19 Οκτωβρίου 2009

H MAXH TΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Σαν σήμερα διεξήχθη η πιο φονική μάχη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου η μάχη των Γιαννιτσών στον εθνοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και των υπόλοιπων βαλκανικών λαών ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές κατά την διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου όπου τελείωσε μετά από ένα διήμερο σκληρών μαχών με την απελευθέρωση της πόλης των Γιαννιτσών από τους Έλληνες.

Η τοποθεσία άμυνας των τουρκικών δυνάμεων είχε το μειονέκτημα ότι είχε τον Αξιό ποταμό στα νώτα της αλλά είχε τα πλεονεκτήματα ότι στην ουσία έφραζε την κύρια οδική αρτηρία προς την Θεσσαλονίκη και η επάνδρωση της δεν απαιτούσε μεγάλη ποσότητα στρατιωτικών δυνάμεων καθώς ήταν δύσκολο να υπερκεραστεί από τον νότο όπου βρισκόταν η λίμνη ( σήμερα έχει αποξηρανθεί) όσο και από τον βορρά όπου υπήρχε το όρος Πάικο.

Οι αμυντικές δυνάμεις των Τούρκων στην περιοχή αποτελούνταν από πέντε μεραρχίες και έξι πυροβολαρχίες.
Οι Έλληνες είχαν πέντε μεραρχίες και μία ταξιαρχία ιππικού.
H επίθεση του Ελληνικού Στρατού εναντίον του τουρκικού άρχισε το πρωί της 19ης Οκτωβρίου.

Με συντονισμένες προσπάθειες οι ελληνικές μεραρχίες διέσπασαν την τουρκική άμυνα και τμήματα του τουρκικού στρατού άρχισαν να υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη καθώς τα ελληνικά τμήματα νότια της λίμνης δεν πέρασαν έγκαιρα τον Λουδία ποταμό και οι Τούρκοι κατά την υποχώρησή τους είχαν καταστρέψει όλες τις γέφυρες του Αξιού και οι πολλές βροχές είχαν φουσκώσει τα νερά του ποταμού. Για να περάσει η ελληνική στρατιά έπρεπε να κατασκευαστούν πρόχειρες γέφυρες και αυτό συνεπαγόταν καθυστέρηση έτσι ώστε δεν κατέστη δυνατή η καταδίωξη των τουρκικών δυνάμεων.

Η καταδίωξη έγινε σε μικρό βαθμό μέχρι την Πέλλα, κυρίως λόγω της μεγάλης εξάντλησης των ανδρών από τη διήμερη μάχη και των λόγων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Οι Τούρκοι διέφυγαν προς την Θεσσαλονίκη και οχυρώθηκαν, αποφεύγοντας την πλήρη αιχμαλωσία.
Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν περίπου 3.000 αιχμάλωτοι Τούρκοι στρατιώτες, 25 πυροβόλα, 2 πολεμικές σημαίες, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των νεκρών.
Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ήταν επίσης βαριές όμως:
10 αξιωματικοί και 178 στρατιώτες νεκροί.
29 αξιωματικοί και 756 στρατιώτες τραυματίες.

Η μάχη των Γιαννιτσών υπήρξε η πιο φονική μάχη των βαλκανικών πολέμων. Αποτελεί για τον ελληνικό στρατό σπουδαίο τίτλο τιμής και δόξας καθώς η μάχη και η νίκη στα Γιαννιτσά άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Επίσης παραθέτω με την ευκαιρία της παράθεσης του ιστορικού κειμένου και έναν ενδιαφέροντα σύνδεσμο με μερικές πληροφορίες για την πόλη των Γιαννιτσών: mikrasiates.org