13 Ιουλίου 2013

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Σταθερά μπροστά η ΝΔ

Οριακό προβάδισμα, της τάξεως του 0.2% καταγράφεται για τη Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση. Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «Επενδυτής», η Ν.Δ εξασφαλίζει το....
19,7% της προτίμησης των ερωτηθέντων ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,5% με τη διαφορά να είναι στα ιδια επίπεδα όπως και πριν ενα μηνα σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας.

Αναλυτικότερα η Ν.Δ. στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει 29,1% με το ΣΥΡΙΖΑ να έπεται με 28,7%.

Περαιτέρω συρρίκνωση, ωστόσο, εντοπίζεται στα ποσοστά της ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται να μπαίνει οριακά στη Βουλή, περνώντας κατ ελάχιστο (3,2) τον εκλογικό πήχη.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 13,1%, ενώ έπεται το ΠΑΣΟΚ με 7,3%, το ΚΚΕ με 5,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%.

Η ΔΗΜΑΡ, η οποία αποχώρησε πρόσφατα από την Κυβέρνηση, υποχωρεί στο 3,2%, από το 6,4% στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας.


Ενδιαφέροντα είναι και τα ποιοτικά ευρήματα της δημοσκόπησης σύμφωνα με τα οποία:
-Το 47% των ψηφοφόρων, εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ το 50% θεωρεί ότι το μείζον είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις.
- Το 40% θεωρεί ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, ενώ το 57% θεωρεί ότι είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.

Αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη Δημοτική αστυνομία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι συντριπτική η πλειοψηφία των πολιτών η οποία διαφωνεί με την κατάργησή της ( 62%). Υπέρ της κατάργησης είναι μόλις το 32% των πολιτών.

Από την έρευνα της Metron Αnalysis προκύπτει επίσης γενική απαισιοδοξία από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, παρά την αλλαγή κυβέρνησης.

Το 72% εκτιμά ότι η πορεία της χώρας εξακολουθεί να είναι σε λάθος κατεύθυνση, η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά από το 65% (έναντι 68% τον Ιούνιο), ενώ αρνητική είναι η αξιολόγηση και της Αντιπολίτευσης με 74%, έναντι 71% τον περασμένο μήνα.

Ακόμα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας κινείται στο 44%, ενώ στο δίλημμα «μνημόνιο ή ευρώ», το 59% αξιολογεί το δεύτερο ως ύψιστη προτεραιότητα. Πάντως η επιστροφή στη δραχμή καταγράφει ιστορικό υψηλό (από το 2012) με 26%.