18 Αυγούστου 2017

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις με φορτηγά που αιματοκύλισαν την Ευρώπη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, η Ευρώπη έχει δεχτεί διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις οι οποίες είχαν δύο κοινά στοιχεία: Το «modus operandi» της και την ανάληψη της ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η αστυνομία της Καταλονίας χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική» την επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Αυγούστου, όταν ένα φορτηγό έπεσε επάνω σε ανυποψίαστους πολίτες στην περιοχή Λας Ράμπλας. Σ’ αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Βαρκελώνης, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν χτυπήθηκαν από το όχημα των τρομοκρατών και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η τρομοκρατική τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.



Αυτό είναι το πέμπτο περιστατικό τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Οι προηγούμενες έλαβαν χώρα στη Νίκαια της Γαλλίας, στο Βερολίνο στη Γερμανία, στο Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Στοκχόλμη στη Σουηδία.

Η Νίκαια

Το πρόσφατο κύμα τρομοκρατικών επιθέσεων στη γηραιά ήπειρο με επιθέσεις οχημάτων εναντίον πεζών ξεκίνησε από την γαλλική πόλη της Νίκαιας στις 14 Ιουλίου του 2016, όταν ένας τυνήσιος στην κυριολεξία συνέθλιψε το πλήθος με ένα φορτηγό 19 τόνων, κατά την διάρκεια των εορτασμών της Ημέρας της Βαστίλης.

Ογδόντα έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 500 τραυματίστηκαν σε μια επίθεση η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πλέον θανατηφόρα που διαπράχθηκε ποτέ σε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο επιτιθέμενος, τον οποίον το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε ως μαχητή του, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία μέσα στην καμπίνα του φορτηγού.



Το Βερολίνο

Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 56 τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας, επίσης τυνησιακής καταγωγής, επιτέθηκε με αυτοκίνητο σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, στο Βερολίνο, στις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Ο επιτιθέμενος ανήκε επίσης στο Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα αργότερα από την τρομοκρατική ομάδα. Ο άνθρωπος είχε κλέψει το όχημα με σκοπό να πραγματοποιήσει την επίθεση. Η καταδίωξη του τρομοκράτη διήρκεσε τέσσερις ημέρες και τελείωσε με την ιταλική αστυνομία να τον σκοτώνει στα προάστια του Μιλάνου.



Το Λονδίνο

Η επίθεση στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου στις 22 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε από πολίτη, κάτοικο της χώρας αυτής. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε, επίσης, την ευθύνη για την επίθεση. Ο δολοφόνος χτύπησε πεζούς με το φορτηγό του στην Γέφυρα του Γουέστμινστερ. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 49 τραυματίστηκαν.

Στην συνέχεια εγκατέλειψε το όχημα και επιτέθηκε και σκότωσε με μαχαίρι έναν αστυνομικό, πριν τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν άλλοι βρετανοί αστυνομικοί.


Η Στοκχόλμη

Στην περίπτωση αυτή ο τρομοκράτης οδήγησε το φορτηγό του σε πεζοδρόμιο στη Στοκχόλμη στις 22 Μαρτίου 2017, για να καταλήξει σε εμπορικό κέντρο. Εξαιτίας της επίθεσης έχασαν τη ζωή τους πέντε νεκρούς και 14 τραυματίες.

Ο τρομοκράτης, Ουζμπέκικης καταγωγής είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο, κατάφερε να διαφύγει, ωστόσο, συνελήφθη από την αστυνομία την ίδια ημέρα. Οι κατηγορίες σε βάρος του τρομοκράτη, ο οποίος συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, αναμένεται να απαγγελθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου.