Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες μεταξύ Θάσου -Σαμοθράκης

Διαψεύδοντας όσους πίστευαν ότι αρκεί η παρέμβαση ενός Αμερικανού πρεσβευτή στην Άγκυρα για να σταματήσουν οι προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας, και ενώ αύριο στην Ουάσιγκτον ο Ν. Κοτζιάς  συναντάται με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τιλλερσον  η Άγκυρα μετά από μια εβδομάδα έντασης ,πριν λίγες ώρες εξέδωσε νέα NAVTEX για συνέχιση των ερευνών  του ωκεανογραφικού σκάφους  TCG Cesme στο Βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 298/17 το TCG Cesme θα πραγματοποιήσει επιστημονικές  , υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες   μεταξύ της 13-17 Μαρτίου σε μια περιοχή που εκτείνεται  μεταξύ της Θάσου και της Σαμοθράκης  στα διεθνή ύδατα αλλά σε περιοχές που η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Είναι η τέταρτη NAVTEX που εκδίδει η Τουρκία για έρευνες του TCG Cesme στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο ,ενώ ήδη το άλλο ερευνητικό σκάφος R/V K.Piri Reis για το οποίο εχει αναγγελθεί ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου , βρίσκεται εν πλω στην περιοχή της Σύμης με πορεία προς την Μεσόγειο. Η πραγματοποίηση  ερευνών σε «διεθνή ύδατα» στην Μεσόγειο όμως ,και καθώς δεν έχουν  ανακοινωθεί από την Άγκυρα  συγκεκριμένες συντεταγμένες  ,δημιουργεί ανησυχία καθώς θεωρείται δεδομένο ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κινηθεί στην ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου και στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ν.Μ.
http://www.liberal.gr/arthro/121974/amyna--diplomatia/2017/nea-tourkiki-NAVTEX-gia-ereunes-metaxu-thasou--samothrakis.html
Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες μεταξύ Θάσου -Σαμοθράκης Νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες μεταξύ Θάσου -Σαμοθράκης Reviewed by Dexi Extrem on 16:55 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: