12 Ιανουαρίου 2017

Ο νάνος που έγινε... γίγαντας με επενδύσεις $350 δισ.

Είναι ένα από τα μικρότερα κράτη στον κόσμο και μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ξαναμπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των λεγόμενων mega-deals.

Ο λόγος για το Κατάρ, τη μικρή χώρα του Περσικού Κόλπου που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ταμεία κρατικού πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα.
Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα, επένδυσε στη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πουλερικών της Τουρκίας, στον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft και τη βρετανική εταιρεία φυσικού αερίου National Grid.

Οι παραπάνω επενδύσεις έγιναν μέσω της Αρχής Επενδύσεων του Κατάρ που δημιουργήθηκε το 2005 με σκοπό να χειριστεί τις απροσδόκητα καλές πωλήσεις υγροποιημένου φ/α της χώρας, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.

Από τότε, το Κατάρ έχει συγκεντρώσει 335 δισ. δολ. σε assets ανά τον πλανήτη και το ταμείο δημόσιας περιουσίας έχει καταστεί το 14ο μεγαλύτερο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Αλλες επενδύσεις αφορούν το Χόλιγουντ, γραφεία στη Νέα Υόρκη, κατοικίες στο Λονδίνο, ιταλική μόδα, μια ποδοσφαιρική ομάδα. Ωστόσο το 2015 και το 2016 οι επενδύσεις σημείωσαν κάμψη κυρίως λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Με την πρόσφατη άνοδο όμως της τιμής του «μαύρου χρυσού», το Κατάρ επανέρχεται δριμύτερο. Οι ακόλουθες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της χώρας διεθνώς:

ΚΑΤΑΡ

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad, αξίας 17 δισ. δολ. Η Qatar Airways έχει τη διαχείριση του αεροδρομίου. Επίσης, η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ (QIA ) είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στο χρηματιστήριο της χώρας, με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Εθνική Τράπεζα του Κατάρ και στον πάροχο τηλεπικοινωνιών Ooredoo QSC, που δραστηριοποιείται σε 12 χώρες.

ΕΥΡΩΠΗ
Παραδοσιακός και αγαπημένος επενδυτικός προορισμός του Κατάρ. Εχει επενδύσει σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, ιταλικούς οίκους μόδας και ποδοσφαιρικούς ομίλους, ενλω έχει ρίξει αρκετά δισ. σε τράπεζες όπως η Barclays και η Credit Suisse. Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ και μέλος της βασιλικής οικογένειας ,Jassim bin Jabr Al Thani, έβαλε 1,75 δεισ. ευρώ στη Deutsche Bank το 2014, όταν η τράπεζα πούλησε μετοχές για να συγκεντρώσει κεφάλαια.


Παράλληλα, η QIA είναι ο βασικός μέτοχος της Volkswagen, ενώ έπαιξε και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαγορά της Xstrata από τη Glencore έναντι τιμήματος 29 δισ. δολ.

Επίσης, η Qatar Sports Investments αγόρασε την Paris Saint-Germain το 2011. Η ομάδα κέρδισε τέσσερις τίτλους με σταρ των γηπέδων όπως ο David Beckham. Η καταριανή Mayhoola for Investments αγόρασε το ιταλικό brand, Valentino Fashion Group το 2012 έναντι 700 εκατ. ευρώ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός, Hamad bin Jassim, αγόρασε το 10% της ισπανικής El Corte Ingles, που είναι η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων στη Δυτική Ευρώπη.

(Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι καταριανές επενδύσεις πέρασαν, αλλά... δεν ακούμπησαν. Αν και το κράτος του Κόλπου είχε από χρόνια εκφράσει επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας , το εγχείρημα είχε άδοξο τέλος. Συγκεκριμένα, η Qatar Petroleum International Ltd (QPI) είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για μια σειρά από επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως το project του Αστακού, η αξιοποίηση του Ελληνικού καθώς και άλλα έργα στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και του Real Estate. Πέραν ωστόσο της εξαγοράς από τον σείχη Al Thani έξι νησιών στο Ιόνιο, κανένα μεγάλο επενδυτικό project του Κατάρ δεν ευοδώθηκε.
Αργότερα, ο Εμίρης του Κατάρ εμφανίστηκε εξοργισμένες με τα συνεχή προβλήματα που συναντούσε στην προσπάθεια για επενδύσεις στη Ζάκυνθο και συγκεκριμένα στο Ναυάγιο. Τελικά το συμβόλαιο αγοράς 15.000 στρεμμάτων στην περιοχή ακυρώθηκε).

Ηνωμένο Βασίλειο
Οι επενδύσεις του Κατάρ εκεί τιμολογούνταν σε τουλάχιστον 14 δισ. δολ. το 2014. Καταριανός όμιλος αγόρασε το Canary Wharf στο Λονδίνο το 2015, ενώ στο Κατάρ ανήκει το περίφημο ξενοδοχείο Savoy, ο ουρανοξύστης Shard, τα πολυκαταστήματα Harrods, το Ολυμπιακό Χωριό και ο πύργος της HSBC.


Το Κατάρ έχει επίσης μερίδιο 22% στη J Sainsbury, όπου είναι και βασικός μέτοχος, ενώ το 2012 το κρατικό ταμείο πλούτου t αγόρασε το 20% του Χίθροου. Παράλληλα, η Qatar Airways αύξησε το ποσοστό της στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways, IAG σε 20%.

ΡΩΣΙΑ
Το deal των 11 δισ. δολ. της Rosneft με τη Glencore τον Δεκέμβριο ήρθε να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων του Κατάρ στη Ρωσία. Το Κατάρ συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 24,9% του αεροδρομίου της Αγίας Πετρούπολης τον Ιούλιο και δέσμευσε 2 δισ. δολ. για το κρατικό ρωσικό Ταμείο Επενδύσεων το 2014.

ΗΠΑ

Η QIA άνοιξε ένα γραφείο στη Ν'εα Υόρκη το 2015 και σχεδιάζει να επενδύσει 35 δισ. δολ. στη χώρα έως το 2020 με στόχο να διαφοροποιήσει τις θέσεις που έχει σε πετρέλαιο.

Ο καταριανός όμιλος BeIN Media Group πέρυσι απέκτησε τη Miramax, που έχει βγάλει ταινίες που έχουν πάρει όσκαρ, όπως το "Pulp Fiction."
Επίσης, η QIA είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος επενδύτης σε χώρους γραφείων στη Νέα Υόρκη και το Λος Αντζελες, ενώ το fund απέκτησε το 10% του Empire State Building πέρυσι.

ΑΣΙΑ
Επενδύσεις έχουν γίνει σε Χονηκ Κονγκ, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Ταϊβάν, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με ενέργεια. Η Κίνα το 2015 έλαβε περί το 50% των εξαγωγών του Κατάρ σε LNG. Η χωρα σχεδιάζει να κάνει επενδύσεις 20 δισ. δολ. στην Ασία με ορίζοντα 6εταίας και να επεκτείνει τα γραφεία της QIA σε Πεκίνο και Νέο Δελχί.

newmoney.gr