05 Μαΐου 2009

«Ο κόσμος δεν μίλησε ακόμα... υπομονή ένας μήνας έμεινε...»

Σύμφωνα και με τις τρεις πιο πρόσφατες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας (Metron-ΤΑ ΝΕΑ 4/5, MRB-Ελεύθερος Τύπος 3/5, RASS-Παρόν 3/5) σημειώνεται σαφής μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη πρόθεση ψήφου των Ευρωεκλογών.

Παρά τις «εκτιμήσεις» που μιλούσαν τον προηγούμενο μήνα ακόμα και για διαφορές της τάξης του 7,5% (Γειά σου ρε Αλαφούζο γίγαντα :)), οι σημερινές αποτυπώσεις δείχνουν μείωση της ψαλίδας στο 2,2% (Metron / ΝΔ: 25,7% - ΠΑΣΟΚ: 27,9%) έως 3,1% (MRB / ΝΔ: 29,1% - ΠΑΣΟΚ: 32,2%). Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες έρευνες των ίδιων εταιρειών πριν από ένα μήνα οι διαφορές ήταν αντίστοιχα από 2,9% έως 3,6% (Metron / ΝΔ: 29,4% - ΠΑΣΟΚ: 32,3% και MRB / ΝΔ: 28,9% - ΠΑΣΟΚ: 32,5%).

Παράλληλα, διευρύνεται περαιτέρω η μεγάλη διαφορά που χωρίζει τον Κώστα Καραμανλή από τον Γιώργο Παπανδρέου στην αξιολόγηση του ως «Καταλληλότερου Πρωθυπουργού». Παρά τους διαφορετικούς μεθοδολογικά τρόπους με τους οποίους διατυπώνεται το συγκεκριμένο ερώτημα και εξηγούν τις διαφοροποιήσεις στα επιμέρους ποσοστά, τα στοιχεία και των τριών εταιρειών συμφωνούν ότι η υπεροχή του Κώστα Καραμανλή διευρύνεται στο 12,1% (RASS / Κ. Καραμανλής: 45,5% - Γ. Παπανδρέου 33,4%) έως 6,2% (MRB / Κ. Καραμανλής: 39,8% - Γ. Παπανδρέου 33,6%). Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες έρευνες των ίδιων εταιρειών πριν από ένα μήνα η διαφορά ήταν αντίστοιχα 11,8% και 3,9% (RASS / Κ. Καραμανλής: 44,7% - Γ. Παπανδρέου 32,9% και MRB / Κ. Καραμανλής: 40,9% - Γ. Παπανδρέου 37,0%).

Οι πολίτες αναγνωρίζουν τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τον περιορισμό των συνεπειών της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης με κύριο γνώμονα τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ και ο αρχηγός του επενδύουν στην σκανδαλολογία. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που ο Κώστας Καραμανλής επιλέγεται με μεγάλη διαφορά έναντι όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών ως Ικανότερος να διαχειριστεί την αντιμετώπιση της Οικονομικής Κρίσης (Metron / Κ. Καραμανλής: 31,6% - Γ. Παπανδρέου 25,7%), την ίδια ώρα που οι πολίτες απαντούν ευθέως ότι: η διαχείριση των οικονομικών θεμάτων και των προβλημάτων της καθημερινότητας είναι το βασικό πρόβλημα που τους απασχολεί και αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο επιλογής κόμματος στις εκλογές (81,6% έναντι 11% που συγκέντρωσε η σκανδαλολογία / MRB).

Πηγή: Ν.Δ.