30 Μαΐου 2013

Τούρκοι σκότωσαν Τουρκοκύπριους και τους έθαψαν με Ελληνοκύπριους

Εκτίθεται η Τουρκοκυπριακή πλευρά αφού στελέχη της ΤΜΤ σκότωσαν Τ/Κ , οι οποίοι θεωρούνται αγνοούμενοι της Τουρκικής εισβολής και τους έθαψαν δίπλα από Ελληνοκυπρίους.

Η τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ δολοφόνησε Τουρκοκύπριους σε διάφορες περιόδους και τους έθαψε δίπλα από Ελληνοκύπριους αγνοούμενους της περιόδου 1963-1964, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε χτες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Χάρης Συμεωνίδης στην επιτροπή Προσφύγων.

Ο κ. Συμεωνίδης αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων ότι ανέφερε τα πιο πάνω και στην εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων ΔΕΑ η οποία αν και αρνήθηκε ότι ισχύει το συγκεκριμένο γεγονός είπε ότι θα το διερευνήσουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος", οι πέντε Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι της τότε περιόδου είναι θαμμένοι κάτω από πεζοδρόμιο το οποίο βρίσκεται δίπλα από τον Τεκκέ Παξιεσί., ένα στρατιωτικό κοιμητήριο στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι έθαβαν όσους θεωρούσαν ήρωες τους. Οι δολοφονηθέντες Τουρκοκύπριοι θάφτηκαν έξω από αυτό πιθανών επειδή θεωρήθηκαν προδότες.

Εκ μέρους της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων 1974 ο κ. Νίκος Σεργίδης,εξέφρασε τη λύπη του επειδή δεν διαφοροποιήθηκε η τουρκική στάση στο θέμα των αγνοουμένων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τώρα ελεύθερη πρόσβαση σε στρατιωτικές περιοχές αλλά ούτε και ροή πληροφοριών και στοιχείων που κατέχει ο Τουρκικός στρατός.

Επίσης υπενθύμισε ότι πολλές φορές κόκαλα αγνοουμένων ξεθάφτηκαν από τα αρχικά σημεία τους και θάφτηκαν αλλού δημιουργώντας τώρα μπέρδεμα στο που είναι τι.

Για πρώτη φορά ενώπιον της Επιτροπής παρευρέθη και η Καίτη Κληρίδου Επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερο, καθησύχασε ότι μετά από υπογραφή συμβολαίου με εργαστήριο της Βοσνίας για τις ταυτοποιήσεις, η Κυβέρνησης συμφώνησε με το Ινστιτούτο Γενετικής να φυλάσσει τα δείγματα γενετικού υλικού έναντι αμοιβής ενώ θα διενεργούνται και νέες αναλύσεις αν αυτό απαιτείται.