13 Σεπτεμβρίου 2013

Πατριώτες του κ@λου ALERT!! Η ΤτΕ λέει πως όντως υπάρχει πλεόνασμα και αυτή μετράει άλλο έλλειμμα

Αυτή την είδηση δεν θα την διαβάσετε σε ιστοσελίδες παπαγάλων...

Με διευκρινιστική ανακοίνωσή της σήμερα Παρασκευή (13/9) η Τράπεζα της Ελλάδος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πίσω από το "πρωτογενές πλεόνασμα" των 3 δισ. ευρώ -που παρουσίασε τρεις ημέρες ενωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας- υπάρχει ένα τριπλάσιο σε μέγεθος “ταμειακό έλλειμμα” στο οκτάμηνο εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.

Η ανάγκη να υπάρξει η συγκεκριμένη διευκρίνιση φαίνεται να προέκυψε από τις δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί από την “λογιστική” αντιφατικότητα των δύο μεγεθών που παρουσίασαν το ΥΠΟΙΚ και η ΤτΕ τρία 24ωρα πριν από την σύνοδο του Eurogroup στο Βίλνιους.

Η αλήθεια είναι ότι οι κανονισμοί (ESA 95) της Κομισιόν και το πλαίσιο παρακολούθησης των ταμειακών στοιχείων της ΕΚΤ/ΤτΕ επιτρέπουν τέτοια... μαγικά.

"Μαγικά" που επιτρέπουν δηλαδή ένα ταμειακό έλλειμμα 9 δισ. ευρώ να μπορεί να βγάζει ένα "πρωτογενές πλεόνασμα" 3 δισ. ευρώ! Ειδικά όταν αυτά, το έλλειμμα και το πλεόνασμα, αφορούν μία οικονομία της οποίας οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πληρώνονται με δανεικά και με καθυστέρηση 4 και 5 ετών!

Και η νεώτερη ανακοίνωση της ΤτΕ που ακολουθεί, εξηγεί αυτές τις “μαγικές” μεταμορφώσεις μεταξύ εσόδων και δαπανών.

Δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι το ταμειακό αποτέλεσμα στους λογαριασμούς που τηρεί το δημόσιο μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος καταγράφουν έλλειμμα τριπλάσιο του “πρωτογενούς πλεονάσματος”.

Και αυτό σημαίνει ότι "το ταμείον εξακολουθεί να είναι μείον" γεγονός που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τρίτο δάνειο και τρίτο μνημόνιο... Τις επεξηγήσεις που παρουσιάζει η ΤτΕ και εξηγούν την αντιφατικότητα των δύο ανακοινώσεων είχε επισημάνει με άρθρο του το Capital.gr την επομένη των ανακοινώσεων ανταποκρινόμενο στην απορία των αναγνωστών του.

Παραμένει πάντως ανεξήγητο γιατί η ΤτΕ χρειάσθηκε τόσο χρόνο για να επιβεβαιώσει τις σχετικές διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ:

"Με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Τραπέζης της Ελλάδος για το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν «μεγάλη απόκλιση» μεταξύ τους, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

1. Στο ταμειακό αποτέλεσμα της Τραπέζης της Ελλάδος παγίως καταγράφονται μόνον οι συναλλαγές που αφορούν στις ταμειακές κινήσεις του Κράτους μέσω των λογαριασμών του στην Τράπεζα της Ελλάδος στην χρονική περίοδο αναφοράς. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 4.632 εκατ. ευρώ, οι οποίες και αναγράφονται στην υποσημείωση 4 του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ («Καθαρές δανειακές ανάγκες κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση», 10/9/2013). Η αποπληρωμή αυτή (4.632 εκατ. ευρώ) δεν επηρεάζει βεβαίως το αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης σε εθνικολογιστική βάση διότι όπως είναι γνωστό οι οφειλές αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί στο αποτέλεσμα των ετών που δημιουργήθηκαν.

2. Παράλληλα, στο ταμειακό αποτέλεσμα που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνονται έσοδα ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ (υποσημείωση 5 στο σχετικό Δελτίο Τύπου της ΤτΕ) από μεταφορά αποδόσεων Ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

3. Το Δελτίο Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους περιλαμβάνει την πληρωμή και είσπραξη των προαναφερθέντων ποσών στο τροποποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού.

4. Συνεπώς, εάν γίνει η σχετική αναγωγή, δηλαδή από τις δαπάνες του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ αφαιρεθεί η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και στα έσοδα του Δελτίου Τύπου της ΤτΕ προστεθεί το ποσό από τη μεταφορά αποδόσεων ελληνικών ομολόγων, τότε το πρωτογενές αποτέλεσμα που παρουσιάζεται στο Δελτίο Τύπου της Τραπέζης της Ελλάδος ταυτίζεται με εκείνο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2.922 εκατ. ευρώ)."


Πηγή:www.capital.gr