19 Οκτωβρίου 2009

«Νέα συγκέντρωση της «γαλάζιας» Δράσης στο Περιστέρι»

Από ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:

Του Νίκου Χιδήρογλου

Κοσμοσυρροή και χθες το πρωί στο ΚΥΒΕ Περιστερίου, στη δεύτερη εκδήλωση της «Δράσης για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας». Πολλά γνωστά στελέχη της ΝΔ έδωσαν το παρόν, εκφράζοντας τις απόψεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα την επόμενη μέρα.

Είδαμε εκεί τον Γιώργο Αναγνωστάκο που είναι και η ψυχή της προσπάθειας μαζί τον επίσης παρόντα Θανάση Σκορδά, τον Σταμάτη Μαύρο, τον Χρήστο Κουρούση, τον Γιώργο Βερναρδάκη, τον Κώστα Μπέση, τη Μέμα Χαλιώτη, τον Βαγγέλη Μπαρμπάκο, τον Διονύση Καραχάλιο, τον Θύμιο Δρόσο, τον Αργύρη Οικονόμου, τον Κώστα Ζωντανό, τον Τάκη Κοντό, τον Ανδρέα Καλδή, τον Φίλιππο Ταυρή, τον Σωτήρη Ζωγανά, τον Δημήτρη Σταμόπουλο, τον Παναγιώτη Πλιάκα, τον Θύμιο Αλεξανδρή, τον Σταύρο Πεντέα, τον Θόδωρο Στίνη, τη Σοφία Πατσαντάρα, την Έλντα Τσεκούρα, τον Αντώνη Σελιανάκη, τον Χρήστο Σκαλούμπακα, την Όπη Βλαχογιάννη, τον Κανέλλο Αλεξανδρόπουλο, τον Δημήτρη Καλόγερο, τον Κώστα Τσιμάρα, τον Γιώργο Ματσόπουλο, τον Στέλιο Πολίτη, τον Χρήστο Μακρίδη και τον Σταμάτη Παπαγεωργίου, μεταξύ άλλων.

Τοποθέτηση Αναγνωστάκου

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του Γιώργου Αναγνωστάκου, αφού αναφέρθηκε στους αγώνες της γαλάζιας γενιάς της περιόδου 1975-1990, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο κόμμα «καταθέσαμε ένα μέρος της ζωής μας», μίλησε για έλλειψη σαφούς πολιτικού λόγου εκ μέρους της ΝΔ και έλλειψη αποτελεσματικότητας και πολιτικού πλαισίου. Ο κ. Αναγνωστάκος μίλησε με θερμά λόγια για τη γενιά εκείνη, για στελέχη καταξιωμένα στο χώρο τους, «ανθρώπους που όφειλε η ΝΔ να χρησιμοποιήσει», λέγοντας ότι «όσοι προέρχονται από τη γενιά αυτή, πέτυχαν, κάνοντας πράξη τις απόψεις μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «υπουργοκεντρικό» κράτος, με προσωπικά κυκλώματα που έβλαψαν την παράταξη. Αναφερόμενος στη σημειολογία της εκδήλωσης στο Περιστέρι, τόνισε ότι «η ΝΔ οφείλει να ξανάρθει στις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας και να ξαναγίνει εκεί κυρίαρχη» και έκλεισε λέγοντας ότι «η κρίση αντιμετωπίζεται με όρους συμμετοχής και κριτικής και όχι με όρους life-style».

Εξαιρετική παρουσίαση από τον Γ. Φλέσσα της CIVITAS

Όλα τα λεφτά ήταν όμως η παρουσίαση των αιτίων της ήττας από τον Γιώργο Φλέσσα της CIVITAS. Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών καθορισμού στρατηγικής και επικοινωνίας, προχώρησε σε μια ενδελεχή ανάλυση του (ιστορικά χαμηλού) εκλογικού αποτελέσματος για τη ΝΔ. Σύμφωνα με τον κ. Φλέσσα, η απήχηση της ΝΔ στις περασμένες εκλογές στις παραγωγικές ηλικίες από 25-34 και από 35-44, ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κάτι που στην ουσία την καθιστά κόμμα γερόντων, ενώ διατήρησε την επιρροή της στους συνταξιούχους, στις νοικοκυρές, στους αγρότες/ψαράδες και κτηνοτρόφους, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες στις τάξεις των μισθωτών του δημόσιου τομέα και των ελευθέρων επαγγελματιών. Έγινε μάλιστα μια παρουσίαση τριών σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, των εταιρειών Public Issue, RASS και FOCUS.

Τα ευρήματα συμπίπτουν και παραδειγματίζουν

Σύμφωνα με την πρώτη σφυγμομέτρηση, οι πολίτες αποδίδουν σε ποσοστό 26% την ήττα της ΝΔ στα σκάνδαλα, στη διαφθορά, στη σπατάλη και στην αδιαφάνεια, σε ποσοστό 24% στην κακή διακυβέρνηση και τις λάθος πολιτικές, σε ποσοστό 20% λόγω στελεχών και πρωθυπουργού, σε ποσοστό 10% στην αντιλαϊκή πολιτική και σε ποσοστό… 1% (!!!), στην παγκόσμια κρίση. Εδώ, είναι εμφανής η λάθος επιλογή του πρωθυπουργού…

Βάσει των ευρημάτων της RASS, οι πολίτες αποδίδουν την ήττα σε ποσοστό 52,3% στα κυβερνητικά στελέχη που προκάλεσαν, σε ποσοστό 28,5% στην οικονομική πολιτική, σε ποσοστό 11,4% στα δύο σκληρά χρόνια που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός και σε ποσοστό 4,4%, για το ότι δεν έπεισε για τις πρόωρες εκλογές. Η δε αντίδραση για τα σκάνδαλα, προερχόταν κατά κύριο λόγο από τους οπαδούς της ΝΔ, οι οποίοι σε ποσοστό 67%, εξέφρασαν την ενόχλησή τους, με το αντίστοιχο νούμερο για το ΠΑΣΟΚ να είναι… 20 μονάδες κάτω!

Τέλος, βάσει των ευρημάτων της FOCUS, η ήττα χρεώνεται στα σκάνδαλα σε ποσοστό 29,5%, στην αλαζονεία των κυβερνητικών στελεχών σε ποσοστό 18,19%, στο γεγονός ότι τα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν δραστικά το 15,7%, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε στο έργο της το 11,4% και στο ότι δεν βοηθήθηκε από τα στελέχη της το 9,8%.

Τα 6+1 αίτια της ήττας

Εδώ, ο κ. Γ. Φλέσσας ήταν σαφής:

- Απώλεια ηθικού προβαδίσματος

- Παντελής έλλειψη οράματος

- Η επανάπαυση στην πολιτική υποτίμηση των αντιπάλων, τόσο του Γ. Παπανδρέου, όσο και του ΠΑΣΟΚ.

- Η αποφυγή του πολιτικού κόστους, η ατολμία και οι καθυστερήσεις (εδώ ο κ. Φλέσσας τα έψαλε λιγάκι και στο μεσαίο χώρο).

- Η πλήρης αδυναμία της ΝΔ να επιβάλει την πολιτική της ατζέντα

- Η παταγώδης αποτυχία του πολιτικού της προσωπικού

- Η αποϊδεολογικοποίηση


Τι πρέπει να γίνει στη ΝΔ

Οι πολίτες μίλησαν μέσω των σφυγμομετρήσεων, δείχνοντας στο νέο αρχηγό τι πρέπει να κάνει:

Να ανανεώσει το κόμμα (57,6%)

Να διαφυλάξει την ενότητα (40,7%)

Να ανασυγκροτήσει το κόμμα (26,9%)

Να ανανεώσει το κόμμα ιδεολογικά (23,2%)

Κλείνοντας την εξαιρετική του εισήγηση, ο προερχόμενος από την ΟΝΝΕΔ επιχειρηματίας κ. Φλέσσας, προειδοποίησε και με τον τρόπο του ενεθάρρυνε την «γαλάζια» ομήγυρη, τονίζοντας ότι «το ρολόι του πολιτικού χρόνου γυρίζει πλέον γρηγορότερα, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς». Εξέφρασε δε την άποψή του ότι «οι πετυχημένοι απέχουν από το κόμμα» και δήλωσε: «αυτοαποκλειστήκαμε, ανοίξαμε δρόμο στους μετρίους», δίνοντας με τον τρόπο του μια εικόνα του τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά στην οργανωτική ανασυγκρότηση.