03 Οκτωβρίου 2009

«Τι διακυβεύεται πραγματικά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 - Αντίλογος και απαντήσεις»

Από Εν κρυπτώ:

H ανταπόκριση των αναγνωστών στο τελευταίο άρθρο του "Εν κρυπτώ" με τίτλο "Τι διακυβεύεται πραγματικά στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009" υπήρξε αναπάντεχη (μας ήρθε ως chain mail μετά απο λίγες μόνο ώρες!) όχι μόνο γιατί προκάλεσε πλήθος σχολίων αλλά γιατι ήταν αφορμή για έναν ενδιαφέρον διάλογο ανάμεσα στο "Εν κρυπτώ" και τον αξιότιμο βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ κ Άδωνη Γεωργιάδη.Πιστεύουμε ότι αξίζουν μεγαλύτερης προσοχής αυτά που ελέγθησαν επάνω στο θέμα του χθεσινού άρθρου μας και γιαυτό μεταφέρουμε μέρος της επικοινωνίας στην παρούσα ανάρτηση (το σύνολο της συζήτησης εδώ):

Λέει ο αξιότιμος κ Βουλευτής :

Αγαπητέ η βασική μας διαφορά είναι ότι ποτέ δεν επιτρέπω στον εαυτό μου, όταν κάνω πολιτικές προβλέψεις να συγχέω την επιθυμία μου, με την πολιτική πραγματικότητα. Διότι αυτό δεν είναι πρόβλεψις, αλλά ευχή. Εάν δε δείχνετε αδύναμοι σε τόσο στοιχειώδεις πολιτικές προβλέψεις, τότε θα μπορούσε κάποιος να πη, ότι και οι υπόλοιπες αναλύσεις σας έχουν την ίδια αξία..Πράγμα που δεν το συμμερίζομαι διότι γενικά συμφωνούμε σε πολλά. Επειδή λοιπόν μου αρέσει ο αντίλογος ας το συνεχίσουμε.

Η διαφορά σήμερα είναι από 6%-7,5% και οι αναποφάσιστοι είναι από 11%-14%. Δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα έχει διαχρονικά κάποιες συμπεριφορές, για να με πείσετε ως προς την βασιμότητα του επιχειρήματός σας, θα έπρεπε να έχη υπάρξει ένα ανάλογο προηγούμενο, όπου το σύνολον των αναποφασίστων σε μία προεκλογική περίοδο εστράφη αποκλειστικά υπέρ του ενός κόμματος. Δηλαδή εάν έχει υπάρξει προηγουμένη φορά, όπου αντίστοιχη διαφορά έχει καλυφθεί κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Εάν δεν έχει ξαναυπάρξη, εγώ τουλάχιστον δεν γνωρίζω στην Ελλάδα καμμία, τότε πού ακριβώς στηρίζετε αυτή σας την πρόβλεψη;

Μήπως τελικά αυτό που συζητάμε στ’αλήθεια είναι εάν στην ήδη εκλεγμένη Κυβέρνηση Πασόκ, θα υπάρχη ως Αντιπολίτευσι μία 100άδα σιωπηλών και μάλιστα υπό την Ντόρα το πιθανότερον, βουλευτών της Ν.Δ. ή 20-25 ισχυρά αντιπολιτευομένων βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ; Και ένα ακόμη, εάν όπως λέτε η Ρωσία του Πούτιν αλλάζει πολιτική προβλέποντας την άνοδο του Πασόκ στην εξουσία, τί σας κάνει να πιστεύετε ότι κάτι που η Ρωσία το θεωρεί πλέον δεδομένο (αφού λέτε ότι αλλάζει μάλιστα την πολιτική εξ’αυτού του γεγονότος), δεν είναι αληθές, αλλά εσείς ξέρετε ότι υπάρχει ακόμη μία άλλη πιθανότητα. Παρακαλώ να μην μου απαντήσετε πρέπει να δώσουμε την μάχη μέχρι τέλους και τέτοια, μιλάμε τώρα για προβλέψεις επί του πραγματικού πεδίου. Αναμένω.

Υ.Γ. Ευχαριστώ για τις ευχές, αλλά η προσωπική μου επιτυχία εξαρτάται από την επιτυχία του ΛΑ.Ο.Σ. και αν θέλετε εμένα στην Βουλή να τα λέω και όχι τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη φερ’ειπείν ή την Μαριέττα πρέπει να με ψηφίσετε κιόλας.

Άδωνις Γεωργιάδης

Αγαπητέ κύριε Γεωργιάδη,

αφού μας τιμάτε με τις απαντήσεις σας, δε μπορούμε παρά να συνεχίσουμε το διάλογο.

1. Μας προσάπτετε σύγχυση μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας, όταν λέμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοικτό. Επιτρέψατέ μας να ανταποδώσουμε: εδώ που τα λέμε, εσείς συγχέετε επιθυμία με πραγματικότητα. Η δική σας επιθυμία είναι προφανώς η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποσυσπείρωση της ΝΔ, με την εμπέδωση της αίσθησης ότι «οι εκλογές είναι χαμένες», για να αποκομίσει ο ΛΑΟΣ τις διαρροές των (πρόωρα) απογοητευμένων της ΝΔ. Όπως είπαμε και παραπάνω, είναι κατανοητό ως πολιτική στρατηγική, αλλά όχι και αληθές ως πρόβλεψη.

2.
Το μόνο πραγματικό θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα της νύχτας της 4ης Οκτωβρίου. Όλες οι υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, ποσοστά, προβολές κλπ δεν είναι παρά εκτιμήσεις ήκιστα ακριβείς, και επιπλέον υποκείμενες στις επιθυμίες καθενός που τις ερμηνεύει. Αν ήταν ακριβείς, δεν θα υφίσταντο όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων τις ταπεινωτικές διαψεύσεις (πέραν του «περιθωρίου λάθους») που υπέστησαν στα “exit polls” στις πρόσφατες εκλογές. Αν ήταν πραγματικότητα αμετάκλητη, ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος πολιτικός θα κουραζόταν χωρίς λόγο με την προεκλογική του εκστρατεία. Και η Ρωσία είναι λογικό να «φυλάει τα ρούχα της» για το ενδεχόμενο να εκλεγεί πρωθυπουργός που θα ακυρώσει τους αγωγούς και να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις – δεν σημαίνει ότι θεωρεί βέβαιη την εκλογή του.

3.
Αλλά έστω, ας μιλήσουμε επί των δημοσκοπήσεων. Στην προηγούμενη απάντησή σας ξεκινήσατε έναν υπολογισμό ποσοστών, υποστηρίζοντας ότι η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει την πιθανή μετακίνηση ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ προς ΝΔ, άρα το άρθρο μας ήταν «εκτός πολιτικής πραγματικότητας». Σας επισημάναμε ότι έτσι παραλείπετε το κρισιμότερο στοιχείο της πολιτικής πραγματικότητας: το μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων. Στη δεύτερη απάντησή σας, και με τους αναποφάσιστους πλέον στην εξίσωση, δεν επιμείνατε σε αναλυτικούς υπολογισμούς – και ορθώς δεν επιμείνατε, γιατί (ενδεικτικά) με διαφορά 6%, αναποφάσιστους 15% και μετακίνηση 3% από το ΛΑΟΣ προς ΝΔ, η «ήδη εκλεγμένη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ» επιστρέφει στα έδρανα της αντιπολίτευσης πριν καν ορκιστεί.... Οπότε, ζητάτε προηγούμενο κατά το οποίο «το σύνολον των αναποφασίστων σε μία προεκλογική περίοδο εστράφη αποκλειστικά υπέρ του ενός κόμματος».

