Στις δύο τελευταίες εκπομπές «Αθέατος Κόσμος» του γνωστού και έγκριτου δημοσιογράφου κ. Χαρδαβέλα στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER, έγινε εκτενής αναφορά στα γεγονότα των Ιμίων (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1996).
Ο κ. Χαρδαβέλας παρουσίασε ορισμένα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των ΗΠΑ στα οποία ο κ. Πάγκαλος φέρεται να πρότεινε στον Αμερικανό διαμεσολαβητή την επίμαχη περίοδο, τον κ. Χόλμπρουκ, την αποχώρηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τα Δωδεκάνησα με την προϋπόθεση ότι θα απομακρυνθούν και τα τουρκικά στρατεύματα προς την ενδοχώρα. Αν πράγματι αυτό είναι αληθές, τότε η πρόταση του τότε Υπουργού Εξωτερικών (και νυν Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως) κ. Πάγκαλου είναι επιεικώς ατυχής αν όχι ενδοτική και ύποπτη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ίδιας εκπομπής, ο κ. Πάγκαλος φέρεται να είπε στον τότε ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη, να υποστείλει την Ελληνική Σημαία από την Ανατολική Ίμια αλλά να ανακοινώσουν ότι την πήρε ο άνεμος.
Ακόμα σε μία ηχογραφημένη συνέντευξη που δεν είχε δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο κ. Πάγκαλος ακούγεται να λέει ότι ο τότε πρωθυπουργός κ. Σημίτης αποκάλεσε τον ΑΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη «μαλάκα».
Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι την μοιραία νύχτα η πολιτική ηγεσία είχε αρνηθεί να πάει στο ΥΕΘΑ στην ειδική αίθουσα επιχειρήσεων αλλά βρισκόταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού δυσχεραίνοντας έτσι την ομαλή επικοινωνία στην αλυσίδα διοίκησης.
Παραμένει και πλανάται το ερώτημα της συντριβής του ελικοπτέρου (με τον συνακόλουθο θάνατο των τριών ηρώων Ελλήνων αξιωματικών) όχι μόνο ως προς τα αίτια της πτώσης του, αλλά και ως προς την επιχειρησιακή αναγκαιότητα της απονήωσής του και διέλευσής του πάνω από την Δυτική Ίμια, την στιγμή που οι καιρικές συνθήκες ήταν απαγορευτικές για τον συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου και κυρίως επειδή οι άντρες των ΟΥΚ στην Ανατολική Ίμια είχαν δει και αναφέρει τους Τούρκους καταδρομείς να κατευθύνονται στην Δυτική Ίμια (με σκάφη με λευκές μηχανές).
Τέλος είναι γεγονός πως το ζήτημα των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο προέκυψε ή μάλλον σωστότερα «κατοχυρώθηκε» μετά τα γεγονότα των Ιμίων.
Για όλα αυτά δεν αισθάνεται την ανάγκη ο κ. Πάγκαλος να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό; Και αν ο ίδιος δεν το βλέπει έτσι το θέμα, οι άλλοι στο ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον κ. Πρωθυπουργό δεν κατανοούν την αγανάκτηση της κοινωνίας; Κανένας δεν αντιλαμβάνεται ότι τα γεγονότα των Ιμίων παραμένουν μια χαίνουσα πληγή στον δημόσιο βίο της χώρας; Πότε επιτέλους θα μάθουμε από επίσημα χείλη το καθεστώς των βραχονησίδων του Αιγαίου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τα γεγονότα στα Ίμια;
Για να είμαστε πιο ξεκάθαροι θα θέσουμε τα εξής ερωτήματα:
Μπορεί η Ελληνική Πολιτεία να στήσει ένα μνημείο για τους ήρωες Βλαχάκο, Καραθανάση, Γιαλοψό πάνω στα Ίμια, όπου θα κυματίζει η Ελληνική Σημαία για την οποία έπεσαν;
Μπορούν να πηγαίνουν οι επίσημες αρχές κάθε χρόνο να κάνουν τρισάγιο με τιμητικό άγημα πάνω στα Ίμια για τις ψυχές των τριών Ελλήνων Αξιωματικών που έδωσαν την ζωή τους για την πατρίδα;
Αν μπορούν, γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα;
Αν όχι, γιατί κ. Πάγκαλε δεν μπορούν;