17 Μαρτίου 2017

ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΑΠ' ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ! Ο σύμβουλος της Μαρίν Λεπέν είναι σταλινικός, πρώην στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος

Προέρχεται από την παλιά τάξη των γάλλων αριστοκρατών, με βαρύ όνομα.

Ο Bertrand Dutheil de la Rochère υπηρέτησε επί 20 χρόνια στο κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας, μεταπήδησε στο φιλελεύθερο κόμμα του Σεβενεμάν και κατέληξε στο πλευρό της Μαρίν Λεπέν.

Η καταγωγή του ανέρχεται στο 13ο αιώνα. Προέρχεται από μια από τις αρχαιότερες οικογένειες της καθολικής αριστοκρατίας της Γαλλίας που πίστευε ότι η Γαλλική επανάσταση του 1789 είναι «μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας» και ο νόμος του 1905 που διεχώρισε την εκκλησία από το κράτος «το προϊόν μιας μασονικής και προτεσταντικής συνωμοσίας».

Ο πατέρας του και ορισμένα από τα αδέλφια του αριστοκράτη Bertrand Dutheil de la Rochère έκαναν στρατιωτική καριέρα. Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, ο Bertrand Dutheil de la Rochère ήταν μέλος του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος, από το 1967 ως το 1987. Ακόμη και σήμερα που συνεργάζεται στενά με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, χαρακτηρίζει τον εαυτό του «παλιό σταλινικό, ο οποίος απεχθάνεται τους τροτσκιστές».

Εχει την εμφάνιση ενός παραδοσιακού αριστοκράτη, καθολικού και συντηρητικού. Η πορεία αυτού του ανθρώπου είναι εντελώς παράδοξη. Σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Rassemblement Bleu Marine, ενός κινήματος υπέρ της Λεπέν και σύμβουλος της ακροδεξιάς πολιτικού.


Κομμουνιστής στην κυβέρνησηΟταν το 1981 ο Φρανσουά Μιτεράν έκανε συμφωνία με το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, τέσσερις κομμουνιστές υπουργοί μπήκαν στην κυβέρνησή του. Ο αριστοκράτης κομμουνιστής Bertrand Dutheil de la Rochère, στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος, έγινε διευθυντής του γραφείου του κομμουνιστή Claude Quin, προέδρου των Σιδηροδρόμων Γαλλίας.

Ο Bertrand Dutheil de la Rochère εγκατέλειψε το Κομμουνιστικό κόμμα όταν ξεκίνησαν οι εσωτερικές έριδες. Εντάχθηκε στο Κίνημα Πολιτών του φιλελεύθερου Jean-Pierre Chevènement και έγινε γραμματέας του κινήματος.

Το 2011 το κίνημα του Σεβενεμάν τον εκδιώκει γιατί ο Bertrand Dutheil de la Rochère ανακοίνωσε δημόσια ότι θα στηρίξει την Μαρίν Λεπέν. Ενας δημοσιογράφος είχε αναλάβει να τον παρουσιάσει στο νούμερο δύο του ακροδεξιού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό, διευθυντή εκστρατείας τότε της Λεπέν, σκληρό ακροδεξιό και σήμερα νούμερο δύο στην ιεραρχία.

Ο Bertrand Dutheil de la Rochère, εχθρός των Εβραίων, εκτιμά ότι η Γαλλία δεν είναι χώρα του ιουδαιοχριστιανισμού, αλλά μια καθολική χώρα όπου οι μουσουλμάνοι δεν έχουν θέση. «Εντάχθηκα στο Εθνικό Μέτωπο γιατί δίνει προτεραιότητα στην ανεργία, στον έξυπνο προστατευτισμό, στην εγκατάλειψη του ευρώ και στην καθαρότητα των Γάλλων» έχει δηλώσει.


Βέβαια, αυτή η μείξη της εθνικής ταυτότητας και του προστατευτισμού είναι στοιχεία που τα βρίσκει κανείς και στο πρόγραμμα του νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος είναι υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές Απριλίου 2017.

Ο αριστοκράτης-σύμβουλος επιθυμεί ένα πράγμα: να κάνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ένα «κανονικό κόμμα». Το μεγάλο θέμα με το οποίο ασχολείται στο ακροδεξιό κόμμα είναι το Ισλάμ. Αυτός συμβούλευσε την Μαρίν Λεπέν να αρνηθεί να φορέσει μαντήλα στο πρόσφατο ταξίδι της στον Λίβανο, τον Φεβρουάριο του 2017, όταν συνάντησε τον μουφτή της Βηρυττού.

Με τις δικές του συμβουλές, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο δεσμεύτηκε να απαγορεύσει κάθε «θρησκευτικό ένδυμα» στους δημόσιους χώρους.

Μίσος για τους σοσιαλιστές

Το βασικό στοιχείο στην πορεία του Dutheil de La Rochère από το κομμουνιστικό κόμμα στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο είναι το μίσος για τους σοσιαλιστές, ένα μίσος που είναι κοινό σε φασίστες, ναζιστές και κομμουνιστές.