03 Φεβρουαρίου 2009

«Απεβίωσε γίγαντας πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης»

Καθημερινή

Τη ζωή του έχασε σήμερα σε ηλικία 79 ετών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Παντελάκης. Ο θάνατος του προήλθε από τροχαίο (σ.σ. παρασύρθηκε από μηχανάκι) που συνέβη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κηδεία του εκλιπόντος θα τελεστεί αύριο το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Ανθρωπος του αθλητισμού ο Γιώργος Παντελάκης, συνέδεσε το όνομα του άρρηκτα με τον ΠΑΟΚ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από πρόσφυγες γονείς, τον Δημήτρη και την Ευαγγελία. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε από τη Σμύρνη στην Τούμπα, πολύ πριν η περιοχή ταυτιστεί με τον «Δικέφαλο».

Αποφοίτησε από τη Δημόσια Εμπορική σχολή και του άρεσε από μικρή ηλικία να παρακολουθεί ως φίλαθλος ποδόσφαιρο και μπάσκετ, της αγαπημένης του ομάδας, του ΠΑΟΚ. Συνήθιζε να βλέπει αγώνες στο ανοικτό γήπεδο μπάσκετ της ΧΑΝΘ, όπου με τον καιρό γνωρίστηκε με καλαθοσφαιριστές του «Δικεφάλου» και τον τότε έφορο του τμήματος, Κρυστάλη Παπαγιαννόπουλο, ο οποίος του ζήτησε να βοηθήσει τον ΠΑΟΚ.

Το 1954 έγινε βοηθός εφόρου και δύο χρόνια αργότερα έφορος, με πρόεδρο τον Γιώργο Χαραλαμπίδη. Την τριετία 1956-59, υπό την καθοδήγηση του, η πρόοδος στον ΠΑΟΚ ήταν μεγάλη. Το 1959 η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ, το πρώτο μεταπολεμικά που κατέκτησε ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Από το 1960 ως το 1971 διατέλεσε γενικός γραμματέας του συλλόγου, χρόνια στα οποία έβαλε τις βάσεις για να γιγαντωθεί ο ΠΑΟΚ.

Στα τέλη του 1971 αποσύρθηκε, για επαγγελματικούς λόγους, η μεγάλη αγάπη του, όμως, για τον ΠΑΟΚ τον κινητοποίησε εκ νέου το 1975. Επέστρεψε στην ομάδα τον, στην θέση του προέδρου αυτήν την φορά, στην οποία έμεινε μέχρι το 1984.

Επί των ημερών του ο ΠΑΟΚ γεύτηκε τη χαρά κατάκτησης ενός πρωταθλήματος (1976) και δύο Κυπέλλων (1972, 1974). Ήταν συνεργάτης, ακόμη, του Πέτρου Καλαφάτη στο πρωτάθλημα του 1985.

Για τον θάνατο του Γιώργου Παντελάκη εξέφρασε τα συλλυπητήρια της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γνωστοποιώντας πως αντιπροσωπεία της θα παραστεί στην κηδεία, καταθέτοντας στεφάνι, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του αγώνα Κυπέλλου την Τετάρτη με τον Ολυμπιακό και οι ποδοσφαιριστές θα αγωνιστούν σε αυτό με μαύρα περιβραχιόνια. Θα καταβληθεί, ακόμη, οικονομική ενίσχυση σε ίδρυμα στη μνήμη του.

Δεξί Εξτρέμ:
Ο Γκαλέτι ο γάτος δεν έρχεται αύριο στην Τούμπα... είναι τραυματίας λέει;)... ο Φιόγκος θα έρθει... μες στην τρελή χαρά... θα τον περιμένει ο Πάμπλο στο αεροδρόμιο :)))