09 Μαΐου 2008

«Πρόσθετα μέτρα για τους πυρόπληκτους» ... αλλού αυτά ... στο MEGA δεν τρώνε κουτόχορτο...

Από το cosmo.gr αντιγράφω μια είδηση που πέρασε στα ψιλά ενώ πριν λίγες μέρες το πρόβλημα στο οποίο δίνετε λύση ήταν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων.

Πρόκειται για κάποια μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Ηλείας και των άλλων περιοχών:

«Μια σειρά από επιπλέον διευκολύνσεις προς τους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν αποκατάστασης των κατοικιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση δίδεται προκαταβολή 10.000 ευρώ στους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν ανακατασκευής κατοικιών και 2.000 ευρώ στους δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν επισκευής κατοικιών, χωρίς οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να προσκομίσουν την οικοδομική άδεια κατασκευή ή τον φάκελο μελέτης επισκευής αντίστοιχα.

Επιπροσθέτως, η απόφαση παρέχει και διευκολύνσεις ως προς την οικοδομική άδεια, που θα πρέπει να εκδοθεί εκ των υστέρων.»

Έτσι όσοι είναι ιδιοκτήτες σπιτιών που κάηκαν και πρέπει να ανακατασκευαστούν, έχουν πάρει μέχρι τώρα πάνω από 20.000€ ενώ όσοι πρέπει να επισκευάσουν τα σπίτια τους από τις ζημιές που προκάλεσαν οι φωτιές, έχουν πάρει μέχρι τώρα πάνω από 5.000€.

Δυο πράγματα μου έρχονται σαν πρώτες σκέψεις:

1. Όσο και αν καταλαβαίνω τα προβλήματα κάποιου που από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε χωρίς στέγη, από εδώ και πέρα οι πυρόπληκτοι δεν δικαιούνται να ομιλούν. Κατά τη γνώμη μου βέβαια δεν εδικαιούντο να ομιλούν ήδη από τη στιγμή που πήραν τα πρώτα 10.000, μιας και το πρώτο πράγμα που έπρεπε να είχαν κάνει, ήταν να φροντίσουν να βγάλουν οικοδομική άδεια ώστε να μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν χρήματα από το Ταμείο Πυροπλήκτων για να ξεκινήσουν να κτίζουν τα σπίτια τους.

Πιστεύω πως οι 20.000€ και πλέον, που έχουν εισπράξει έως τώρα, μόνο δείχνοντας την ταυτότητά τους, δεν επιτρέπουν περαιτέρω δικαιολογίες εκ μέρους τους όπως τα μελό περί του «που θα βρούμε 2.000€ να πληρώσουμε τα έξοδα για την έκδοση οικοδομικής άδειας». Η συγκεκριμένη δικαιολογία προβλήθηκε κατά κόρον από πληγέντες και κανάλια στις επισκέψεις των τελευταίων στην Ηλεία πριν το Πάσχα και πλέον φαντάζει αστεία.

Μετά από την είσπραξη και της παραπάνω αποζημίωσης η συνέχιση της αδράνειας των πυρόπληκτων και οι δικαιολογίες μόνο ύποπτες μπορεί να θεωρηθούν. Προφανώς κάποιοι «έξυπνοι» προσπαθούν να πιέσουν και να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία που δείχνει το Κράτος και η κοινωνία σε τέτοιες περιπτώσεις και να χτίσουν σπίτια χωρίς καμία δέσμευση, χωρίς οικοδομική άδεια και να συνεχίσουν μια κατάσταση «χύμα» που επικρατεί στην επαρχία. Διόλου απίθανο να ονειρεύονται και υπερκοστολογήσεις για να βγάλουν και «κάνα φράγκο» σαν κλασικοί κουτοπόνηροι Έλληνες...

Είπαμε όμως...οι πυρόπληκτοι, πυρόπληκτοι...αλλά κι η νομιμότητα, νομιμότητα...

2. Μόλις μερικές μέρες μετά από την προβολή του θέματος από τις τηλεοράσεις η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων Υπουργών αποφάσισε να δώσει, χωρίς σχεδόν καθόλου εγγυήσεις, ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να δώσει νέα ώθηση στην λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι και για τα οποία εν μέρει φέρουν και οι ίδιοι ευθύνη λόγω αδράνειάς τους και αμέλειάς τους. Η Κυβέρνηση για άλλη μια φορά πάντως έδειξε ότι έχει επαφή με την πραγματικότητα, ακούει τι γίνετε στην κοινωνία και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε προβλήματα για τα οποία πολλές φορές και δεν ευθύνεται.

Τώρα το γιατί η είδηση δεν έπαιξε στα δελτία ειδήσεων και δεν ξεπέρασε το μονόστηλο στις εφημερίδες; Ε μην ζητάμε και πολλά...τα «αντικειμενικά» δελτία έπρεπε να κρατάνε καμιά 10αριά ώρες για να προλάβαιναν στο τελευταίο μισάωρο να έχωναν τέτοιες θετικές ειδήσεις...αφού βέβαια πρώτα είχαν «ξεβρακώσει» την «άχρηστη» Κυβέρνηση επί 9 μιση ώρες...εκτός του MEGA βέβαια, γιατί εκεί και τριανταέξι ώρες τη μέρα να έδειχναν ειδήσεις πάλι δεν θα άφηνε ο Οικονομέας και ο Πρετεντέρης να ακουστούν τέτοιες ειδήσεις...

βλέπετε στο MEGA «δεν τρώνε κουτόχορτο» για να ασχολούνται με τέτοια πράγματα...