Η ασυλία του κ. Μουζάλα...

Του Γιάννη Παντελάκη

Η χώρα απορροφά μόλις το 50% των κονδυλίων που έχουν εγκριθεί για τους πρόσφυγες και δεν υπάρχει αντίδραση. Στους καταυλισμούς των προσφύγων πεθαίνουν με μεγάλη συχνότητα οι άνθρωποι λόγω των συνθηκών που επικρατούν και η κριτική είναι περιορισμένη. Ο αρμόδιος υπουργός συνειδητά ή όχι, ενισχύει με τις δηλώσεις του τα αισθήματα ξενοφοβίας και δεν συμβαίνει τίποτα. Είναι πράγματι περίεργη αυτή η ιδιότυπη ασυλία που έχει ο κ. Μουζάλας.

Χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Ελλάδα Π.Καρβούνης, είπε (στον 9.84) πως η χώρα μας έχει απορροφήσει μόλις το 50% των κονδυλίων για τους πρόσφυγες και  με τους ρυθμούς αυτούς κινδυνεύει να χάσει επιπλέον χρηματοδότηση. Η είδηση πέρασε στα ψιλά, πολύ περισσότερο η κριτική. Και αυτό συμβαίνει όταν τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν βελτιώνοντας σχετικά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών.

Και δεν μιλάμε για καλές συνθήκες που απλά θα δεχόντουσαν μια βελτίωση. Αλλά για συνθήκες που έχουν προκαλέσει πέντε θανάτους προσφύγων σε λιγότερο από δυο μήνες. Θάνατοι για τους οποίους το μόνο που είχε να παρατηρήσει ο αρμόδιος υπουργός είναι η έκφραση της ελπίδας του αυτοί οι θάνατοι να μας έκαναν όλους σοφότερους!

Ο ίδιος υπουργός, επισκεπτόμενος τον χώρο του Ελληνικού (μια μη οργανωμένη δομή), φρόντισε με τις δηλώσεις του να ενισχύσει τα ξενοφοβικά αισθήματα. Τα παιδιά των προσφύγων πάνε στο σχολείο με το σχολικό, ενώ πολλά Ελληνόπουλα όχι, είπε χαρακτηριστικά, ένα επιχείρημα που το συναντά κανείς σε στόματα ακροδεξιών. Ο υπουργός δεν είπε ότι το κόστος για την μεταφορά των μαθητών, το καλύπτει η Ε.Ε. Είπε κάτι άλλο όμως. Πως οι πρόσφυγες έχουν στους καταυλισμούς πράγματα, που δεν είχαν στα σπίτια τους. Καλύτερη συνταγή για να ενισχύσεις φαινόμενα ρατσισμού, δεν υπάρχει.

Ο κ. Μουζάλας, κάλεσε τους πρόσφυγες να τηρούν τους νόμους. Ο ίδιος ωστόσο έχει τηρήσει ελάχιστους από αυτούς που και ο ίδιος εισηγήθηκε. Δεν υπάρχουν διακριτοί χώροι στις δομές για ευάλωτες ομάδες, η διαχειριστική αρχή για την απορρόφηση των κονδυλίων λειτούργησε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αιτήσεις ασύλου δεν εξετάζονται σε 15 μέρες όπως προβλέπεται κ.ο.κ. Ο κ. Μουζάλας κάνει και λέει ό,τι νομίζει και δεν κουνιέται φύλο. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση του...

http://www.liberal.gr/arthro/113481/apopsi/g-pantelakis/i-asulia-tou-k-mouzala.html
Η ασυλία του κ. Μουζάλα... Η ασυλία του κ. Μουζάλα... Reviewed by Dexi Extrem on 12:09 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: