03 Σεπτεμβρίου 2009

«ΠΡΟΣΟΧΗ! Θάψτε την είδηση! STOP! Αφορά στην ανακούφιση συμπολιτών μας! STOP!»

Η παρακάτω είδηση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα είδησης που όλα αυτά τα χρόνια θάβονταν προκειμένου να έρθει ο ξεκούραστος στην εξουσία. Βλέπετε δεν περιέχει αίμα ή καμμένα, δεν αφορά γυμνό, δεν είναι "φορομπηχτική", δεν εκθέτει την Κυβέρνηση. Προπάντων βέβαια θα μείνει κρυφή επειδή αποσκοπεί στην ανακούφιση και τη διευκόλυνση κάποιων που έχει πληγεί η τσέπη τους.

Αναφέρομαι στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τη ρύθμιση για το ΦΠΑ. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προωθεί την αποσύνδεση της δήλωσης ΦΠΑ από την πληρωμή του, με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούν.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η πληρωμή ποσοστού 30% της οφειλής ταυτόχρονα με τη δήλωση και η εξόφληση του υπολοίπου σε δύο μηνιαίες δόσεις. Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Το αν θα γίνει πράξη τελικά μετά τις χθεσινές εξελίξεις δεν ξέρω, αλλά την παραθέτω σαν ένα μικρό στοιχείο για το τι έκανε αυτή η Κυβέρνηση, απέναντι στα συνθήματα αυτών που έχουν "σχέδιο" γραμμένο σε μπακαλοτέφτερο, και χρόνια τώρα μας βομβάρδιζαν ότι "δεν γίνεται τίποτα" ή ότι "τα πάντα έχουν παραλύσει" και "η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση".