29 Μαρτίου 2015

Μύθοι και αλήθειες για δάνεια της Ελλάδας από Πεκίνο και Μόσχα: Που σκοντάφτουν

"Mεγάλα κράτη όπως η Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλά τα όριά τους"
Πριν από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, στελέχη που κινούνταν στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα είχαν αρχίσει να συζητούν εκτενώς τη δυνατότητα εξεύρεσης «εναλλακτικής χρηματοδότησης» σε περίπτωση που μια αριστερή κυβέρνηση δεν έβρισκε πεδίο συνεννόησης με τους πιστωτές.
Σύμφωνα με το Βήμα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να προετοιμάσει ιδέες για να βρει κονδύλια από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία ή άλλες.

Τα σχέδια αυτά, αν και θεμιτά, μοιάζουν δύσκολα στην υλοποίησή τους. Το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία προσπάθησε να αποφύγει το «πικρό χάπι» του «κουρέματος» καταθέσεων και της επιβολής ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων το 2013 στρεφόμενη προς τη Μόσχα, υπενθυμίζει ότι η πραγματικότητα είναι σκληρή. Τότε η Λευκωσία προχώρησε σε μια σπασμωδική κίνηση, μη γνωρίζοντας ότι στο παρασκήνιο Ρώσοι και Ευρωπαίοι είχαν συμφωνήσει να μην μπλέξουν ο ένας με τα συμφέροντα του άλλου.

Διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν ότι «μεγάλα κράτη όπως η Ρωσία γνωρίζουν πολύ καλά τα όριά τους και τις γεωπολιτικές προτεραιότητές τους, ώστε να αποφεύγουν να τα παραβιάζουν χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος».