05 Μαρτίου 2008

Η αλήθεια για τα σκάνδαλα μαϊμού είναι πικρή και «τσούζει», γι' αυτό και θάβεται...

Φίλος μου έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από τα πρακτικά της Βουλής όπου χθες συζητήθηκε η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών. Μου επισήμανε ότι στη συζήτηση αυτή ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε πράγματα που "τσούζουν" και καλό είναι να προβληθούν γιατί είναι σίγουρο ότι ο "κυρίαρχος" τύπος μάλλον θα τα πνίξει. Εγώ απλά να επισημάνω ότι ο Ευαγγελάτος δεν το έπαιξε το θέμα χθες γιατί δεν πρόλαβε μιας και έπρεπε να πείσει το Βοσκόπουλο ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, ενώ το Τριο Στούτζες του MEGA δεν πρόλαβε λόγω γλειψίματος σε Καραμανλή και Ντόρα...

Πριν παραθέσω το απόσπασμα των πρακτικών και για την πληρέστερη κατανόηση της συζήτησης να εξηγήσω μερικούς όρους που ισχύουν τώρα και χρησιμοποιεί ο Παυλόπουλος, γιατί πολλοί μπορεί να τους έχουν ξεχάσει:
- όπου λέει «Αξιωματική Αντιπολίτευση» εννοεί ..προς το παρόν τουλάχιστον...το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κινημα ή κοινώς ΠΑ.ΣΟ.Κ.
- όπου λέει «Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης» εννοεί τον αρχηγό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που για όσους δεν θυμούνται είναι ο Γιώργος Παπανδρέου...προς το παρόν τουλάχιστον...
...γιατί στο άμεσο μέλλον το ένα από τα δύο θα αλλάξει και είτε ο Συνασπισμός θα είναι «Αξιωματική Αντιπολίτευση», είτε ο Τσίπρας θα είναι αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ...

«ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σιούφας): Το λόγο έχει ο επί των Εσωτερικών Υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν μπω στη συζήτηση που αφορά το αντικείμενο της αίτησης που έχει υποβληθεί ιδίως από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δυο διευκρινίσεις σε δύο ισχυρισμούς του κυρίου Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Γύρισε και είπε ότι ο Πρωθυπουργός εκβιάζεται, τελεί υπό ομηρία, γι’ αυτό το λόγο, λέει, δεν είναι ελεύθερος στους χειρισμούς του. Ο Πρωθυπουργός, όπως απέδειξε όλη η διαδρομή του, ούτε εκβιάζεται, ούτε υπό ομηρία τελεί. Γιατί αν συνέβαινε αυτό, δεν θα έλεγε «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, όταν άλλοι έλεγαν «ναι».
(Θόρυβος στην Αίθουσα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
Όταν ακολουθούσε αυτή…
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Πότε το είπε η Κυβέρνηση;
(Κωδωνοκρουσίες)
>ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας πονάει και το ξέρω. Πηγαίνετε στην Κύπρο να μάθετε, όσοι από εσάς θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα, λοιπόν, αυτό, επειδή είναι ελεύθερος Πρωθυπουργός, είπε «όχι», όταν άλλοι έλεγαν «ναι». Ακολουθεί μία ανεξάρτητη ενεργειακή πολιτική, που άλλοι δεν τόλμησαν στο παρελθόν.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
Και τώρα στο θέμα των Σκοπίων λέει: «Βέτο και η μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση». Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κύριε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν έχετε τη λογική ότι κάποιοι, όταν δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις στα θέματα αυτά, εκβιάζονται, ρωτώ το εξής: Αυτοί που έλεγαν ναι στο σχέδιο Ανάν, αυτοί που τρενάριζαν την ενεργειακή πολιτική και αυτοί που οδηγούσαν εκεί που οδηγούσαν το Σκοπιανό όλα αυτά τα χρόνια, γιατί το έκαναν; Με τη δική σας λογική, εκβιάζονταν;
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ να σταματήσετε.
Ακούστηκε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με θρησκευτική ευλάβεια. Παρακαλώ πολύ να σεβαστείτε τον ομιλητή στο Βήμα. Έχετε τη δυνατότητα να υπάρξει αντίλογος από την πλευρά σας στα όσα λέει ο Υπουργός.
ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Να διορθώσει αυτά που λέει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ πολύ, κύριε Πάγκαλε!
ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μας προκαλεί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 2004 έως τώρα σας είπα ότι ο Κώστας Καραμανλής απέδειξε πόσο ελεύθερος και ανεξάρτητος είναι. Γυρίστε πριν να δείτε τι θα πει δέσμευση. Εγώ την εξηγώ με λόγους πολιτικής απειρίας ή έλλειψη πολιτικού θάρρους, αλλά με τη λογική που ακούστηκε εδώ, μήπως πρέπει να την αναζητήσουμε αλλού; Αυτό είναι το κρίμα στο χώρο της πολιτικής.
Και το δεύτερο, ήταν και αυτό που ακούσαμε, γιατί αναφερόταν στο πολιτικό σκηνικό ο κ. Παπανδρέου, ενδεχομένως απ’ όσα βλέπει στις δημοσκοπήσεις. Είπε ότι επειδή είναι αναξιόπιστη η Κυβέρνηση, πάσχουν οι θεσμοί και αυτό οδηγεί όλους μας στην απαξίωση. Τα εσωτερικά του προβλήματα, δηλαδή, την εσωτερική του αμφισβήτηση, την εσωτερική του αδυναμία να μπορέσει να αναδειχθεί στο ρόλο του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ενδεχομένως άλλου ρόλου μελλοντικού, την αποδίδει και αυτή στην Κυβέρνηση.
Αυτά ήταν τα δύο στοιχεία που δείχνουν πόσο αναξιόπιστος πολιτικά είναι ο λόγος, αλλά και πόσο πολιτικά αναξιόπιστα είναι τα επιχειρήματα που ακούστηκαν μέσα σε αυτή την Αίθουσα.
Πρέπει, όμως, νομίζω, για να απαντήσω στο θέμα που μας αφορά, να ξεκινήσω και από κάτι άλλο, το οποίο αφορά και την αρχική εισήγηση του κ. Βενιζέλου, αλλά και βεβαίως ορισμένα ζητήματα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., και ο Αρχηγός σας και εσείς εύκολα μιλάτε περί σκανδάλων. Κάθε υπόθεση που προκύπτει, οτιδήποτε, τη βαφτίζετε σκάνδαλο. Ιδιαίτερα ο κ. Βενιζέλος στην αρχή απαρίθμησε μία σειρά που κατά τη γνώμη του αποτελούν σκάνδαλα. Μάλιστα, τα ανέδειξε σε τέτοιο βαθμό σαν να πρόκειται για θέματα τα οποία καθορίζουν πραγματικά την πολιτική ζωή του τόπου.
Και τι δεν είπε. «Το σκάνδαλο» λέει «των ομολόγων». Μιλάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για σκάνδαλο ομολόγων.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Μίλησε στη συνέχεια για το σκάνδαλο το οποίο αφορά, δήθεν, το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ή το θέμα της SIEMENS. Τα ανέπτυξαν και τα έλεγαν οι συνάδελφοι.
Και ακούστε τη λογική. Ομόλογα. Σε ένα θέμα που ήρθε στην επιφάνεια και στη δικαιοσύνη διερευνάται και δεν χάθηκε ένα ευρώ, κάποιοι μιλούν για σκάνδαλο. Άλλο το έγκλημα το οποίο αποκαλύπτεται και τιμωρούνται οι ένοχοι και άλλο το σκάνδαλο, το οποίο δεν υπάρχει, γιατί δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ.
Και ποιοι μιλούν γι’ αυτό το σκάνδαλο; Εκείνοι που την ιδέα των δομημένων ομολόγων και μάλιστα με μεταφορά συντελεστή δόμησης, την είχαν ανακαλύψει με το περίφημο δομημένο ομόλογο Δρυ ήδη από το 2000.
Πέραν τούτου, είναι εκείνοι οι οποίοι ήταν και είναι υπεύθυνοι και στη συνείδηση του ελληνικού λαού για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Πάνε να συγκρίνουν ένα έγκλημα που αναδεικνύεται και τιμωρείται, αλλά από το οποίο δεν χάθηκε ούτε ένα ευρώ, με ένα σκάνδαλο το οποίο πραγματικά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν είχε προηγούμενο και στοίχισε τόσα στον ελληνικό λαό.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για την ταμπακιέρα των υποκλοπών, να μας πείτε, κύριε Υπουργέ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ίδια για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μια εγκληματική πράξη που και αυτή ερευνάται και αναδεικνύονται οι ένοχοι και η οποία σε καμιά περίπτωση δεν είχε τις επιπτώσεις ενός πολιτικού σκανδάλου, πέραν του ότι άνθρωποι αναξιόπιστοι αναδείχθηκαν με τον τρόπο αυτό και πήγαν στη δικαιοσύνη. Και αυτό σκάνδαλο.
Στο θέμα της SIEMENS, εκείνο που δεν καταλαβαίνει κανείς από την πλευρά της λογικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι το εξής: Η Κυβέρνηση αυτή τρεις φορές με δικαστική συνδρομή –προχθές είχαν πάει οι εισαγγελείς στην αλλοδαπή, εκεί που έπρεπε- τρέχει για να βρει την αλήθεια για ένα θέμα το οποίο ξέρουμε όλοι τι αφορά και το οποίο, για να μην ξαναγυρίσουμε πάλι στην κουβέντα που κάναμε όταν είμαστε εδώ, κατέστη αντικείμενο αλληλοεκτόξευσης κατηγοριών μέσα από το χώρο του πρώην κυβερνώντος κόμματος, νυν Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Τα πρακτικά μπορείτε να τα βρείτε εδώ

ΥΓ. Γιατί άραγε θάφτηκε το θέμα της SIEMENS από τα ΜΜΕ; Ετός αν ενδιαφέρει περισσότερο το αν ο Καραμανλής πήρε τον Γκιουλέκα και του απαγόρευσε να πάει στα συλλαλητήρια...