07 Ιουλίου 2015

ΜΑΣ ΣΙΧΑΘΗΚΕ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ! Γκάλοπ-έκπληξη της Le Parisien: Το 50% των Γάλλων θέλει Grexit

Θα ήταν λογικό να εμφανιστεί στη Γερμανία γκάλοπ που θα δείχνει ένα ποσοστό 50% των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ του Grexit. Τι συμβαίνει, όμως, στη Γαλλία και έχει αλλάξει η άποψη της κοινής γνώμης;

Το γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία Odoxa για λογαριασμό της εφημερίδας Le Parisien είναι... σοκαριστικό με την έννοια ότι δείχνει τον απόλυτο διχασμό των Γάλλων ως προς το θέμα του Grexit. Κι αυτός ο διχασμός δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά αποτυπώνεται και αριθμητικά.

Έτσι, το 50% των Γάλλων που ρωτήθηκαν αν επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησαν θετικά. Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές του Ιουνίου αυτό το ποσοστό μετά βίας έφτανε στο 39%. Αντίθετα, οι Γάλλοι που τάσσονταν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, στην προηγούμενη μέτρηση, έφταναν στο 57% και τώρα έχουν πέσει στο 49%.

Πάντως, υπάρχει και ένα σταθερά υψηλό ποσοστό (67%) που επιθυμεί να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ. Σε άλλα, επίσης, αξιόλογα, ευρήματα από τη δημοσκόπηση είναι τα εξής: το 55% θέλει να παραταθεί ο χρόνος αποπληρωμής του χρέους, αλλά να μην διαγραφεί. Το 22% να διαγραφεί εν μέρει και το 15% να παραμείνει ως έχει σήμερα. Μόλις το 7% των Γάλλων επιθυμούν τη συνολική διαγραφή του ελληνικού χρέους.