4.
Κατ’ αρχάς, προηγούμενα υπάρχουν: η μεταστροφή υπέρ του Σρέντερ στη Γερμανία το 2002, υπέρ του Μέητζορ στην Αγγλία το 1992, κ.ά.. Αλλά επιτρέψτε μας να επιμείνουμε στους υπολογισμούς:
με μετακίνηση 3% από το ΛΑΟΣ στη ΝΔ, η διαφορά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλείνει στο 3%. Για να καλυφθεί αυτή η διαφορά, από το 15% των αναποφάσιστων αρκεί μόνο ένα 9% να στραφεί προς τη ΝΔ (δηλαδή το 60% των αναποφάσιστων), ακόμη κι αν το υπόλοιπο 6% (δηλαδή 40% των αναποφάσιστων) στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ. Με δεδομένο ότι αυτό το 15% των αναποφάσιστων σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις προέρχεται από τη ΝΔ, το να οδεύσουν αυτοί κατά 60% προς το χώρο τους δεν αποτελεί κανένα μεταφυσικό πολιτικό φαινόμενο. – ειδικά ενώπιον επερχόμενης λαίλαπας ΓΑΠ.
5. Αυτό που μας λένε λοιπόν, τα ποσοστά, είναι ότι αρκεί οι άνθρωποι που έχουν (δικαιολογημένα) απογοητευτεί από τη ΝΔ να κρίνουν αν η εναλλακτική τους επιλογή, δηλαδή το να ψηφίσουν ΛΑΟΣ ή ΠΑΣΟΚ, θα βελτιώσει τα πράγματα. Επανερχόμαστε έτσι στην πολιτική ουσία του θέματος, που άλλωστε δεν θα έπρεπε να έχουμε εγκαταλείψει:
Είναι προτιμότερο να επανεκλεγεί πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής, με όλη την μέχρι σήμερα πορεία του, ή να εκλεγεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ο Γιώργος Παπανδρέου, ευθέως (δια της ψήφου σε αυτόν) ή εμμέσως (δια της ψήφου στο ΛΑΟΣ);
6. Εδώ είμαστε αναγκασμένοι να επιμείνουμε. Ο Καραμανλής, με όλα τα λάθη του, δίνει εχέγγυα σθεναρής εθνικής στάσης στα δύσκολα που έρχονται. Αν μη τι άλλο, ένας άνθρωπος που ύψωσε το ανάστημά του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, ασκώντας βέτο στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, έχει αποδείξει ότι δεν υποχωρεί σε πιέσεις. Από την άλλη πλευρά, ο ΓΑΠ μας έχει πει ευθέως όσα προτίθεται να κάνει, και τα απαριθμούμε αναλυτικά στο άρθρο μας. Εσείς λέτε ότι θα αντιτάξετε σε αυτό το πρόγραμμα αποδόμησης της Ελλάδας «20-25 ισχυρά αντιπολιτευόμενους βουλευτές του ΛΑΟΣ». Εμείς σας λέμε ότι στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός είναι απόλυτος άρχων, και οι νόμοι περνούν με 151 βουλευτές. Αν τους έχει ο Γιωργάκης, το ζήτημα έληξε. Θα κυβερνήσει δύο τετραετίες με το προαναφερθέν πρόγραμμα αποδόμησης, και θα «αλλάξει τα φώτα» στην Ελλάδα. Δείτε τα μη αναστρέψιμα αποτελέσματα:
  • Είσοδος «Σλαβομακεδόνων» προσφύγων εμφυλίου και δημιουργία (πραγματικής πια) «σλαβομακεδονικής» μειονότητας στη Μακεδονία : ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
  • Αποδοχή Σχεδίου Ανάν στο Κυπριακό: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
  • Αναγνώριση «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
  • Κατάργηση στρατιωτικής θητείας: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
  • «Ρύθμιση ελληνοτουρκικών διαφορών» στο Αιγαίο: ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
  • Δικαίωμα ψήφου σε 700.000 μετανάστες: ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΟ
Μας λέτε ότι στους 151+ βουλευτές του Γιωργάκη που θα προωθούν τα ανωτέρω μη αναστρέψιμα, εσείς θα αντιπαρατάξετε 20-25 βουλευτές του ΛΑΟΣ που θα ασκούν «ισχυρή αντιπολίτευση». Ξέρουμε όμως όλοι κύριε Γεωργιάδη, ότι είτε 10 είτε 20 είτε 30 βουλευτές του ΛΑΟΣ δεν θα μπορέσουν να κάνουν τίποτα απέναντι σε μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Γι’ αυτό, με όλο το σεβασμό στις θέσεις σας, θα ψηφίσουμε αυτό που θα εμποδίσει την πρωθυπουργοποίηση του Γιωργάκη - το μόνο που θα εμποδίσει την πρωθυπουργοποίηση Γιωργάκη, δηλαδή την ψήφο στον Καραμανλή. Σας ευχόμαστε και πάλι κάθε προσωπική επιτυχία.

Εν Κρυπτώ