19 Ιουλίου 2017

Φλερτάρουν με τη «θεσμική εκτροπή», στόχος η παραμονή στην εξουσία

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός ότι στη γραπτή δήλωσή του για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε το πρώτο ενικό πρόσωπο: «Εκφράζω την αγανάκτησή μου για τις καταστροφές στην οδό Ερμού», σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας ένα προσωπικό τόνο στην παρέμβασή του.


Η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης μετά τη δικαστική απόφαση για την υπόθεση της Ηριάννας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας οργή απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές.

«Εκτός Ορίων», «έριξε λάδι στη φωτιά». Με αυτές τις φράσεις περιγράφει η ΝΔ την τοποθέτηση Κοντονή. Τρία 24ωρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη και το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα.

Στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τον υπουργό Άμυνας μπαίνει τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όσο και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, στους οποίους η Πειραιώς καταλογίζει ευθύνες για τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Γαλάζια στελέχη μπορεί να μην θεωρούν ότι υπάρχει ευθεία σύνδεση της κυβέρνησης με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, όμως εκτιμούν ότι τα επεισόδια και οι βανδαλισμοί στο κέντρο της πόλης, το βράδυ της Δευτέρας, έχουν ονοματεπώνυμο: Σταύρος Κοντονής και Νίκος Τόσκας.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης υπερέβη τα όρια και δεν έκανε τίποτα άλλο από το να «ρίξει λάδι στη φωτιά». Από την άλλη χαρακτηρίζουν «ανίκανο» τον κ. Τόσκα να επιβάλλει την τάξη στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πιστεύουν ότι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν μπορούν να βάλουν σε τάξη «τις πράξεις και τα λεγόμενά» τους.

«Στην προσπάθειά τους να παραμείνουν στην εξουσία θα κάνουν και θα πουν τα πάντα» έλεγε στενός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη στο liberal.gr, εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό και την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στην υπόθεση της Ηριάννας.

Στο στόχαστρο της Πειραιώς θα βρεθούν το επόμενο διάστημα τόσο ο κ. Κοντονής όσο και ο κ. Τόσκας, οι ευθύνες των οποίων θα αναζητηθούν με όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βαθιά προβληματισμένος με την συμπεριφορά της κυβέρνησης σε μία σειρά από θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη. «Είναι θέμα δημοκρατίας», λένε γαλάζια στελέχη που τάσσονται υπέρ μιας συνολικής αντιμετώπισης της κυβερνητικής αυτής στάσης από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες στην περιφέρεια, επιμένοντας στην προσωπική επαφή με τους πολίτες. Αυτήν την φορά, σειρά είχε η Λακωνία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περπάτησε στο κέντρο της Σπάρτης, όπου συνομίλησε με κατοίκους. Άκουσε τα προβλήματα πολλών καταστηματαρχών που παλεύουν, όπως του είπαν, να κρατηθούν όρθιοι.

Νωρίτερα επισκέφτηκε τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιο. «Θεριεύστε την ελπίδα των ανθρώπων» ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη προς τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ευστάθιος μάλιστα σημείωσε πως πρότεινε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κλειστεί στο γραφείο και να επιμείνει στις περιοδείες.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είδε από κοντά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά, επισκεπτόμενος τον Κότρωνα, το Σκουτάρι και το Φλωμοχώρι, περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από τις πύρινες φλόγες. Μεταξύ των χωριών στα οποία σταμάτησε ήταν και η Χιμάρα με τους 14 κατοίκους, εκεί από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

«Από εμένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ύψους 12 δισ. ευρώ δε θα ακούσετε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων στο Γύθειο. Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη θέση ότι δε θα διατυπώσει μεγάλες υποσχέσεις, όπως έκανε ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να διαχωρίσει τη θέση του από τη λογική της παροχολογίας.

http://www.liberal.gr/