11 Οκτωβρίου 2017

Η απάντηση του Άδωνι στον συμπαθέστατο κ. Καρελιά και το άρθρο του στο Protagon

Γράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης στο FB:

"Το Protagon είναι ένα από τα άξια σεβασμού sites με άρθρα Γνώμης που έχουν και σοβαρότητα και ενδιαφέρον. Προσωπικά είναι από τις σελίδες που συχνά διαβάζω και απολαμβάνω άρθρα με τα οποία άλλοτε συμφωνώ άλλοτε όχι αλλά πάντα μου γεννούν το ενδιαφέρον. Μου θυμίζει κάπως την καλή εποχή της Ελευθεροτυπίας εφημερίδα που αν και βασικά διαφωνούσα διάβαζα καθημερινά.

Η ιδεολογική αφετηρία των περισσότερων αρθρογράφων του από την Αριστερά εκεί δεν ενοχλεί διότι είναι ένα τμήμα της Αριστεράς που προσπαθεί να σκεφθεί λογικά και νομίζω, τουλάχιστον έτσι τους καταλαβαίνω εγώ, ότι είναι αριστεροί που έχουν γίνει δεξιοί αλλά δεν το ξέρουν ή δεν το παραδέχονται...το λέω και για να τους πειράξω λίγο αλλά και διότι η βασική διαφορά Δεξιάς/Αριστεράς εν τέλει είναι η λογική. Η Αριστερά είναι η ιδεολογία που πιστεύει σε παλαβά και ανεφάρμοστα πράγματα γί´αυτό όπου πήγε να τα εφαρμόσει αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βία και γέννησε τραγωδίες, ενώ η Δεξιά είναι η ιδεολογία της Λογικής. Λιγότερο οραματική ενδεχομένως και ασχολούμενη με πεζά πράγματα αλλά που ακριβώς επειδή ασχολείται με τα πραγματικά φέρνει ευημερία. Όλοι λοιπόν αυτοί οι καταγόμενοι από την Αριστερά αλλά πλέον λογικοί έχουν ενδιαφέρον διότι προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο όσο αυτό είναι Εφικτό και δίνουν ενίοτε την ευκαιρία για να κάνουμε ιδεολογική συζήτηση.

Αφορμή για αυτή την εισαγωγή είναι το άρθρο του κ. Καρέλια ως απάντηση και στην δική μου ομιλία στην Βουλή για το Νομοσχέδιο για την Αλλαγή Φύλου

Θα ήθελα λοιπόν να δώσω λίγες απαντήσεις σε αυτό.
Προσπερνώ γρήγορα το επί του προσωπικού θέμα, ο αρθρογράφος θεώρησε ότι «οι κραυγές» μου είναι Άθεοι ήταν επιχείρημα κατά του Νομοσχεδίου. Λάθος. Το επιχείρημα μου αναφερόταν στην Υποκρισία του Σύριζα να δηλώνει άθεος από την μία αλλά να πηγαίνει ο Τσιπρας στο Άγιο Όρος ή να πηγαίνει στον Πειραιά στα Φώτα και να υποκρίνεται τον Χριστιανό για να αρπάζει ψήφους. Δεν είχε να κάνει με την ποιότητα ή μή του Νομοσχεδίου αλλά με την ποιότητα του Σύριζα. Όμως ο κ. Καρέλιας εδώ κατά την γνώμη μου κάνει ένα μέγα λάθος. Θεωρεί ότι η ανάδειξη του Σύριζα ως εχθρού της Εκκλησίας δεν τον βλάπτει διότι στο ακροατήριο του αυτό λειτουργεί και θετικά κλπ Αν ο Αλέξης Τσιπρας το πίστευε αυτό τότε ούτε τον κ. Φίλη θα είχε διώξει, ούτε στο Άγιο Όρος θα ζητούσε να πάει ούτε διάλογο για τα Θρησκευτικά θα έκανε κλπ βλέπετε στο 3% του παλαιού Σύριζα μπορεί η Εκκλησία να μην είχε επιρροή αλλά στον Σύριζα που διεκδικεί την μακρόχρονη παραμονή του στην Εξουσία έχει και παραέχει. Η μετωπικής σύγκρουση του Σύριζα με την Εκκλησία τον οδηγεί ξανά και με ταχύτητα προς το 3% και άρα η ανάδειξη αυτής του της πορείας είναι τα μάλα χρήσιμη στην πολιτική μας αντιπαράθεση. Για να το εξηγήσω πιο απλά στον φίλτατο κ. Καρέλια, ουδείς πίστευε ότι θα έπεφταν από αυτό το νομοσχέδιο αλλά όπως η έναρξη της πορείας τους προς το 38% συμβολίστηκε με το ταξίδι Τσίπρα στο Άγιο Όρος, την «προσευχή» του στην Παναγία κλπ έτσι και η αντίστροφη του πορεία θα περάσει και με την αποκάλυψη της υποκρισίας του σε αυτό το τμήμα του λαού που στην καλύτερη περίπτωση τον είδε πιο θετικά όταν έκανε αυτές τις κινήσεις. Η πολιτική είναι Μαραθώνιος όχι κατοστάρι.

