10 Ιουλίου 2017

Σωσίβιο μέσω ανάπτυξης αναζητά το Μέγαρο Μαξίμου

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην αρχή ήταν το «σκίσιμο» των μνημονίων και η κατάργησή τους με έναν νόμο και ένα άρθρο. Η συνέχεια δόθηκε με την ιδέα της αντίστασης στους ξένους και της ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας. Ακολούθησε η μάχη κατά του παλιού και της διαπλοκής. Αμέσως μετά, ήρθε η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τί κοινό μπορεί να έχουν όλα τα παραπάνω;


Πρόκειται για τα σημαντικότερα από τα αφηγήματα των 30 μηνών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Είναι όλα όσα είχε θέσει αρχικά η κυβέρνηση ως στόχους, όμως για κάποιους λόγους στην πορεία «στράβωσαν» και τελικά έμειναν στα λόγια.

Με όλες τις παραπάνω «επικοινωνιακές» αφηγήσεις το Μέγαρο Μαξίμου πορεύθηκε σχεδόν δυόμιση χρόνια. Χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν σε αμέτρητα κυβερνητικά non paper. Κυβερνητικά στελέχη, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αφιέρωσαν εκατοντάδες «τηλεοπτικές» μιλώντας γι’ αυτές,  βάζοντας τες στο σπίτι κάθε πολίτη ως εθνικά ορόσημα.

Δυστυχώς για τη χώρα όλα διαψεύσθηκαν λιγότερο ή περισσότερο, η κυβέρνηση πάντως κέρδισε πολιτικό χρόνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στον τρίτο όροφο των γραφείων της ΝΔ δυόμιση χρόνια μετά:

- Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν. Αντιθέτως προστέθηκαν άλλα δύο στις πλάτες των πολιτών. Η λιτότητα, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά αυξάνεται με υψηλά πλεονάσματα για πολλά ακόμα χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εξελέγη με υποσχέσεις για παροχές 12 δις ευρώ και επέβαλαν μέτρα 12,5 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει λάβει 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από ό,τι προέβλεπε το «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα μέτρα από όσα ζητούσε το Δ.Ν.Τ., το 2014, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

- Από το «go back κυρία Merkel» πήγαμε στο «κυρία Merkel, σώσε μας».

Παράλληλα ζούμε τη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 99 ακόμα χρόνια, με τον κ. Τσίπρα μάλιστα σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη να μιλάει με θερμά λόγια την Γερμανίδα καγκελάριο και τον κ. Schaeuble, αφήνονας πίσω τις κόντρες και τις διαμάχες.

- Το «ξεμπερδεύουμε με το παλιό και τη διαπλοκή» έγινε στην πράξη μια αναπαραγωγή όλων των παθογενειών του παλαιού συστήματος.

Πελατειακές σχέσεις, παράνομοι διορισμοί, απόπειρα ελέγχου κάθε πτυχής του δημόσιου βίου, ακόμα και με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Και, φυσικά, στενές σχέσεις με την παλιά διαπλοκή των εργολάβων και χτίσιμο νέας με προνομιακές σχέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο σκιές έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την έννοια της διάκρισης των εξουσιών, με την υπόθεση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη να παραμένει στο κέντρο της πολιτικής επικαιρότητας.

- Το θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης και της ρύθμισης του χρέους πήρε χρονική παράταση, παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Τον Οκτώβριο 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι η δεύτερη  αξιολόγηση, η διευθέτηση του χρέους και η ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της Ε.Κ.Τ. θα ολοκληρωνόταν ταυτόχρονα.

Τί έγινε τελικώς; Το μόνο που συνέβη ήταν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρηση και αφού φόρτωσε τους Έλληνες με άλλα 5,1 δις ευρώ μέτρα, περικοπής συντάξεων, μείωσης αφορολογήτου ορίου, κατάργησης κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά, εξοντωτικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανεβάζοντας το συνολικό λογαριασμό μέτρων στα 14,5 δις ευρώ.

«Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να εξαπατά τους πάντες. Τη μία μέρα, προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα, για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Την άλλη, δραματοποιεί την κατάσταση επαναφέροντας αστάθεια στην οικονομία» είναι η τοποθέτηση στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτακη, με την οποία αποτυπώνεται η ανάλυση που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ώρα πάντως που το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και τα μπάνια του λαού είναι ante portas, τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων είναι κάθε άλλο παρά αισιόδοξα για το Μέγαρο Μαξίμου. Απαισιοδοξία για το μέλλον, δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα είναι μερικά από τα συμπεράσματα όλων των ερευνών.

Όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, είχε έρθει η ώρα για ένα νέο κυβερνητικό αφήγημα, το οποίο έκανε την εμφάνισή του εδώ και περίπου δύο εβδομάδες δειλά, δειλά στην αρχή, αλλά με μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 24ωρα.

Ο νέος «στόχος» για τη χώρα πλέον συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Ανάπτυξη, προσέλκυση επενδύσεων, απασχόληση» που αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Όπως σημειώνουν μάλιστα κυβερνητικοί παράγοντες, η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική τίθεται σε διαβούλευση στα 13 περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, αρχής γενομένης από την Κοζάνη, την ερχόμενη Τρίτη.

Χωρίς αμφιβολία το διακύβευμα της ανάπτυξης θα βρεθεί στο επίκεντρο του κυβερνητικού λόγου, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προετοιμάζεται για ένα «θερμό» καλοκαίρι, όπως σημειώνουν στελέχη της.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, όπου θα δώσει το στίγμα των κινήσεων του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στην σκληρή γραμμή για την υπόθεση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για τη σύσταση εξεταστικής. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο εκνευρισμός που επικρατεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της κατάρρευσης του αφηγήματος περί ρύθμισης του χρέους θα αυξηθεί, μια και αργά ή γρήγορα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν να υπερασπιστούν τον υπουργό Άμυνας και τους χειρισμούς του.

Ήδη ορισμένοι από αυτούς έχουν ρίξει προειδοποιητικές βολές (Φίλης, Μάρδας) με κομψό αλλά σαφή τρόπο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να αποδέχεται το γεγονός ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το Μέγαρο Μαξίμου κέρδισε πολιτικό χρόνο, δεν αποκλείει όμως απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές.

Αυτό θα είναι το μήνυμα που θα στείλει στο κομματικό ακροατήριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα θα ζητήσει επαγρύπνηση και πολιτικά αντανακλαστικά από τα γαλάζια στελέχη, τις μέρες που έρχονται παρά την περίοδο των θερινών διακοπών, τις οποίες όλοι έχουν ανάγκη.

http://www.liberal.gr/arthro/151421/politiki/2017/sosibio-meso-anaptuxis-anazita-to-megaro-maximou.html