31 Δεκεμβρίου 2007

HORTEN IX

Είναι γενικά γνωστό ότι προς το τέλος του Β' Π.Π. οι Γερμανοί δημιούργησαν πολλές πρωτοποριακές κατασκευές (κινητήρες Turbo, πύραυλοι V1,V2κλπ.) που μετεξελίχθηκαν από τους Αμερικάνους και χρησιμοποιήθηκαν στην διαστημική τεχνολογία και στο στρατό (πύραυλοι Κρουζ). Επίσης γνωστό είναι ότι χρησιμοποίησαν και το επιστημονικό δυναμικό, όπως τον von Braun, ξεχνώντας ότι επρόκειτο περί ναζιστών...

Σε ένα γερμανικό κανάλι είδα ένα ρεπορτάζ για ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό αεροπλάνο που κατασκεύασαν μέσα σε μερικούς μήνες προς τη λήξη του πολέμου.
Το 1945 οι Γερμανοί κατασκεύασαν ένα αεροπλάνο το οποίο ονομάστηκε HORTEN IX.

Δημιουργοί ήταν οι αδελφοί Horten και κατασκευάστρια εταιρία ήταν η Gotha.


Οι αδελφοί Horten θεωρούνται πρωτοπόροι στην κατασκευή αεροπλάνων που αποτελούνται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από πτερύγια και δεν έχουν ουρά.

Μέχρι τον Απρίλιο του 1945 είχαν γίνει 4 δοκιμαστικές πτήσεις με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στις δύο τελευταίες είχαν χρησιμοποιηθεί αεριωθούμενοι κινητήρες turbo της Junkers μιας και η BMW, που αρχικά θα τους κατασκεύαζε, δεν πρόλαβε να τους προμηθεύσει έγκαιρα.

Σε σχέση με το Messerschmitt είχε καλύτερη συμπεριφορά στο στρίψιμο και στην ανοδική πτήση σύμφωνα με τους πιλότους των δοκιμών.

Η καθυστέρηση στην παραγωγή του εκτός του χάους που υπήρχε στην Γερμανία προς το τέλος του πολέμου οφείλεται και στην διαφωνία για την χρήση του. Ενώ οι αδελφοί Horten το σχεδίασαν σαν καταδιωκτικό, η κατασκευάστρια εταιρία Gotha έκανε μετατροπές για να το κάνει βομβαρδιστικό, πράγμα που καθυστέρησε την παραγωγή και μείωσε και την ακτίνα δράσης του λόγω μείωσης του χώρου των καυσίμων.

Το ότι:
-ήταν κατασκευασμένο σχεδόν εξ' ολοκλήρου από ξύλο(!!!)
-διέθετε εκτινασσόμενο κάθισμα
-είχαν φτιάξει ειδική στολή και κράνος για τον πιλότο μιας και πετούσε σε μεγάλα ύψη
δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο το ότι

ήταν καλυμμένο με ένα μείγμα ανθρακόσκονης και ενός είδους κόλλας που απορροφούσε τις ακτίνες των ραντάρ!!

Το σχήμα του εξάλλου ήταν τέτοιο που δεν ευνοούσε τη σύλληψή του από τα ραντάρ.


Σήμερα είναι γνωστό ότι κάποια γεωμετρικά σχήματα δεν αντανακλούν, αλλά απλά αλλάζουν την πορεία των ακτίνων των ραντάρ και αυτό βρίσκει εφαρμογή στην τεχνολογία «stealth»

Από τα τρία Horten IX που βρέθηκαν στο εργοστάσιο κατασκευής τους τον Απρίλιο του 1945, ένα πήραν οι Άγγλοι και δύο οι Αμερικάνοι.

Ένα από αυτά βρίσκεται ακόμα στο «Garber Restauration Facility» του Εθνικού Αεροναυτικού Μουσείου στο Silver Hill του Maryland αναμένοντας τη συντήρησή του...

...αφού οι Αμερικάνοι το διέλυσαν και το αντέγραψαν δημιουργώντας το «πρωτοποριακό» βομβαρδιστικό μεγάλων αποστάσεων
Northrop B-2 Spirit...


Η σύγκριση μιλάει από μόνη της...

Ηorton IX 1945 Northrop B-2 Spirit 2007






Το ρεπορτάζ ο Γερμανός το έκλεισε βέβαια ως εξής:

«ευτυχώς που δεν ξεκίνησε η μαζική του παραγωγή διότι λόγω του πλεονεκτήματος που θα είχε η Γερμανική Αεροπορία, θα είχε παραταθεί ο πόλεμος και το πιθανότερο ήταν να είχε πέσει και η πρώτη ατομική βόμβα στη Γερμανία, στην περιοχή του Mannheim-Ludwigshafen»

Μάλλον δίκιο είχε...