16 Μαρτίου 2018

Ο Ιβάν Σαββίδης και η Νέα Δημοκρατία

[Βέβαια ο κ. Μουμτζής ξεχνάει ότι των απαξιωτικών αναφορών Σαββίδη για τον Κυριάκο (συνέντευξη στο ΠΘ στις 2.05.2017) είχε προηγήθηκε η επίσης απαξιωτική αναφορά Μητσοτάκη, μέσα στη Βουλή (30.04.2017) όταν τον αποκάλεσε "Ρώσο ολιγάρχη" ενώ είναι έλληνας Πόντιος... γιατί για να τα λέμε όλα, μέχρι τότε ο Σαββίδης δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια για τον Κυριάκο. Τότε θυμίζω ότι δήλωσε:
"Τι έγκλημα έκανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επειδή ήλθε να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου στην Τούμπα κι εγώ απλά τον προσκάλεσα να ανέβει στη σουίτα μου; Αυτή την βραδιά, οι βουλευτές από τη ΝΔ ήταν πολλοί περισσότεροι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο χώρο κι αυτό είναι φυσιολογικό. Ήλθαν να δουν ποδόσφαιρο και να ξεκουραστούν από τα προβλήματα. Εγώ θυμήθηκα πως και ο κ. Μητσοτάκης έχει εμφανιστεί με κασκόλ της δικής του ομάδας, του Ολυμπιακού. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί να κάνει αυτό και όχι ο κ. Τσακαλώτος που ήλθε να δει τον ΠΑΟΚ; Εγώ θα θεωρούσα ότι αυτή είναι μια διακομματική επίθεση αν δεν χρησιμοποιούσε ο κ. Μητσοτάκης τη φράση «ο Τσακαλώτος είδε το παιχνίδι με κάποιον Ρώσο ολιγάρχη». Τότε κατάλαβα πως με αυτόν τον άνθρωπο θα πρέπει να συναντηθώ στα δικαστήρια.]

Του Σάκη Μουμτζή

Το 2013 ο τότε πρωθυπουργός Α. Σαμαράς ζήτησε από τον Ιβάν Σαββίδη να αγοράσει αυτός την ΣΕΚΑΠ για να μην περάσει στα χέρια Τουρκικής εταιρείας. Και ο Ιβάν Σαββίδης ανταποκρίθηκε.

Επί πλέον, είναι γνωστές οι σχέσεις του με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Β. Ελλάδα. Κάτι που δεν ήταν κρυφό.

Όμως ούτε ο τότε πρωθυπουργός ούτε κανένας παράγοντας της παράταξης δεν αποπειράθηκε να εντάξει τον επιχειρηματία στους πολιτικούς του σχεδιασμούς, ούτε βέβαια στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας.

Από μακριά κι αγαπημένοι.

Γιατί ο ορισμός της διαπλοκής είναι, όταν η πολιτική και η οικονομική εξουσία αλληλεπιδρούν, βάσει σχεδίου, για αμοιβαίο όφελος.

Οταν το 2015 ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε ο τρίτος αφανής εταίρος, μαζί με τον έλεγχο συγκεκριμένων κέντρων της κρατικής μηχανής, έφερε και τον Ιβάν Σαββίδη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ηταν ήδη γνωστές οι άριστες σχέσεις του με τον Π.Καμμένο που είχαν στηθεί και μέσα από δίκτυα που είχαν την άκρη τους στην Ρωσία.

Από εκείνη την στιγμή ο Ιβάν Σαββίδης συμμετέχει ενεργά στο πολιτικό παιχνίδι. Εχει όλες τις προϋποθέσεις για να επεκτείνει τις δραστηριότητες του σε όλη την επικράτεια, με κυβερνητική ώθηση.

Ο καταλύτης για την άμεση και επιθετική ανάμειξη του στην πολιτική, ήταν η εκλογή του Κ.Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Προφανώς, υπακούοντας στις οδηγίες των πολιτικών πατρόνων του, ξεπέρασε κάθε όριο επιθετικότητας απέναντι στον νεοεκλεγέντα αρχηγό της παράταξης.

Οι δηλώσεις του είναι γνωστές. Τέτοιες δηλώσεις ποτέ δεν έκανε, μέχρι εκείνη την στιγμή, Ελληνας επιχειρηματίας κατά αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ηταν ολοφάνερο πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επεδίωκε να εκμεταλλευθεί την επιρροή του στην Βόρειο Ελλάδα και τον κατέστησε ένα πιόνι της.
Βέβαια και ο Ιβάν ενήλιξ ήταν και γνώριζε, ή όφειλε να γνωρίζει, πως αυτά τα παιχνίδια ενίοτε έχουν άσχημη κατάληξη.

Βοηθούσης και της απρόβλεπτης συμπεριφοράς του, που δεν εκδηλώθηκε μόνον προχθές, σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πτώση του.

Έχει μπεί στο στόχαστρο παικτών πολύ πιο ισχυρών από τον ίδιο, και το κυριότερο, οι δραστηριότητες τους δημιουργούν ανησυχίες στον υπεραντλαντικό παράγοντα.

Ανησυχίες που εκδηλώνονται δημοσίως.

Ετσι, σήμερα ο Ιβάν αποτελεί βαρίδι για τον ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να το ξεφορτωθεί. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός πως οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκονται σε οριακά χαμηλό σημείο, κάτι που απειλεί την κυβερνητική συνοχή.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιληφθεί πως η παρουσία του Ιβάν της δημιουργεί μόνον προβλήματα, όχι μόνον λόγω της ακραίας συμπεριφοράς του, αλλά και λόγω της αναβίωσης του «ψυχρού πολέμου».

Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον οι παγκόσμιοι παίκτες δεν επιδεικνύουν καμιά ανοχή στην ύπαρξη βασικών κέντρων επιρροής της άλλης πλευράς, στον ζωτικό τους χώρο.

Και ο Ιβάν Σαββίδης αποτελεί έναν ισχυρό αγωγό των Ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα.

Εχω την αίσθηση πως αν αυτός έκανε το παιχνίδι του «σεμνά και ταπεινά», όπως επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα δεν θα αντιμετώπιζε αυτά τα προβλήματα.

Η «άγαρμπη» πρόσδεση του στο άρμα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η συμμετοχή του σε ένα παιχνίδι που δεν το άντεχαν οι ώμοι του, τελικά θα του στοιχίσει.

http://www.liberal.gr/arthro/195168/apopsi/s-moumtzis/o-iban-sabbidis-kai-i-nea-dimokratia.html