Όμως ο κ. Καρέλιας κάνει και ένα δεύτερο λάθος για να στηρίξει το επιχείρημα του, αναφέρει ως αντιπαράδειγμα την στάση του Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση των Ταυτοτήτων σε ένα άρθρο με Κεντρικό νόημα του πώς πέφτει ή δεν πέφτει μία Κυβέρνηση. Χωρίς να ανοίξουμε την ουσία του τότε ζητήματος των Ταυτοτήτων διότι αυτό θα προϋπέθετε άλλο άρθρο αν εξετάζαμε την στάση του Κώστα Καραμανλή υπό το πρισμα αυτό τότε μόνον μπράβο θα του λέγαμε και θα απαντούσαμε αντιστρόφως «έτσι πέφτει μια Κυβέρνηση». Μετά από την στάση του αυτή και λόγω και αυτής ο Κωστας Καραμανλής στις Εκλογές που ακολούθησαν συνέτριψε το Πασόκ λαμβάνοντας ένα από τα υψηλότερα μεταπολιτευτικά ποσοστά της ΝΔ. Και φυσικά οι ταυτότητες και ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα ο Κώστας Σημίτης έβλαψαν εκλογικά το Πασόκ πολύ και αποσαρθωσε την εκλογική του βάση που είχε ισχυρές αναφορές στην Ορθοδοξία και που σήμερα μεγάλο τμήμα αυτής είχε ψηφίσει Σύριζα για να μήν κοροϊδευόμαστε.

Συνοψίζοντας λοιπόν η εξέλιξη αυτής της μάχης έβλαψε παρά πολύ την Κυβέρνηση Σύριζα ΑΝΕΛ διότι πρώτον ακύρωσε την πολιτική ύπαρξη των ΑΝΕΛ των οποίων η παρουσία στην πολιτική σκηνή έχασε κάθε νόημα. Δεύτερον διότι διέρρηξε την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα «φίλου» του Αρχιεπισκόπου για την οποία είχε δαπανήσει πολύ κόπο και χρόνο ο ίδιος και τρίτον έδειξε πιστεύω στους λογικούς ανθρώπους πόσο αδίστακτοι είναι καθώς το νομοσχέδιο ήταν επι της ουσίας κακό και ανεύθυνο και έγινε μόνον για να συσπειρώσει την αριστερή πλευρά του σύριζα και σίγουρα όχι για τα δικαιώματα των διεμφυλικών.

Αν μάλιστα ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης δεν έσπευδε ως λευκός ιππότης να σώσει χθες στην ψηφοφορία τον Τσίπρα θα είχε δημιουργήσει και ευρύτερα ζητήματα αλλά αυτό θα το αναλύσω αργότερα διότι δεν θέλω να ανακατευθω στην εσωκομματική τους διαδικασία.

Άρα: Ναι έτσι πέφτει μία Κυβέρνηση είναι η απάντηση κ. Καρέλια"

https://el-gr.facebook.com/adonisgeorgiadi/posts/1855666777806866

Διαβάστε και το άρθρο του Καρέλια:

Ετσι (δεν) θα πέσει η κυβέρνηση…

Ο κ. Τσίπρας αναζητά άλλοθι για να αποδείξει την αριστεροσύνη του. Και η ΝΔ με τη στάση της σε ένα δευτερεύον νομοσχέδιο τού το προσφέρει. Οι κραυγές «είσθε άθεοι» μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε μερίδα οπαδών της ΝΔ, αλλά δεν προκαλούν καμιά ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο!

Έχουν περάσει 17 χρόνια από τη μεγάλη σύγκρουση για τις ταυτότητες (όχι φύλου, τις αστυνομικές). Τότε που ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος περιέφερε τα ιερά λάβαρα στις λαοσυνάξεις, για να ανατρέψει την απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις αστυνομικές ταυτότητες. Επί της ουσίας στόχος του ήταν να ανατρέψει την ίδια την κυβέρνηση. Απέτυχε, ευτυχώς.
Δυστυχώς, η ΝΔ σύρθηκε τότε πίσω από τον Αρχιεπίσκοπο. Ο αρχηγός της Κώστας Καραμανλής, ψηφοθηρώντας ασύστολα, έσπευσε να υπογράψει στο «δημοψήφισμα» που εκείνος οργάνωσε. Ηταν μια κακή στιγμή όχι μόνο για το κόμμα της αντιπολίτευσης, αλλά για το πολιτικό σύστημα της χώρας, που εμφανιζόταν να μην έχει ξεκαθαρίσει αυτό που έχει γράψει ο ευαγγελιστής: «Απόδοτε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ειδικά για τη ΝΔ η στιγμή ήταν ατιμωτική. Ενα φιλελεύθερο-υποτίθεται-κόμμα να μην μπορεί να καταλάβει ότι στα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα δεν χωρούν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Είναι καθήκον της Πολιτείας να τα προστατεύει.

