01 Ιουλίου 2009

Γιορτή της Δημοκρατίας, όπως ακριβώς και η ίδια η Δημοκρατία: για ολίγους

Η είδηση έχει διπλή ανάγνωση: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας αποφάσισε την αλλαγή του τρόπου εορτασμού της 24 Ιουλίου, της λεγόμενης και "Μεταπολίτευσης". Υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά.

Στα θετικά, συγκαταλέγω ότι θα κοπεί η γυφτοπασαρέλα που γινόταν κάθε χρόνο και η επιδρομή των λιγούρηδων "επισήμων" στους μπουφέδες.

Από την άλλη όμως, ο περιορισμός του εορτασμού σε μια πρωϊνή εκδήλωση παρουσία μόνο των βουλευτών, των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Δικαστικών Αρχών, των Προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (αυτοί θα φάνε, δεν θα χάσουν), ολίγων αντιστασιακών και πολύ περισσότερων "αντιστασιακών", μάλλον υποβαθμίζει την ημέρα και τη σημασία της.

Και γίνεται η γιρτή αυτή για ολίγους και εκλεκτούς, χωρίς να μπαίνουμε σε άλλες παραμέτρους αυτή τη στιγμή, που θα μας έβαζαν σε μεγάλες αμφιβολίες για το αν όλοι αυτοί είναι πραγματικοί λάτρεις της Δημοκρατίας.

Μια Δημοκρατία για ολίγους όμως, χρειάζεται και μια γιορτή για ολίγους. Μια γιορτή που αντίθετα, θα έπρεπε αν της έδιναν τη σημασία που θέλουν, να ήταν γιορτή για όλους τους Έλληνες.

Και μην ακούω τώρα μπαρούφες ότι η αλλαγή του εορτασμού έγινε για οικονομικούς λόγους. Αυτοί δεν είναι που όταν πρόκειται για τις αυξήσεις τους, λένε ότι "η Δημοκρατία έχει κόστος, χρειάζονται χρήματα";

Για μια εκδήλωση μια φορά το χρόνο τους έπιασε ο πόνος;