ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ 5 ΔΙΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ; Reuters: Η Ρωσία στηρίζει με ρευστό τον Μαδούρο

«Μπάσιμο» στην κρατική βιομηχανία πετρελαίου της Βενεζουέλας πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες η Ρωσία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, εκμεταλλευόμενη τη βαθιά κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.


Σύμφωνα με το Reuters, από τις αρχές του έτους η κρατική εταιρεία ενέργειας της λατινοαμερικανικής χώρας, η Petroleos de Venezuela (PDVSA), διαπραγματεύεται κρυφά με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft, προσφέροντας στην ρωσική πλευρά μερίδια σε έως και εννέα από τα πιο παραγωγικά πρότζεκτ της.

Η Μόσχα έχει μεγάλη δύναμη στις διαβουλεύσεις με το Καράκας, με δεδομένο ότι παρέχει ρευστό στο καθεστώς Μαδούρο που του επιτρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος του και να κρατά όρθιο τον κρατικό μηχανισμό.

Τον Απρίλιο, η Rosneft φέρεται να προσέφερε στη Βενεζουέλα βοήθεια άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μάλιστα, το ρωσικό ρευστό έχει σώσει την κυβέρνηση Μαδούρο τουλάχιστον δύο φορές από αδυναμία εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, όπως δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο ανώτερο στέλεχος της Petroleos de Venezuela.

Η Rosneft έχει επίσης εκμεταλλευτεί την κρίση στη Βενεζουέλα ώστε να τοποθετηθεί ως μεσάζοντας στις διεθνείς πωλήσεις αργού πετρελαίου από τη PDVSA.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο εμπορικά έγγραφα της Petroleos de Venezuela, ο ρωσικός κολοσσός μεταπωλεί καθημερινά περίπου 225.000 βαρέλια βενεζουελανού αργού, ήτοι περίπου το 13% των συνολικών εξαγωγών του Καράκας. Αυτός ο αριθμός βαρελιών θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες μίας χώρας όπως το Περού.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών που γίνονται μέσω της Rosneft καταλήγει σε διυλιστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στη ρωσική εταιρεία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/353034/reuters-basimo-tis-rosias-sti-viomihania-petrelaiou-tis-venezouelas1/
ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ 5 ΔΙΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ; Reuters: Η Ρωσία στηρίζει με ρευστό τον Μαδούρο ΜΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ 5 ΔΙΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΡΕ ΒΛΑΔΙΜΗΡΕ; Reuters: Η Ρωσία στηρίζει με ρευστό τον Μαδούρο Reviewed by Dexi Extrem on 8/11/2017 09:24:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: