14 Ιουνίου 2017

Σε αμερικανικό όμιλο το ξενοδοχείο Athens Ledra-Δείτε πόσα πρόσφεραν

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από ένα σίριαλ που κράτησε πάρα πολύ καιρό, με διαρκείς άγονους πλειστηριασμούς, τελικώς σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου το ξενοδοχείο Athens Ledra της Λεωφόρου Συγγρού (πρώην Ledra Marriott) περνά στον αμερικανικό όμιλο Hines, έναντι τιμήματος...

33,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθήνας, το οποίο μετά την αποχώρηση της αλυσίδας Marriott International το Νοέμβριο του 2013, αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, με πολλαπλές διαδικασίες πλειστηριασμών να καθίστανται άγονες.

Οι αρχικοί πλειστηριασμοί γίνονταν αρκετά υψηλότερα, με την πρώτη διαδικασία να ξεκινά στα 47,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο τελευταίος που είχε γίνει στα 38 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αντίκρυσμα.

Ο όμιλος Hines δραστηριοποιείται στο real estate διεθνώς έχοντας 144 σημεία ανάπτυξης αυτή τη στιγμή, ενώ καιρό τώρα «έψαχνε» ευκαιρία εισόδου στην ελληνική αγορά, έχοντας πραγματοποιήσει και συζητήσεις με τον όμιλο Στέγγου για το Πόρτο Καρράς, που όμως δεν προχώρησαν.

Το Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της 10ετίας του '80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη, ενώ επί τρεις περίπου δεκαετίες τη διαχείριση την είχε η αλυσίδα Marriott International, το οποίο έχει 314 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, πισίνα στην ταράτσα κ.λπ.

Ο όμιλος Marriott International είχε αφήσει σημαντικές υποχρεώσεις ακάλυπτες προς εργαζόμενους, ΙΚΑ, προμηθευτές και τράπεζες, κυρίως λόγω των δανείων που έλαβε η επιχείρηση για την επέκταση και ανακαίνισή της ξενοδοχειακής μονάδας πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Μετά το 2004 όμως, υπήρξε καθίζηση στο ξενοδοχειακό εκτόπισμα της Αθήνας, καθώς η πόλη δεν εκμεταλλεύτηκε το momentum των Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε από πλευράς κτιριακών υποδομών, ούτε από πλευράς διεθνούς επισκεψιμότητας.

Το 2014, μετά τη φυγή της Marriott International το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Athens Ledra και λειτουργούσε υπό αυτή την επωνυμία μέχρι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου ΑΣΤΥ να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία εν συνεχεία απεσύρθη.

Έπειτα το ξενοδοχείο οδηγήθηκε σε πλειστηριασμό, ο οποίος τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, με το λουκέτο να μπαίνει στις 31 Μαΐου 2016, ήτοι ακριβώς ένα χρόνο πριν.

Επικεφαλής του επενδυτικού σχήματος της Hines στην Ελλάδα είναι ο Απόστολος (Πολ) Γομόπουλος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια «σκανάρει» εκτενώς την ελληνική αγορά για καλές επενδύσεις και ευκαιρίες στο real estate. O ίδιος είναι επίσης fund manager των δύο Hines European Development Fund με δραστηριότητα σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία και άλλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα 314 δωμάτια, το ξενοδοχείο διαθέτει πολυτελή εστιατόρια και επί δυόμισι δεκαετίες δέσποζε στη φιλοξενία σημαντικών συνεδρίων και υψηλών απαιτήσεων εκδηλώσεις. Η πισίνα στην ταράτσα του και η θέα του προς την Ακρόπολη και τον Πειραιά, το έκαναν έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς στην Αθήνα. Έως το κλείσιμο, απασχολούσε 150 εργαζόμενους στους οποίους οφείλονται πολλά δεδουλευμένα.

http://www.liberal.gr/arthro/145067/oikonomia/epicheiriseis/ston-amerikaniko-omilo-Hines-katochurothike-to-xenodocheio-Athens-Ledra.html