30 Σεπτεμβρίου 2009

«Λεξικό ΠΑΣΟΚ: "Πρόγραμμα" Συνώνυμο: "Σχέδιο"»

Τι σημαίνει η λέξη «πρόγραμμα» ή «σχέδιο»;

Στο λεξικό ΠΑΣΟΚ, η λέξη «Πρόγραμμα» αναφέρεται σε ένα φάντασμα. Είναι ένας ευφημισμός που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της συγκεκριμενοποίησης, χωρίς να χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ να εξειδικεύει ή να λέει κάτι συγκεκριμένο. Χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να δεσμευθεί σε σαφείς και μετρήσιμους στόχους διακυβέρνησης.

Το «πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ» είναι σαν τα μυθικά τέρατα της αρχαιότητας. Πολλοί τα επικαλούνται για εκφοβισμό ή και για εκμαυλισμό αλλά κανείς ποτέ δεν τα είδε. Όταν ένα κόμμα κρύβει το πρόγραμμά του από τους πολίτες, δύο τινά συμβαίνουν: ή προετοιμάζει μια διακυβέρνηση «έτσι χωρίς πρόγραμμα» ή προγραμματίζει τα χειρότερα και δεν τολμά να τα πει προεκλογικά.

Σε κάθε περίπτωση, δημοκρατία σημαίνει ψήφο «μετά λόγου γνώσεως» και όποιος δεν αποκαλύπτει (π.χ. Παπανδρέου) το πρόγραμμά του, στερεί αυτή τη δυνατότητα από τον πολίτη και προσπαθεί να του υποκλέψει την ψήφο.

Όποτε ακούτε τον Γιώργο Παπανδρέου και την παρέα του να λέει την λέξη «πρόγραμμα» η σκέψη πηγαίνει στις ασάφειες και τις υπεκφυγές, στα «παραμυθάκια και τα ψέματα» του ΠΑΣΟΚ.