Τα χρόνια πέρασαν και πολλά άλλαξαν. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι Χριστόδουλος, ευτυχώς. Παρά τις (κάποιες) ακραίες «κορώνες» που πετάει ενίοτε, γενικώς τηρεί το μέτρο. Ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δεν (φαίνεται να) ανήκει στην κατηγορία των αρχηγών που θα ακολουθούσε τυφλά τις οπισθοδρομικές κραυγές. Ομως, άλλα το κόμμα (το οπισθοδρομικό κομμάτι του, που είναι και το ισχυρό) κελεύει.

Το νομοσχέδιο για την αλλαγή στην ταυτότητα φύλου μονοπωλεί την επικαιρότητα. Είναι μια επιτυχία, αναμφισβήτητα, της κυβερνητικής προπαγάνδας. Την ώρα που η ανεργία σαρώνει και οι νέοι εργαζόμενοι παίρνουν μισθούς πείνας, την ώρα που (και) η αριστερή κυβέρνηση «κρύβει» χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης, για να μην καταρρεύσει το success story της, ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ αναζητούν απεγνωσμένα άλλοθι για να αποδείξουν την αριστεροσύνη τους.

Και η ΝΔ τους τα προσφέρει με τη στάση της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η στάση αυτή κινείται σε δύο άξονες:

1. Τον επιθετικό, όπως τον προσδιορίζει ο Αδωνις Γεωργιάδης με την κραυγή «είσθε άθεοι». Και

2. Τον αμήχανο, που αποτυπώνεται στη φράση του, κατά τα άλλα μετρημένου Νίκου Δένδια «αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, χάνεται η δεδηλωμένη και κυβέρνηση στην χώρα δεν θα υπάρχει».

Οποια πλευρά κι αν πάρει κανείς, η στάση αυτή δεν αποπνέει καμιά σοβαρότητα. Για δύο λόγους:

Πρώτον, ένα νομοσχέδιο που αφορά ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα το ψηφίζεις ή δεν το ψηφίζεις γι’ αυτό που φέρνει, όχι γιατί αυτοί που το φέρνουν είναι «άθεοι». Οι πολίτες, που θα ευεργετηθούν από αυτό μπορεί να είναι άθεοι, ένθεοι, αγνωστικιστές και οτιδήποτε άλλο, αλλά εν προκειμένω αυτό που προέχει είναι η προστασία του δικαιώματός τους. Και τέτοιοι πολίτες (μπορεί να) ανήκουν πολιτικά σε όλα τα κόμματα- και στη ΝΔ. Σ’ αυτούς τι θα πουν; Ότι αρνούνται το δικαίωμά τους επειδή διαφωνεί η πλειοψηφία ή επειδή είναι «άθεος» ο υπουργός που το εισηγείται; Αστειότητες.

Δεύτερον, ένα νομοσχέδιο σαν κι αυτό δεν μπορεί να ρίξει καμιά κυβέρνηση και είναι απορίας άξιον πώς νουνεχείς, κατά τα άλλα, πολιτικοί, όπως ο κ. Δένδιας καταφεύγει σε τέτοια «επιχειρήματα». Ας μην έχουν αυταπάτες στη ΝΔ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπερψήφισαν τα πιο ντροπιαστικά μέτρα που θα μπορούσε να διανοηθεί ανθρώπινος νους ακριβώς για να μη χάσουν τις καρέκλες τους. Πιστεύει κανείς ότι θα αφήσουν την εξουσία επειδή δεν θα καταφέρουν να περάσουν (αν…) ένα δευτερεύον νομοσχέδιο; Αλλωστε, ακόμα κι αυτό συνέβαινε, δεν θα ήταν καμιά νίκη της αντιπολίτευσης. Θα ήταν συνολική οπισθοδρόμηση: να πέφτει μια κυβέρνηση όχι για το όργιο καταπάτησης αρχών και δεσμεύσεων, στο οποίο επιδόθηκε μόλις ανέλαβε την εξουσία, αλλά για ένα νομοσχέδιο που αφορά προστασία ατομικών δικαιωμάτων.

Κι επειδή αυτό δεν θα συμβεί, καλό είναι η αντιπολίτευση και ειδικά η ΝΔ να αλλάξει ρότα. Ετσι δεν πέφτει η κυβέρνηση. Ούτε κάν φθείρεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κραυγές «είσθε άθεοι» μπορεί να ακούγονται ευχάριστα σε μια μερίδα οπαδών της ΝΔ, αλλά δεν προκαλούν καμιά ζημιά στον κ. Τσίπρα. Αντίθετα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται δέσμιο παρωχημένων αντιλήψεων.

Αν θέλει να δίνει πάσες προοδευτικότητας στον κ. Τσίπρα, μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

http://www.protagon.gr/apopseis/editorial/etsi-den-tha-pesei-i-kyvernisi-44341492575