιοδικό αναφέρει το ποσόν των 162 δις ευρώ («που αντιστοιχεί στο 80% του σημερινού ΑΕΠ της Ελλάδας») που προκύπτουν από τα 108 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Από Α΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Σταϊκούρας, προαναγγέλλοντας τη σύσταση της επιτροπής, είχε μιλήσει για ελληνικές απαιτήσεις από επανορθώσεις και αποζημιώσεις που χρονολογούνται από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Τις εξής:

- Αξιώσεις του ελληνικού Δημοσίου για ζημιές που προκλήθηκαν στην υποδομή της χώρας και στη δημόσια περιουσία.

- Επιστροφή του Κατοχικού δανείου.

- Αξιώσεις Ελλήνων πολιτών για αποζημιώσεις λόγω ζημιών στην ιδιωτική περιουσία τους.

Ενα μικρό μέρος...

Κατά τον ίδιον, έναντι αυτών των ποσών η Ελλάδα έχει λάβει κατά καιρούς τα εξής ποσά:

- 20 εκατ. δολάρια το 1946 από τη διάλυση της Γερμανικής Πολεμικής Βιομηχανίας

- Την ίδια χρονιά περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο όλες οι περιουσίες των Γερμανών υπηκόων, η αξία των οποίων δεν υπολογίσθηκε τότε από το ΥΠΕΞ.

- 4,8 εκατ. γερμανικά μάρκα το 1961 για αφαιρεθέντα καπνά από τις γερμανικές αρχές κατοχής.
- 115 εκατ. γερμανικά μάρκα, πάλι το 1961, στα θύματα του Ναζισμού.


Κατά τις διευκρινίσεις του κ. Σταϊκούρα, τα στοιχεία αυτά αποτελούν «ένα συγκεκριμένο τμήμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ώστε να αποτυπωθεί σε όλο το εύρος το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Η συμβολή του Μ. Γλέζου»

Συνεργάτης του πρωθυπουργού υπενθυμίζει ότι πέρυσι, πριν από τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς (και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα) Μανώλη Γλέζο για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Κι αυτό, διότι ο κ. Γλέζος πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια διεκδίκησής τους αποδεικνύοντας με ντοκουμέντα ότι είναι «ανιστόρητο το επιχείρημα του γερμανικού ΥΠΕΞ πως δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων στην Ελλάδα».


Πηγή:www.capital.gr