29 Σεπτεμβρίου 2009

«Κρυφή ατζέντα ΠΑΣΟΚ για τα ακίνητα»

Από Μακεδονία:

Το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας από το νέο έτος!

m001f03cns30Το μέτρο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί με την επαναφορά των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, καθώς και με την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ θα εκτοξεύσει στα ύψη τις επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που θα αποκτήσουν από το 2010 σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια, καθώς και για εκατομμύρια άλλες που θα εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα.

Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις σημαντικού ύψους για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων κρύβουν οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά των φόρων κληρονομιάς, γονικής παροχής και μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Οπως αποκαλύπτει σήμερα η “Μ”, το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων όλης της χώρας από το νέο έτος!
Το μέτρο της αύξησης των αντικειμενικών αξιών θα συνδυαστεί με την επαναφορά των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές καθώς και με την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και θα εκτοξεύσει στα ύψη τις επιβαρύνσεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που θα αποκτήσουν από το 2010 σπίτια, οικόπεδα και αγροτεμάχια, καθώς και για εκατομμύρια άλλες που θα εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους ακίνητα.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

1) Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων κινούνται σήμερα σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις πραγματικές αγοραίες τιμές τους. Η αναλογία αντικειμενικών και πραγματικών τιμών είναι 1 προς 3! Δηλαδή, αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ αντιστοιχεί σε πραγματική αξία 300.000 ευρώ. Οι αντικειμενικές τιμές θα πρέπει, με σταδιακές αναπροσαρμογές, να φθάσουν στα ίδια επίπεδα με τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, ώστε η φορολογία των ακινήτων να γίνεται επί πραγματικής βάσης. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το ΠΑΣΟΚ, εφόσον κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την κυβέρνηση, θα αυξήσει σταδιακά μέσα στην προσεχή τετραετία τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων κατά ποσοστά που θα ανέλθουν σωρευτικά στο 200%, δηλαδή θα τριπλασιάσει τις αντικειμενικές τιμές! Μια τέτοια εξέλιξη θα εκτοξεύσει στα ύψη τις φορολογικές επιβαρύνσεις για χιλιάδες πολίτες που θα αποκτήσουν ακίνητα εντός της προσεχούς τετραετίας καθώς και για πολλούς άλλους που θα παραμείνουν κάτοχοι περισσοτέρων του ενός ακινήτων. Κι αυτό διότι οι φόροι κληρονομιάς και γονικής παροχής καθώς επίσης και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που σκοπεύει να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, θα υπολογίζονται επί νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών, οι οποίες μάλιστα θα αυξάνονται περαιτέρω μέχρι να εξισωθούν με τις πραγματικές τιμές των ακινήτων.

2) Η αύξηση των αφορολογήτων ορίων που θα συνοδεύσει την επαναφορά των φόρων στις κληρονομιές και τις γονικές παροχές θα είναι, σε ποσοστό, περίπου ίδια με την πρώτη αύξηση που θα αποφασιστεί για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, από το 2010. Η πρώτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί σε μέσα επίπεδα το 50%. Αυτό σημαίνει ότι και η αύξηση του βασικού αφορολογήτου ορίου για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές δεν θα είναι μεγαλύτερη από 50%. Συνεπώς το αφορολόγητο όριο για κληρονομιές από τους γονείς προς τα παιδιά ή τις συζύγους καθώς και για γονικές παροχές θα αυξηθεί από τα 95.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 140.000-150.000 ευρώ το πολύ. Σήμερα, σε κληρονομιές και γονικές παροχές ακινήτων που υπερβαίνουν σε αντικειμενική αξία το αφορολόγητο όριο των 95.000 ευρώ επιβάλλεται πολύ χαμηλός συντελεστής τέλους συναλλαγών (1% επί του τμήματος της αξίας που υπερβαίνει το όριο αυτό). Με τις αλλαγές που θα επιφέρει το ΠΑΣΟΚ, θα επιβάλλεται φόρος 5%-20% σε κληρονομιές και γονικές παροχές αξίας μεγαλύτερης των 140.000-150.000 ευρώ. Δηλαδή περιουσίες πάνω από το όριο αυτό που θα μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά θα επιβαρύνονται με πενταπλάσιους έως και εικοσαπλάσιους φόρους από αυτούς που επιβάλλονται σήμερα!

3) Εξαίρεση από τον κανόνα της σημαντικής αύξησης των φορολογικών επιβαρύνσεων θα ισχύσει μόνο για κληρονομιές και γονικές παροχές πρώτης κατοικίας, που θα πραγματοποιούνται κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία. Στις περιπτώσεις αυτές θα εξακολουθεί να ισχύει το υψηλό αφορολόγητο όριο των 200 τετραγωνικών μέτρων που εφαρμόζεται σήμερα.

4) Η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) θα γίνει με αφορολόγητα όρια υψηλότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα στο ενιαίο τέλος ακινήτων. Τα νέα αφορολόγητα όρια του ΦΜΑΠ θα είναι δηλαδή υψηλότερα από 100.000 ευρώ για τον άγαμο, από 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και από 230.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους. Το πόσο υψηλότερα θα είναι, όμως, δεν διευκρινίζεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως αποκλείεται να φθάνουν τα πολύ υψηλά επίπεδα των 243.600 ευρώ για τον άγαμο, των 487.200 ευρώ για τους έγγαμους και των 61.650 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ίσχυαν στον παλαιό ΦΜΑΠ. Ο συνδυασμός της αύξησης των αφορολογήτων ορίων έναντι αυτών που ισχύουν σήμερα στο ΕΤΑΚ με την ταυτόχρονη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά ποσοστό περίπου ίδιο θα έχει ως αποτέλεσμα να εξαιρεθούν από τον νέο ΦΜΑΠ ελάχιστοι ιδιοκτήτες ακινήτων από αυτούς που πληρώνουν σήμερα ΕΤΑΚ! Μάλιστα πολλοί από τους ιδιοκτήτες που πλήρωναν ΕΤΑΚ και θα εξακολουθούν να πληρώνουν ΦΜΑΠ θα επιβαρυνθούν με υψηλότερη φορολογία για τον λόγο ότι οι συντελεστές του ΦΜΑΠ θα είναι κλιμακούμενοι και πολύ υψηλότεροι από τον συντελεστή 0,1% με τον οποίο εφαρμόζεται σήμερα το ΕΤΑΚ.